TikTok înghețat în Europa: Reacția la situația din România

Sursa imagine:
Comisia Europeană a intensificat supravegherea TikTok, în conformitate cu Legea Serviciilor Digitale (DSA), din cauza preocupărilor legate de alegerile din România și posibilele interferențe străine. Comisia a emis un ordin de reținere către TikTok, impunând platformei să păstreze informații relevante pentru investigațiile privind manipulare și încălcări ale termenilor de utilizare, în special în legătură cu alegerile europene din 24 noiembrie 2024 - 31 martie 2025. Măsura vizează conservarea probelor despre riscuri sistemice pentru procesele electorale și discursul civic. Comisia va discuta aceste măsuri cu coordonatorii de servicii digitale vineri, 6 decembrie, colaborând cu autoritățile române și alte agenții UE pentru a investiga indiciile privind interferențe străine, inclusiv dinspre Rusia, care vizează diaspora română. Comisia subliniază că acțiunile sale sunt în conformitate cu DSA și nu intervin în procesul electoral românesc.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Comisia Europeană a emis un ordin de reţinere impunând platformei TikTok, în conformitate cu prevederile Actului privind serviciile digitale (DSA), conservarea imediată a datelor relevante pentru o investigație amplă. Această măsură preventivă, dictată de preocupări legate de potențiale riscuri sistemice pentru procesele electorale și discursul civic în UE, vizează perioada alegerilor naționale din Uniunea Europeană, de la 24 noiembrie 2024, până la 31 martie 2025.
Ordinul, rezultat al informațiilor primite, inclusiv informații recent declasificate care indică interferențe străine, în special dinspre Rusia, în contextul alegerilor din România, impune TikTok să păstreze toate documentele și informațiile interne referitoare la proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare. Este crucială conservarea datelor legate de modalitățile de gestionare a riscului de manipulare intenționată prin utilizarea coordonată și contrafăcută a serviciilor.
De asemenea, ordinul solicită păstrarea tuturor documentelor și informațiilor care evidențiază eventuale încălcări sistematice ale termenilor de utilizare ai TikTok, în special cele legate de interdicția utilizării funcțiilor de monetizare pentru promovarea conținutului politic pe platformă. Scopul acestei acțiuni decisive este de a asigura existența unor probe suficiente pentru o investigație ulterioară și completă a Comisiei, menită să stabilească dacă TikTok și-a îndeplinit obligațiile conform DSA. În acest stadiu, Comisia monitorizează respectarea ordinului de reţinere şi nu a emis încă o concluzie cu privire la o eventuală încălcare a obligațiilor de către TikTok. Reacția Comisiei Europene nu se limitează la ordinul de reținere impus TikTok.
Pentru a analiza măsurile adoptate până în prezent și a elabora o strategie unitară de răspuns la amenințările emergente, inclusiv indicii privind activități suspecte ale unor conturi din alte state membre care vizează diaspora română, Comisia Europeană a convocat pentru vineri, 6 decembrie, Consiliul european al coordonatorilor de servicii digitale (European Board for Digital Services Coordinators). Această reuniune va facilita schimbul de informații și coordonarea acțiunilor între statele membre. În paralel, Comisia Europeană colaborează strâns cu o echipă informală operativă, Cyber Crisis Task Force, care include, pe lângă Comisia însăși, Serviciul European de Acțiune Externă, Europol și Agenția UE pentru securitate cibernetică (ENISA).
Această echipă menține un contact permanent cu autoritățile române responsabile de securitatea cibernetică, asigurând un schimb eficient de informații și o coordonare optimă a eforturilor de contracarare a interferențelor străine în procesele electorale. Colectarea și analiza probelor de către Cyber Crisis Task Force sunt esențiale pentru o evaluare completă a situației și pentru adoptarea unor măsuri ulterioare adecvate. .