top of page

Zelenski: Un aliat-cheie al Ucrainei este „sceptic” cu privire la aderarea la NATO / Ce spune despre armele nucleare?

23 octombrie 2024 la 12:39:44

Zelenski: Un aliat-cheie al Ucrainei este „sceptic” cu privire la aderarea la NATO / Ce spune despre armele nucleare?

Sursa imagine:

Zelenski: Negocierile de pace cu Rusia vor depinde de rezultatul alegerilor din SUA.

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina primește sprijin din partea Franței, iar britanicii și italienii au dat asigurări că vor oferi asistență. „Astăzi vedem sprijin din partea Franței.


Înțelegem că britanicii ne vor sprijini și credem că italienii ne vor sprijini”, a declarat Zelenski. Totuși, liderul ucrainean a recunoscut că poziția mai multor țări, inclusiv Germania, rămâne una prudentă.


Cu privire la rolul SUA, Zelenski a sugerat că Washingtonul ar putea avea o influență semnificativă asupra atitudinii unor state membre NATO, cum ar fi Ungaria și Slovacia. „Dar totuși, SUA vor avea un impact asupra acestui lucru… Credem că ei își consolidează gândurile cu privire la NATO și acest lucru are un impact, de exemplu, asupra Ungariei și Slovaciei”, a explicat el. Zelenski a exprimat speranța că poziția SUA va fi mai favorabilă Ucrainei după alegerile prezidențiale americane din noiembrie 2022.


„Președintele ucrainean și-a exprimat speranța că reacția Washingtonului va fi „mai pozitivă” după alegerile prezidențiale americane de la începutul lunii noiembrie.” În discuția cu jurnaliștii, Zelenski a admis că unii parteneri ar putea considera aderarea Ucrainei la NATO în schimbul cedării teritoriilor ocupate de Rusia, dar a respins categoric această posibilitate. „Nu discutăm acest lucru”, a declarat el.


„Această invitație, cred eu, nu depinde de opinia Rusiei. Atunci când unii dintre parteneri vor fi convinși că sunt mai puternici decât Rusia, atunci vom avea un rezultat pozitiv în acest sens”, a adăugat liderul ucrainean. .


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că negocierile de pace cu Rusia vor depinde de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, programate pentru 5 noiembrie. El crede că atât Donald Trump, cât și Kamala Harris vor fi capabili să facă "ceva" în legătură cu războiul din Ucraina până în ianuarie, când viitorul președinte american își va prelua oficial funcția. Zelenski a subliniat că disponibilitatea rușilor pentru negocieri depinde de alegerile din SUA.


"În opinia mea, depinde în primul rând de alegerile din Statele Unite", a declarat el. "Cred că vor urmări politica Statelor Unite pe această temă.


Iar Statele Unite își vor demonstra politica foarte repede, după alegeri, în opinia mea." Potrivit lui Zelenski, din informațiile pe care le-a primit la întâlnirile sale cu Donald Trump și Kamala Harris, "ei nu vor aștepta până în ianuarie". "Nu vor putea face ceva în conformitate cu competențele lor, dar vor putea face ceva", a spus Zelenski, fără a da detalii. Președintele ucrainean a menționat că întâlnirile atât cu Harris, cât și cu Trump au fost bune, dar nu le va compara. După întâlnirea sa cu Zelenski, Donald Trump a declarat că este în favoarea unei păci "juste" pentru Ucraina, dar s-a abținut de la a preciza ce fel de acord de încheiere a războiului dintre Rusia și Ucraina ar considera echitabil. Între timp, candidata democrată la președinție Kamala Harris a spus că dacă Trump devine președinte, există riscul ca Rusia să câștige războiul. De asemenea, Zelenski a dat asigurări că Ucraina nu le cere aliaților occidentali arme nucleare pentru a lupta împotriva invaziei ruse.


Aceste precizări vin după declarațiile ambigue pe această temă de săptămâna trecută. "Nu cerem să ni se dea arme nucleare", a afirmat el, după ce a sugerat joia trecută că Ucraina ar trebui să aibă arme nucleare dacă nu poate face parte dintr-o alianță precum NATO, afirmații criticate vehement de Moscova. Comentariile lui Zelenski vin la câteva zile după ce acesta și-a prezentat public "planul de victorie" în cinci puncte.


Planul de victorie al Kievului cuprinde mai multe solicitări: o invitație de a adera la NATO, sprijin pentru îmbunătățirea forțelor defensive, descurajarea agresiunii ruse, creștere economică, cooperare și o arhitectură de securitate postbelică. Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat că alianța nu are în prezent astfel de planuri. Kievul și-a depus cererea de aderare în septembrie 2022, iar în iulie 2024 alianța a recunoscut "calea ireversibilă a Ucrainei către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO" - deși Ucraina nu a primit nicio veste definitivă cu privire la viitoarea sa aderare. Potrivit informațiilor obținute de Kyiv Independent, Ucraina a planificat să solicite aderarea la NATO în câteva luni, nu ani. De la începutul războiului, ajutorul militar acordat Ucrainei de Berlin a fost al doilea cel mai important, după sprijinul asigurat de Washington. .


Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a subliniat, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii de pe 5 noiembrie, că perspectiva negocierilor de pace cu Rusia este strâns legată de rezultatul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. El consideră că atât Donald Trump, cât şi Kamala Harris, candidaţii la preşedinţia SUA, ar putea contribui la soluţionarea conflictului din Ucraina până în ianuarie, când noul preşedinte îşi va prelua oficial funcţia.


Zelenski a afirmat că, în opinia sa, disponibilitatea Rusiei de a negocia este dependentă de deciziile ce vor fi luate la nivel politic în Statele Unite. "Cred că ei vor urmări politica Statelor Unite pe această temă.


Iar Statele Unite îşi vor demonstra politica foarte repede, după alegeri, în opinia mea", a declarat el. Potrivit declaraţiilor lui Zelenski, atât Donald Trump, cât şi Kamala Harris i-au transmis că nu vor aștepta până în ianuarie pentru a lua măsuri în ceea ce priveşte războiul din Ucraina.


"Nu vor putea face ceva în conformitate cu competenţele lor, dar vor putea face ceva", a adăugat Zelenski, fără a detalia natura acţiunilor ce vor fi întreprinse. El a menţionat că întâlnirile sale atât cu Harris, cât şi cu Trump au fost constructive, dar s-a abţinut de la a le compara.


După discuția cu Zelenski, Donald Trump a declarat că susține o pace „justă” pentru Ucraina, fără a preciza detaliile unui eventual acord de încheiere a conflictului ruso-ucrainean. Pe de altă parte, Kamala Harris a avertizat că, în cazul în care Trump va fi ales preşedinte, există riscul ca Rusia să obţină victoria în război.


În cadrul aceleiaşi discuții cu jurnaliştii, Zelenski a dat asigurări că Ucraina nu solicită aliaţilor săi occidentali arme nucleare pentru a se apăra de invazia rusă, precizând: "Nu cerem să ni se dea arme nucleare". Aceste precizări vin ca o reacție la declarațiile sale ambigue din săptămâna precedentă, când a sugerat că Ucraina ar trebui să dețină arme nucleare dacă nu poate face parte din NATO.


Afirmațiile lui Zelenski au fost criticate vehement de Moscova. .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page