top of page

Surprize parlamentare în scandalul Georgescu: Avertismentul lui Radu Magdin

30 noiembrie 2024 la 05:07:20

Surprize parlamentare în scandalul Georgescu: Avertismentul lui Radu Magdin

Sursa imagine:

Surprize sunt de așteptat la alegerile parlamentare, după cum consideră el.

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Analistul politic Radu Magdin a anticipat o participare electorală la parlamentare mai redusă decât la prezidenţiale, fenomen explicat, în opinia sa, prin restricțiile geografice impuse de legislația electorală. Spre deosebire de scrutinul prezidențial, unde votul este permis oriunde în țară, alegerile parlamentare obligă cetățenii să voteze în județul de domiciliu, îngreunând astfel participarea electoratului mai mobil.


Această constrângere legislativă, consideră Magdin, contribuie semnificativ la o prezență mai scăzută la urne în cazul alegerilor parlamentare comparativ cu cele prezidențiale. Cu toate acestea, a adăugat analistul, miza deosebită a acestor alegeri parlamentare – anume, oprirea ascensiunii electorale a forțelor politice suveraniste – ar putea genera o mobilizare neașteptat de mare a electoratului.


Magdin a emis ipoteza că acest factor ar putea contracara, cel puțin parțial, efectul negativ al restricțiilor geografice impuse de lege. În sprijinul acestei afirmații, el a subliniat așteptarea unei mobilizări mult mai intense din partea primarilor aparținând PSD și PNL în comparație cu primul tur al alegerilor prezidențiale.


Mai mult decât atât, Radu Magdin a subliniat influența decisivă a rezultatului alegerilor prezidențiale asupra comportamentului electoral din duminica respectivă a alegerilor parlamentare, sugerând o corelație directă între cele două evenimente. Prezența la urne în scrutinul parlamentar va fi, așadar, influențată de mai mulți factori interconectați: restricțiile geografice, miza politică a alegerilor și, nu în ultimul rând, rezultatul precedent al alegerilor prezidențiale. .


Analistul politic Radu Magdin a oferit o analiză amplă a rezultatelor surprinzătoare ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, anticipând totodată implicațiile acestora asupra alegerilor parlamentare din 8 decembrie. Magdin subliniază că, în urma votului din 24 noiembrie, este improbabil să nu asistăm la consecințe neașteptate în cursa pentru Parlament.


Unda de șoc generată de rezultatele prezidențiale, crede el, va influența semnificativ compoziția viitorului Legislativ, un calendar electoral care, în contextul dat, nu contribuie la stabilitate. Întrebarea crucială, conform analistului, este ponderea pe care forțele suveraniste o vor avea în Parlament, comparativ cu partidele tradiționale precum PSD, PNL, USR și UDMR. Referitor la alegerile prezidențiale, Magdin descrie rezultatul drept surprinzător, în special având în vedere ascensiunea spectaculoasă a lui Călin Georgescu în ultimele două săptămâni de campanie.


Deși sondajele au anticipat parțial acest trend, puțini se așteptau la un scor peste 10% pentru Georgescu. Magdin atribuie acest rezultat unui număr semnificativ de persoane nehotărâte și unei volatilități crescute, accentuate de fenomenul "votului util".


"Am avut parte, pe 24 noiembrie, de o mică revoluție la vot, de un vot de protest", a explicat analistul, adăugând că partidele mari, PSD și PNL, au fost cele mai afectate, beneficiind de pe urma acestei nemulțumiri generale candidații și partidele anti-mainstream. "Cred că, în acest vot, a fost şi o reacţie puternică de respingere a felului în care s-a comportat în ultimii cinci ani preşedintele Iohannis, cel care este văzut ca fiind omul din spatele coaliției PSD - PNL," a mai precizat Magdin. Un aspect remarcabil, evidențiat de Magdin, este scorul aproape dublu obținut de Georgescu în diaspora (43,16%) față de cel din țară.


Analistul sugerează că acest fapt ar putea indica un curent de protest anti-mainstream similar atât în țară, cât și în străinătate, deși motivele ar putea diferi. În timp ce diaspora votează, în general, împotriva PSD, în România impactul crizelor, în special cel al creșterii prețurilor, ar putea fi un factor determinant.


"Călin Georgescu a captat parte din revolta care există faţă de principalele partide politice şi faţă de guvernare," a subliniat Magdin. El atribuie, de asemenea, succesul lui Georgescu, parțial, utilizării eficiente a rețelelor sociale, într-un context marcat de o "inflație de independenți," reflectând nemulțumirea generală față de partidele dominante. Magdin consideră că rezultatele alegerilor prezidențiale se înscriu într-un context mai larg, caracterizat de o tendință generală de respingere a partidelor aflate la putere.


"Într-un an în care cei de la putere au pierdut în general în alegeri, nici la noi nu a fost altfel," a afirmat el. Inflația, crizele economice și modul de desfășurare a campaniei electorale au contribuit la erodarea popularității guvernării, succesele acesteia fiind insuficient percepute de public.


"Publicul a părut că vrea altceva, că vrea să se răcorească, că îşi doreşte schimbarea," a explicat analistul. În concluzie, Magdin își exprimă speranța că rezultatele alegerilor parlamentare din 8 decembrie nu vor pune în pericol vectorul euroatlantic al României. "În condiţii normale, vom avea o coalizare a forţelor pro-democratice şi o victorie a Elenei Lasconi.


Dar e greu să vorbeşti despre normalitate după ce am văzut duminică. Românii vor da prin vot acest răspuns," a precizat Magdin, adăugând că speră ca liniile directoare ale politicii interne și externe să rămână neschimbate.


El subliniază necesitatea ca partidele mainstream să învețe din lecțiile votului din 24 noiembrie și să ofere soluții credibile la problemele cetățenilor, renunțând la aroganță și adoptând un nou model politic, departe de cel ilustrat de președintele Iohannis, pe care îl acuză de nepăsare și lux pe bani publici: "Politicienii mainstream trebuie să înveţe ceva din votul din 24 noiembrie şi să le comunice credibil oamenilor că lucrurile se vor schimba. Nu mai merge cu modelul de preşedinte Iohannis, care a sfidat o ţară întreagă prin nepăsare şi lux pe bani publici". .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page