Situație gravă, avertizează UDMR după prima întâlnire privind viitorul guvern: 35 de puncte critice

Sursa imagine:
Cosma Botond, purtătorul de cuvânt al UDMR, consideră întâlnirea de miercuri a liderilor PSD-PNL-USR-UDMR un prim pas către o viitoare guvernare. Deputatul UDMR vorbește despre o „tatonare”, subliniind necesitatea de a depăși orgoliile pentru a găsi un numitor comun, având în vedere prezența a 35-37% de extremişti în Parlament. UDMR exclude categoric o guvernare cu AUR, S.O.S România și POT, considerându-i extremişti șovini. Botond admite că o coaliție cu patru partide va fi dificilă, dar necesară pentru a preveni creșterea extremismului. Referitor la turul doi prezidențial, el afirmă că, deși comunitatea maghiară se mobilizează de obicei la vot, rezultatul de duminică este incert.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Situaţia politică actuală este extrem de complexă şi prezintă opţiuni limitate, a subliniat deputatul UDMR, Cosma Botond, într-un interviu acordat Prima News, citat de News.ro. Prezenţa unui procent semnificativ de extremişti şovini în Parlament, estimat între 35 şi 37%, îngrădeşte considerabil posibilităţile de acţiune.
Formarea unei coaliţii cu patru partide, deşi necesară în contextul dat, se anunţă o provocare majoră, având în vedere diversitatea de interese şi programe politice ale fiecărui partid component. Ne confruntăm cu o dilemă crucială: compromisul politic este inevitabil pentru a asigura stabilitatea guvernamentală, însă concesii substanţiale ar putea fi necesare.
Deputatul a evidenţiat necesitatea depăşirii orgoliilor partizane în favoarea unui consens naţional, argumentând că absenţa unui astfel de compromis ar putea avea consecinţe dezastruoase, proiectând o creştere alarmantă a ponderii extremiştilor în Parlament, la 80%, în următorii patru ani. "Toate partidele mai trebuie să lase acasă din orgolii şi să găsim un numitor comun, pentru că dacă nu lăsăm din orgolii, peste patru ani, extremiştii vor fi la 80%", a avertizat Cosma Botond.
Referitor la turul doi al alegerilor prezidenţiale, deputatul a menţionat mobilizarea tradiţională a comunităţii maghiare la vot, exprimând totodată incertitudinea privind nivelul de participare în scrutinul de duminică. "De obicei comunitatea maghiară se mobilizează la vot, dar nu ştie ce se va întâmpla duminică," a concluzionat el.
În esenţă, declaraţiile lui Cosma Botond reflectă o situație politică fragilă, caracterizată de necesitatea unor compromisuri dificile pentru a preveni ascensiunea extremismului şi pentru a asigura o guvernare stabilă în următorii ani. .