Ucraina, cheia candidaturii lui Călin Georgescu? Ipoteza explozivă a lui Ion Cristoiu

Sursa imagine:
Călin Georgescu nu pare afectat, deocamdată, de anularea alegerilor prezidențiale, consideră jurnalistul Ion Cristoiu.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Analistul politic Ion Cristoiu a oferit o perspectivă pertinentă asupra impactului anularii alegerilor prezidențiale asupra popularității lui Călin Georgescu, susținând că, contrar așteptărilor, această decizie nu a diminuat, cel puțin până în prezent, susținerea de care acesta se bucură. Într-o intervenție televizată la Realitatea Plus, Cristoiu a subliniat o paralelă interesantă cu evenimentele din februarie 1990, sugerând că o reacție similară de reevaluare a evenimentelor din decembrie se conturează atât în mass-media occidentală, cât și în rândul liderilor politici.
El a afirmat, cu o nuanță de amărăciune, că există o percepție crescândă a unei posibile lovituri de stat orchestrate de armată în favoarea lui Ion Iliescu, adăugând cu vehemență: „Băi, și ne-au tocat!”. Cristoiu a evidențiat faptul că strategia de a-l „dezumfla” pe Călin Georgescu prin anularea alegerilor a dat greș.
Potrivit acestuia, în loc să scadă, popularitatea lui Georgescu a crescut, ajungând la un impresionant 40%. Această creștere, a explicat Cristoiu, este direct proporțională cu scăderea încrederii în inițiatorii anularii alegerilor.
În esență, măsurile luate împotriva lui Georgescu au avut efectul invers, consolidându-i imaginea și sporindu-i simpatia în rândul electoratului. Cristoiu a concluzionat cu o observație pertinentă despre imprevizibilitatea consecințelor acțiunilor politice, declarând: „Deci, în loc să-l dezumfle, nu au făcut altceva decât să crească pentru că așa este în viață, așa e în istorie: faci calcule, dar nu știi niciodată ce iese”.
Guvernul urmează să adopte săptămâna viitoare hotărârea de organizare a alegerilor prezidențiale, prevăzute pentru 4 mai (primul tur) și 18 mai (al doilea tur). Această decizie, pe fondul analizei lui Cristoiu, sugerează un context politic complex și o cursă electorală cu un potențial rezultat surprinzător. .
Evenimentele din decembrie, asemănătoare cu cele din februarie 1990, încep să fie clarificate atât în opinia publicului occidental, cât și în declarațiile liderilor politici, sugerând o lovitură de stat orchestrată de armată în favoarea lui Ion Iliescu. Această revelație, conform analizei lui Cristoiu, citat de Realitatea Plus, are implicații semnificative asupra actualului climat politic.
El subliniază impactul acestei dezvăluiri asupra campaniei electorale prezidențiale, afirmând: „Stimați telespectatori, încetul cu încetul, atât presa din Occident cât și liderii încep să se prindă și vom trăi experiența din februarie 1990 în legătură cu evenimentele din decembrie (...) că a fost o lovitură de stat pusă la cale de Armată pentru Iliescu. Băi, și ne-au tocat! Au sperat că în luna aceasta se dezumflă candidatul, numai că el deja - Călin Georgescu - are 40%.
Nu numai că nu s-a dezumflat, dar a crescut pentru că între timp s-au dezumflat ei. Au sporit simpatia față de Călin Georgescu.
Deci, în loc să-l dezumfle, nu au făcut altceva decât să crească pentru că așa este în viață, așa e în istorie: faci calcule, dar nu știi niciodată ce iese”. Strategiile de dezinformare și diminuare a popularității lui Călin Georgescu, care se situează la 40%, s-au dovedit contraproductive, crescându-i, paradoxal, susținerea populară. În paralel cu aceste dezvăluiri, Guvernul se pregătește să adopte, în cursul săptămânii viitoare, Hotărârea privind organizarea alegerilor prezidențiale, programate pentru 4 mai (primul tur) și 18 mai (al doilea tur).
Prognozele electorale oferite de Nicușor Dan completează această imagine complexă. Acesta estimează că, în cazul candidaturii Elenei Lasconi, aceasta ar obține un scor de 7-8%, plasându-se pe locul patru.
Crin Antonescu ar ocupa locul doi, cu un procent estimat între 22% și 24%, în timp ce Nicușor Dan se situează între 16% și 18%. Scenariul absenței Elenei Lasconi din cursa prezidențială ar modifica ușor aceste cifre, reducând distanța dintre Nicușor Dan și Crin Antonescu, dar menținându-l pe acesta din urmă pe locul al doilea.
Aceste previziuni subliniază volatilitatea situației politice și impactul evenimentelor recente asupra cursei prezidențiale. Dezvăluirea presupusei lovituri de stat din decembrie pare să fi creat un efect neprevăzut, consolidând, în mod neașteptat, poziția lui Călin Georgescu în sondaje. .