top of page

Succesorul lui Nicușor Dan la Primăria București: șase luni până la transpunerea referendumului în lege?

29 decembrie 2024 la 19:03:11

Succesorul lui Nicușor Dan la Primăria București: șase luni până la transpunerea referendumului în lege?

Sursa imagine:



Cseke Attila, ministrul desemnat al Dezvoltării, a anunțat elaborarea unei Legi a Capitalei. Anunțul vine însoțit de declarații despre noul cod al urbanismului.

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Referendumul local din București din 24 noiembrie 2023, cu o rată de participare de 40,97% (peste pragul de validare), a arătat un sprijin semnificativ pentru modificările propuse privind emiterea autorizațiilor de construire și aprobarea bugetelor, peste 60% dintre votanți optând pentru "Da" la aceste întrebări. Aceste rezultate subliniază necesitatea unor modificări legislative substanțiale, promisiuni reiterate și de către Ministrul desemnat al Dezvoltării, care a anunțat elaborarea unei Legi a Capitalei.


Implicațiile acestor modificări sunt extinse, afectând distribuirea resurselor financiare între Primăria Generală a Municipiului București și primăriile de sector. Nicușor Dan, actualul primar general, a subliniat dificultățile implementării unei noi modalități de împărțire a bugetului local. El a explicat că acest proces necesită modificări la mai multe acte normative: Legea finanțelor publice locale, Legea bugetului național (privind repartizarea între Primăria Capitalei și primăriile de sector), Codul fiscal (referitor la distribuirea veniturilor din impozite și taxe locale) și Codul urbanismului (privind atribuțiile fiecărei entități administrative).


"Sunt chestiuni de o anumită complexitate, nu deosebit de complexe, care, în opinia mea, pot să fie finalizate în legislatura care începe în februarie și se termină în iunie 2025", a declarat edilul, arătând un optimism prudent cu privire la finalizarea acestor modificări legislative în intervalul de timp menționat. Cseke Attila, menționat în titlul inițial, nu este citat direct în textul extins, dar implicațiile deciziilor referitoare la Codul Urbanismului sunt clar evidențiate. În ceea ce privește viitorul administrației Capitalei, Nicușor Dan a speculat că, în eventualitatea unui succes la alegerile prezidențiale, succesorul său la funcția de primar general ar putea fi unul dintre actualii primari de sector.


Această posibilitate evidențiază importanța și complexitatea modificărilor legislative necesare, care vor influența direct modul în care noua conducere va gestiona bugetul și resursele Capitalei, indiferent cine va prelua funcția. Referendumul a subliniat voința cetățenilor bucureșteni pentru o mai bună administrare a orașului, iar implementarea acestor modificări legislative se profilează ca o provocare majoră pentru viitorul administrației locale. .


Referendumul local din București din 24 noiembrie, cu o participare de 40,97% (peste pragul de validare), a înregistrat un vot masiv "Da" (peste 60%) pentru transferul competențelor privind emiterea autorizațiilor de construire și aprobarea bugetelor. Această decizie, însă, ridică provocări majore în implementarea sa practică, principalul obstacol fiind complexitatea redistribuirii bugetului local între Primăria Generală și primăriile de sector.


Nicușor Dan a explicat că această redistribuire necesită modificări legislative substanțiale, afectând Legea finanțelor publice locale, Legea bugetului național (în ceea ce privește repartizarea fondurilor între Primăria Capitalei și primăriile de sector), Codul fiscal (referitor la distribuirea veniturilor din taxe și impozite locale) și Codul urbanismului (privind atribuțiile fiecărei entități administrative). El a estimat, totuși, că aceste modificări legislative, deși complexe, sunt fezabile în actuala legislatură, care se încheie în iunie 2025: „Sunt chestiuni de o anumită complexitate, nu deosebit de complexe, care, în opinia mea, pot să fie finalizate în legislatura care începe în februarie şi se termină în iunie 2025”. În eventualitatea unui succes la alegerile prezidențiale și implicit a vacanței postului de primar general, Nicușor Dan consideră că un succesor ideal ar fi unul dintre actualii primari de sector, justificându-și opinia astfel: „Sunt convins că ei vor fi, în această ipoteză, primii care îşi vor dori.


Şi pe bună dreptate, pentru că au un contact cu administraţia locală din Bucureşti, cunosc mai bine, adică au fost în contact direct cu cetăţenii, cunosc care sunt preocupările lor. Există acţiuni comune pe care le-am avut Primăria Capitalei cu primăriile de sector, deci cunosc tematica”.


Această afirmație subliniază importanța experienței administrative locale și a cunoașterii directe a nevoilor cetățenilor în conducerea Primăriei Generale a Bucureștiului. Așadar, rezultatul referendumului, deși pozitiv din perspectiva transferului de competențe, impune o serie de modificări legislative complexe pentru a putea fi implementat cu succes, iar succesorul lui Nicușor Dan, în eventualitatea unei victorii la prezidențiale, ar putea proveni din rândul primarilor de sector. .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page