top of page

România face un salt înainte: Opinia lui Ion Cristoiu

17 decembrie 2024 la 19:51:18

România face un salt înainte: Opinia lui Ion Cristoiu

Sursa imagine:

Memoriile lui Dumitru Popescu dezvăluie o latură necunoscută a modernizării României sub Ceaușescu, prezentată ca o moștenire testamentară de la Gheorghe Gheorghiu-Dej. Popescu, autor de discursuri pentru Dej, descrie negocierile dificile ale acestuia cu Gomułka, unde Dej a subliniat necesitatea industrializării pentru a evita rolul de "grăjdar" al României în cadrul CAER, așa cum preconiza planul Volev. Deși moartea lui Dej a fost rapidă (cancer în fază terminală), Popescu sugerează că succesiunea lui Ceaușescu a fost premeditată. Ceaușescu a preluat obsesia industrializării, rupând cu conceptul țărănesc al destinului național, într-o "revoluție socialistă" rapidă și radicală, cu consecințe nefaste asupra omului simplu, asemănătoare cu alte perioade istorice marcate de transformări brutale. Articolul propune o analiză a epocii Ceaușescu dincolo de pamflete și nostalgie, comparând ambițiile acestuia cu cele ale lui Petru cel Mare.

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Într-o întâlnire crucială cu Gomulka într-un vechi palat de la Varşovia, Gheorghe Gheorghiu-Dej, aflat într-o situație economică precară, a descris deschis, fără ocolișuri, condiția României ca fiind una de sărăcie extremă. Cu toate acestea, a subliniat ferm refuzul său de a accepta această situație umilitoare, dar și dezavantajoasă pentru viitorul țării.


Dezvoltarea industrială era, în viziunea sa, o necesitate absolută, o condiție esențială pentru supraviețuirea și progresul națiunii române. El a pus în discuție soarta României, pictând două scenarii distincte: o țară prosperă, egală cu celelalte națiuni, sau dimpotrivă, o țară marginalizată, o rană purulentă pe corpul Europei, dependentă de ajutoare și supusă voinței puterilor bogate.


Deși nu a utilizat exact acești termeni, ideea centrală a fost clar exprimată. Această viziune a fost reiterată cu aceeași fermitate în replica sa către Valev, care preconiza menținerea României într-o economie preponderent agrară, o poziție care, implicit, reflecta intențiile conducerii sovieto-caeriste de a transforma România într-un simplu furnizor de resurse pentru comunitatea socialistă, sacrificând astfel dezvoltarea ei independentă.


Numeroase aberații s-au răspândit cu privire la succesiunea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej la conducerea partidului și, implicit, a statului, una dintre ele fiind ideea unei presupuse intrigi prin care Nicolae Ceaușescu ar fi contrazis testamentul lui Dej. Chiar și ținând cont de decesul fulgerător al lui Dej (după cum dezvăluie excepțional Dumitru Popescu, acesta a fost diagnosticat cu cancer în fază terminală în februarie 1945, decedând în martie), este greu de crezut că nu și-a pregătit succesiunea, în speță, pe Nicolae Ceaușescu. Alături de dorința de independență, o temă recurentă în istoria României, Nicolae Ceaușescu a moștenit și proiectul industrializării.


Dumitru Popescu, în calitate de memorialist dar și analitic, descrie cu acuratețe ambițiile lui Ceaușescu: "Ajuns în fruntea României inopinat, nesperat de repede, în conjunctura politică specială determinată de declarația lui Dej, lansată cu nici un an în urmă, Ceaușescu s-a aflat în fața unei dileme și și-a ales drumul fulgerător, fără ezitări, cu o intuiție excepțională. Imperativul industrializării era în afara oricărui dubiu, dar el a înțeles că acest salt istoric nu se poate face cu jumătate de măsură.


Oriunde s-a înfăptuit un succes, el a căpătat caracterul unei adevărate revoluții socialiste. Rapide, radicale și, pe moment, inconfortabile.


Și invers, unde a trenat, din considerente tradiționaliste sau din teama de nou (adevărat, un nou imprevizibil), nu s-a împlinit, n-a rezolvat problemele de fond, n-a scos țările din marasmul subdezvoltării. Ceaușescu a rupt-o brusc, total și definitiv cu vechiul concept țărănesc al destinului nostru, el a înțeles că în epoca revoluției științifice și tehnice mondiale, țărănismul e o ghiulea de picioarele alergătorului, o barieră a progresului.


Nu s-a sfiit să bulverseze satul, să-l transforme în rezervor de brațe de muncă pentru oraș, pentru industrie, pentru modernitate”. Cu toate acestea, în goana sa nebună după modernizare, Nicolae Ceaușescu a neglijat, într-un final, povara suportată de populație în această „revoluție socială”. Omul simplu a devenit, așa cum s-a întâmplat de-a lungul istoriei, victima unor lideri care, chiar și cu intenții bune, l-au târât în războaie (ca Napoleon și Antonescu), în revoluții industriale (ca în Anglia lui Dickens) sau în proiecte megalomanice (precum în Egiptul faraonilor). Cu toate acestea, Memoriile lui Dumitru Popescu oferă o perspectivă relevantă și alternativă asupra epocii Ceaușescu, departe de pamfletele ieftine și de nostalgia sentimentală. .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page