top of page

Rusia a înregistrat un surplus bugetar în primele nouă luni ale anului, grație creșterii cu 50% a veniturilor din petrol și gaze.

10 octombrie 2024 la 14:08:55

Rusia a înregistrat un surplus bugetar în primele nouă luni ale anului, grație creșterii cu 50% a veniturilor din petrol și gaze.

Sursa imagine:


Războiul din Ucraina este finanțat de veniturile din petrol și gaze.

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Veniturile bugetului rus au cunoscut o creștere semnificativă în primele nouă luni ale anului 2024, înregistrând o majorare de 33,2% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, ajungând la o sumă impresionantă de 26.300 miliarde de ruble. Această creștere a fost alimentată, în mare parte, de fluxul de petrodolari provenit din exporturile de petrol și gaze, resurse care au fost utilizate de Kremlin pentru finanțarea războiului din Ucraina.


Cu toate acestea, perspectivele pentru viitorul apropiat sunt mai puțin optimiste. Proiectul de buget pentru anul 2025, publicat în luna precedentă, prezice o scădere semnificativă a veniturilor din petrol și gaze, factor determinat de prețurile mai scăzute ale materiilor prime, precum și de modificările aduse sistemului fiscal.


În 2025, se preconizează că industria petrolului și gazelor va contribui la bugetul de stat cu 10.900 miliarde de ruble, echivalentul a 117,3 miliarde de dolari, reprezentând doar 5,1% din PIB-ul Rusiei. Această cifră este cu mult mai mică decât estimările pentru anul 2024, care se situează la 11.300 miliarde de ruble. Tendința descendentă a veniturilor din petrol și gaze se va menține și în anii următori, ajungând la 10.560 miliarde de ruble în 2026 și la 9.770 miliarde de ruble în 2027.


Analiștii exprimă îngrijorare cu privire la implicațiile acestei scăderi, subliniind că reducerea veniturilor din petrol și gaze ar putea afecta capacitatea Rusiei de a finanța operațiunile militare din Ucraina. Unul dintre factorii cheie care contribuie la declinul proiectat al veniturilor din petrol și gaze este decizia Guvernului rus de a reduce povara fiscală asupra Gazprom. Această companie, o sursă importantă de venituri pentru stat, a fost obligată să renunțe la majoritatea exporturilor sale prin gazoducte spre Europa, anterior cea mai mare piață externă.


Deși Guvernul a impus o taxă pe profit asupra Gazprom, sperând să obțină încă 50 miliarde de ruble lunar de la companie între 2023 și 2025, pierderile companiei din ultimul an, cauzate de reducerea exporturilor, nu sunt neglijabile. Creșterea cheltuielilor publice în ultimele săptămâni ale anului 2024, cu vârful tradițional de cheltuieli în decembrie, este un alt factor care contribuie la presiunile inflaționiste.


Se preconizează că în ultimul trimestru din 2024, cheltuielile vor reprezenta 34% din totalul anual, ceea ce ar putea avea ca rezultat o creștere a inflației în primul semestru din 2025, amânând astfel modificarea politicii monetare de către Banca Centrală a Rusiei. .


Veniturile bugetare ale Rusiei au înregistrat o creștere semnificativă în primele nouă luni ale anului 2024, ajungând la 26.300 miliarde de ruble, o creștere cu 33,2% față de aceeași perioadă din 2023. Această creștere a fost alimentată de o accelerare a cheltuielilor în ultimele săptămâni ale anului, cu un vârf tradițional de cheltuieli așteptat în luna decembrie.


Proiecțiile arată că veniturile Rusiei din petrol și gaze vor scădea în următorii trei ani, din cauza prețurilor mai mici ale materiilor prime și a schimbărilor fiscale. În 2025, industria petrolului și gazelor din Rusia este preconizată să contribuie la buget cu 10.900 miliarde de ruble, sau 5,1% din PIB, o scădere față de 11.300 miliarde de ruble estimate în acest an.


Veniturile ar urma să scadă în continuare, ajungând la 10.560 miliarde de ruble în 2026 și la 9.770 miliarde de ruble în 2027. Această scădere a veniturilor din petrol și gaze ar putea afecta semnificativ bugetul Rusiei, inclusiv finanțarea războiului din Ucraina. Deși Moscova a ocolit sancțiunile impuse de statele occidentale prin intermediul unor scheme de exporturi de petrol și gaze către Asia, scăderea veniturilor din sectorul energetic ar putea pune presiune pe bugetul militar al Rusiei. Un alt factor care contribuie la declinul veniturilor din petrol și gaze este planul de a atenua povara fiscală asupra Gazprom, o companie care a fost o sursă majoră de venituri pentru Guvernul rus.


Gazprom a renunțat la majoritatea exporturilor sale prin gazoducte spre Europa, anterior cea mai mare piață externă a sa, de la invazia Ucrainei. Această decizie a provocat anul trecut companiei primele pierderi nete din acest secol.


Guvernul a impus Gazprom o taxă pe profit, așteptându-se să primească 50 miliarde de ruble de la companie în fiecare lună, între 2023 și 2025. Dar există un plan de a atenua povara fiscală asupra Gazprom, care, dacă va fi adoptat, va reduce veniturile Rusiei din producția de petrol și gaze cu peste 30% față de 2023, la puțin peste 1.000 miliarde de ruble în 2025, conform calculelor analiștilor.


.


Deși statele occidentale au acordat Ucrainei miliarde de dolari în ajutor militar și au impus sancțiuni dure pentru a reduce veniturile Rusiei din exportul de energie, Kremlinul a reușit să își finanțeze agresiunea militară, în mare parte, datorită fluxului constant de petrodolari. Moscova a găsit modalități ingenioase de a ocoli sancțiunile, creând o flotă fantomă de petroliere și nave de transport GNL, care livrează resurse energetice către noi clienți din Asia. Cu toate acestea, veniturile Rusiei din petrol și gaze ar putea scădea semnificativ în viitor.


Un factor major în acest declin este planul Guvernului rus de a renunța la povara fiscală asupra Gazprom, o companie care a fost o sursă importantă de venit pentru statul rus. După invazia Ucrainei, Gazprom a redus drastic exporturile prin gazoductele către Europa, care anterior reprezenta cea mai mare piață externă a sa.


Această decizie a dus la primele pierderi nete din acest secol pentru Gazprom. Pentru a compensa pierderile, Guvernul a impus o taxă pe profitul companiei, așteptându-se să primească 50 miliarde de ruble lunar de la Gazprom între 2023 și 2025. Dar, conform unor documente consultate de analiști, există acum un plan de a ușura povara fiscală asupra Gazprom.


Dacă acest plan va fi adoptat, regimul fiscal mai blând va reduce veniturile Rusiei din producția de petrol și gaze cu peste 30% față de 2023, ajungând la puțin peste 1.000 miliarde de ruble în 2025. .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page