Rusia se pregătește pentru război cu NATO: declarația ministrului Apărării

Sursa imagine:
Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a declarat că Rusia trebuie să se pregătească pentru un posibil conflict militar cu NATO în următorul deceniu, invocând summitul NATO din iulie, doctrinele militare ale SUA și planurile de amplasare a rachetelor americane cu rază medie de acțiune în Germania în 2026. Președintele Putin susține că războiul din Ucraina se întoarce în favoarea Moscovei, datorită unui număr mare de voluntari (aproximativ 430.000 în acest an) și afirmă că armata rusă avansează, eliberând 189 de localități în 2023. Belousov susține că armata rusă a recucerit aproape 4.500 km pătrați de teritoriu ucrainean. Putin acuză Occidentul că împinge Rusia la "linii roșii" și amenință să ridice restricțiile voluntare privind amplasarea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune, dacă SUA vor face același lucru.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Într-o adunare la Ministerul Apărării, la care a participat și Vladimir Putin, ministrul Belousov a prezentat o analiză amplă a situației geopolitice și a necesității unor reforme majore în cadrul armatei ruse. Baza acestei analize a fost necesitatea unei pregătiri riguroase pentru orice eventualitate pe termen mediu, inclusiv un posibil conflict cu NATO în Europa în următorul deceniu, așa cum a subliniat chiar Belousov: „Activitățile Ministerului Apărării se bazează pe… asigurarea unei pregătiri complete pentru orice scenariu pe termen mediu, inclusiv un posibil conflict militar cu NATO în Europa în următorul deceniu”. Această necesitate de modernizare și adaptare a armatei ruse este justificată, în opinia lui Belousov, de natura în schimbare a viitoarelor conflicte militare.
El a evidențiat mai multe elemente care contribuie la această evoluție, punând accentul pe modernizarea capacităților nucleare americane, pe baza antirachetă din Polonia, pe noile planuri de pregătire pentru luptă ale NATO și, în special, pe decizia anunțată la summitul NATO de a desfășura rachete americane cu rază medie de acțiune în Germania în 2026. Pericolul este amplificat de perspectiva apariției iminente a rachetelor hipersonice americane, capabile, potrivit lui Belousov, să atingă Moscova în doar opt minute. În paralel cu această prezentare a amenințărilor externe, Putin a prezentat o perspectivă optimistă asupra situației din Ucraina, subliniind numărul mare de voluntari care se înrolează în armată.
El a declarat că acest aflux de recruți schimbă radical balanța puterii în favoarea Rusiei, afirmând: „Trupele ruse dețin cu fermitate inițiativa strategică de-a lungul întregii linii de contact. Numai în acest an, 189 de centre de populație au fost eliberate”.
Acest succes este susținut de cifre concrete: aproximativ 430.000 de ruși au semnat contracte cu armata în acest an, față de circa 300.000 anul trecut. Belousov a completat această perspectivă, declarând că armata ucraineană a fost împinsă înapoi de pe aproape 4.500 de kilometri pătrați de teritoriu, cu o medie de aproximativ 30 de kilometri pătrați pe zi. Putin a acuzat Occidentul de o escaladare a tensiunilor, declarând că acțiunile acestuia împinge Rusia la „liniile sale roșii”, situații pe care le-a declarat public intolerabile.
El a afirmat că răspunsul Rusiei la aceste provocări a constat în ridicarea unor restricții autoimpuse privind utilizarea propriilor rachete. În cuvintele lui Putin: „Tactica este foarte simplă: ei ne împing spre „o linie roșie”, de la care nu ne putem retrage, noi începem să răspundem și apoi ei își sperie imediat populația”.
Președintele rus a reiterat preocuparea Moscovei față de dezvoltarea de către SUA a rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune, amenințând cu ridicarea restricțiilor voluntare privind amplasarea unor astfel de rachete în cazul în care SUA le vor pune în funcțiune. În concluzie, discuțiile au evidențiat atât perspectivele optimiste ale Kremlinului privind situația din Ucraina, cât și o profundă îngrijorare cu privire la potențialele confruntări militare cu NATO, punând accent pe nevoia urgentă de modernizare și adaptare a forțelor armate ruse la noile realități geopolitice. .