Un autolaborator ANPM, evaluat la 747.000 lei, sprijină monitorizarea calității aerului în Republica Moldova

Sursa imagine:
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a donat Agenției de Mediu din Republica Moldova un autolaborator mobil, evaluat la 747.000 lei, echipat pentru monitorizarea calității aerului. Inițiativa, bazată pe un memorandum guvernamental, crește capacitatea Moldovei de a răspunde la evenimente cu impact asupra mediului și de a implementa legislația europeană. Autolaboratorul, anterior administrat de ANPM prin APM Prahova, analizează poluanți precum SO2, NOx, PM10 și compuși organici volatili, conform Directivei 2008/50/CE. Ministrul Mircea Fechet a reiterat sprijinul României pentru Moldova. Președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru, și directorul Agenției de Mediu din Moldova, Dorin Poverjuc, au evidențiat importanța colaborării bilaterale.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Memorandumul aprobat de Guvernul României, semnat de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, oficializează donarea unor bunuri mobile din domeniul privat al statului către Agenţia de Mediu din Republica Moldova. Această acţiune, generatoare de beneficii semnificative pentru protecţia mediului ambiant, va spori considerabil capacitatea de intervenţie a autorităţilor moldovene în situaţii de criză ecologică, cu impact asupra calităţii aerului în special, dar şi asupra mediului în general.
Donarea va facilita, în mod concret, o monitorizare mai eficientă a calităţii aerului prin utilizarea unui autolaborator modern, echipat cu tehnologie de ultimă generaţie. Colaborarea strânsă dintre Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) şi omologii săi din Republica Moldova, concretizată prin numeroase întâlniri bilaterale în ultimii ani, atât pe teritoriul României, cât şi în Republica Moldova, a contribuit la un schimb constant de experienţă în implementarea politicilor europene de mediu. Acest schimb de bune practici a facilitat, de asemenea, familiarizarea specialiștilor moldoveni cu metodologiile de referinţă europene în domeniul monitorizării calităţii aerului. Autolaboratorul donat, evaluat la 747.000 de lei, reprezintă o componentă esențială a acestei colaborări consolidate.
Echipamentul performant include o suită completă de analizoare pentru o gamă largă de poluanți, o stație meteorologică integrată, precum și sisteme avansate de înregistrare și stocare a datelor. Prezenţa unei surse alternative de alimentare cu energie electrică asigură funcționarea neîntreruptă a sistemului, chiar și în caz de pene de curent.
Potrivit declarației președintelui ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru, făcută oficial în timpul vizitei delegației române la Chișinău, în vara acestui an, aceste dotări vor permite autorităților moldovene să realizeze studii aprofundate asupra evoluției calităţii aerului, utilizând tehnicile de analiză specifice Uniunii Europene. Autolaboratorul mobil este conceput pentru a fi amplasat în zonele cu impact major asupra calităţii aerului: platforme industriale, depozite de deşeuri, zone cu trafic intens etc. Monitorizarea poluanților se va realiza conform legislației europene (Directiva 2008/50/CE), incluzând: dioxid de sulf (SO2)/hidrogen sulfurat (H2S); oxizi de azot (NO, NO2, NOx)/ amoniac (NH3); particule în suspensie – fracția PM10; și compuși organici volatili (C6H6, C7H8).
Datele meteorologice (direcția și viteza vântului, temperatură, presiune, umiditate, precipitații și intensitatea radiației solare), obținute prin intermediul senzorilor meteorologici integrați în autolaborator, vor permite corelarea nivelului concentrației poluanților cu sursele specifice de poluare. Directorul Agenției de Mediu din Republica Moldova, Dorin Poverjuc, și-a exprimat recunoștința pentru finalizarea Memorandumului și donarea autolaboratorului, subliniind importanța acestui gest pentru consolidarea relațiilor bilaterale și pentru asigurarea monitorizării calităţii aerului, atât la nivel transfrontalier, cât și local, conform declarației sale: „În numele delegației Republicii Moldova, îmi exprim mulțumirea pentru finalizarea Memorandumului care parafează donarea autolaboratorului pentru monitorizarea calităţii aerului! Suntem onorați să participăm, azi, la această reuniune şi vă asigurăm de tot respectul nostru, pentru Minister şi pentru Agenţia de Mediu. Pentru noi, acest echipament reprezintă o dovadă a continuităţii relaţiilor de colaborare şi prietenie, dintre ţările noastre.
Vă promit că autolaboratorul va asigura monitorizarea calităţii aerului transfrontalier, dar şi local apărând scopul pentru care a fost oferit: calitatea aerului”. .