Rezumărare totală a voturilor de la primul tur: Curtea Constituțională dispune numărarea a peste 9 milioane de buletine

Sursa imagine:
Curtea Constituțională a României a ordonat renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024. Decizia fără precedent vine în urma unei sesizări a lui Cristian Vasile Terheș, care solicita anularea scrutinului, invocând nereguli în favoarea Elenei Lasconi. Contestația lui Sebastian-Constantin Popescu a fost respinsă ca tardivă. Terheș acuză continuarea campaniei electorale după termenul legal și manipulare a voturilor pentru Ludovic Orban, influențând clasamentul. Biroul Electoral Central va efectua renumărarea, iar CCR va analiza rezultatele pe 29 noiembrie, ora 14:00. În primul tur, Călin Georgescu a obținut 2.120.401 voturi, Elena Lasconi 1.772.500, iar Marcel Ciolacu 1.769.760.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Joi, 29 noiembrie 2024, la ora 14:00, Curtea Constituțională a României (CCR) s-a pronunțat asupra unor sesizări privind alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024. Înainte de dezbaterea propriu-zisă a contestațiilor, Biroul Electoral Central (BEC) a prezentat CCR rezultatele reverificării și renumărării tuturor buletinelor de vot, atât cele valabil exprimate, cât și cele nule.
Acest proces a vizat alegerile pentru funcția de Președinte al României, desfășurate în data de 24 noiembrie 2024. La primul tur, au participat 9.465.257 de alegători, iar în turul secund s-au calificat Călin Georgescu (2.120.401 voturi, 22,94%) și Elena Lasconi (1.772.500 voturi, 19,17%), urmată îndeaproape de Marcel Ciolacu (1.769.760 voturi, 19,14%), diferența dintre Lasconi și Ciolacu fiind de doar 2.740 de voturi. CCR a analizat două contestații: una depusă de Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.
3672F/2024), care a cerut anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, și alta depusă de Cristian Terheș. Contestația lui Sebastian-Constantin Popescu a fost respinsă, în unanimitate, ca fiind tardivă.
Domnul Popescu a acuzat în contestație fraudarea legii electorale de către Călin Georgescu, susținând că acesta a beneficiat de „finanțare ilegală a întregii campanii electorale, având susținere din afara granițelor țării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România”. Contestația lui Cristian Terheș, în schimb, a rămas în dezbatere. Acesta a solicitat anularea primului tur de scrutin, invocând continuarea campaniei electorale de către reprezentanții USR după data legală limită, precum și nereguli legate de numărul de voturi obținute de Ludovic Orban.
Terheș a afirmat că a identificat cazuri în care în procesele verbale „din pix” au fost adăugate voturi valabil exprimate pentru Ludovic Orban, în favoarea candidatei Elena Lasconi. Aceste presupuse nereguli, în opinia lui Terheș, au influențat ordinea candidaților clasați pe locurile doi și trei.
În concluzie, ședința CCR din 29 noiembrie 2024 s-a axat pe verificarea integrității procesului electoral, rezolvând o contestație și amânând decizia asupra celeilalte pentru o analiză ulterioară. .