top of page

Renumărarea voturilor fără observatori independenți: Curtea de Apel decide definitiv

30 noiembrie 2024 la 22:45:51

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Astăzi, 30 noiembrie 2024, la ora 10:00, Tribunalul Ilfov a emis o hotărâre definitivă (numărul 1), comunicată părților prin intermediul grefierului instanței, admițând complet cererea de recurs formulată. Sentința civilă inițială a fost casată integral, iar în urma rejudecării, cererea inițială a fost respinsă ca nefondată.


Această decizie pune capăt unui litigiu referitor la accesul observatorilor la procesul de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale din Ilfov. Contextul este următorul: Expert Forum, a contestat decizia Biroului Electoral Central (BEC) de a limita accesul observatorilor independenți la renumărarea voturilor, decizie inițială luată în urma solicitării Curții Constituționale a României (CCR) de renumărare a voturilor valabil exprimate și a celor nule din primul tur al alegerilor prezidențiale.


Această solicitare a CCR, formulată joi, a impus BEC-ului stabilirea unui mecanism de renumărare, cu termen limită 1 decembrie, ora 22:00, pentru transmiterea electronică a proceselor verbale. Inițial, BEC a decis excluderea observatorilor independenți, invocând prevederi legale.


Însă, o cerere depusă de ONG-ul Funky Citizens, condus de Elena Calistru, a fost admisă de Tribunalul Ilfov. Decizia Tribunalului, publicată pe pagina de Facebook a EFOR, a obligat pârâtul (BEC) să permită accesul observatorilor independenți acreditați de asociațiile prevăzute de lege, hotărârea fiind executorie de drept.


"Admite cererea. Obligă pârâtul să permită observatorilor independenți acreditaţi de asociaţiile prevăzute de lege, pentru observarea procesului de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.


Executorie de drept", se menționează în decizia Tribunalului. În final, conform deciziei BEC, la renumărare vor participa doar membrii birourilor electorale, împreună cu personalul tehnic auxiliar și statisticienii.


Hotărârea Tribunalului Ilfov reprezintă, așadar, o victorie pentru transparența procesului electoral, asigurând participarea unor observatori independenți la renumărarea crucială a voturilor. .


Curtea de Apel Ilfov a emis, în data de 30 noiembrie 2024, o hotărâre definitivă (Completul 1 R, Hotărâre 1), admițând recursul formulată împotriva sentinței civile a Tribunalului Ilfov. Această decizie anulează integral hotărârea primei instanțe, care aprobase limitarea accesului observatorilor independenți la procesul de renumărare a voturilor din cadrul Biroului Electoral Ilfov.


În consecință, cererea inițială, formulată de către Expert Forum, a fost respinsă de Curtea de Apel ca fiind nefondată. Anterior, Tribunalul Ilfov, în data de [data nespecificată, dar înainte de 30 noiembrie 2024], se pronunțase în favoarea Expert Forum, obligând Biroul Electoral Central (BEC) să permită accesul observatorilor independenți acreditați de asociațiile prevăzute de lege la renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Decizia Tribunalului, publicată pe pagina de Facebook a EFOR, prevedea explicit: „Admite cererea.


Obligă pârâtul să permită observatorilor independenți acreditaţi de asociaţiile prevăzute de lege, pentru observarea procesului de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Executorie de drept”.


Această decizie inițială venise ca urmare a unei cereri depuse de ONG-ul Funky Citizens, condus de Elena Calistru, cerere inițial respinsă de BEC, care invocase prevederi legale pentru a-și justifica decizia. BEC, în urma deciziei sale inițiale, permitea participarea la renumărare doar a membrilor birourilor electorale, împreună cu personalul tehnic auxiliar și statisticienii. Solicitarea de renumărare a voturilor a fost inițiată de Curtea Constituțională a României (CCR), care, în data de [data nespecificată, dar înainte de 30 noiembrie 2024], a cerut Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate și a celor nule de la primul tur al alegerilor prezidențiale.


BEC a stabilit ca termen limită pentru trimiterea versiunii scanate a proceselor-verbale prin e-mail data de 1 decembrie 2024, ora 22:00. Hotărârea Curții de Apel Ilfov, prin anularea deciziei Tribunalului, modifică, așadar, scenariul inițial al procesului de renumărare, înlăturând participarea observatorilor independenți, așa cum inițial fusese decis de către Tribunalul Ilfov.


Decizia Curții de Apel este definitivă. .


În data de 30 noiembrie 2024, Tribunalul Ilfov a emis o hotărâre definitivă, cu privire la recursul depus de Expert Forum (EFOR) împotriva deciziei Biroului Electoral Central (BEC) privind limitarea accesului observatorilor la renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Această hotărâre, consemnată în documentul "Hotărâre 1 30.11.2024", a admis integral recursul.


Concret, sentința civilă inițială a fost casată, iar în rejudecare, cererea EFOR a fost admisă ca fiind fondată. În esență, Tribunalul a anulat decizia BEC care interzicea accesul observatorilor independenți acreditați de asociațiile prevăzute de lege la procesul de renumărare a voturilor. Decizia Tribunalului, publicată pe pagina de Facebook a EFOR, conținea următoarea formulare: "Admite cererea.


Obligă pârâtul să permită observatorilor independenți acreditaţi de asociaţiile prevăzute de lege, pentru observarea procesului de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Executorie de drept".


Această decizie vine ca urmare a unei cereri inițiale depuse de ONG-ul Funky Citizens, condus de Elena Calistru, după ce BEC, invocând prevederi legale, a respins solicitarea de participare a observatorilor independenți la renumărare. BEC hotărâse inițial ca la renumărare să participe doar membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar și statisticienii. Contextul acestei decizii este cererea Curții Constituționale a României (CCR) din data de joi, 28 noiembrie 2024, adresată BEC, privind renumărarea voturilor valabil exprimate și a celor nule de la primul tur al alegerilor prezidențiale.


BEC a stabilit termenul de 1 decembrie, ora 22:00, pentru trimiterea versiunii scanate a proceselor-verbale prin e-mail, ca răspuns la solicitarea CCR. Decizia Tribunalului Ilfov asigură, astfel, transparența procesului de renumărare, prin includerea observatorilor independenți, în conformitate cu cerințele legale și cu principiile democratice de control al procesului electoral.


Hotărârea Tribunalului a fost adusă la cunoștința părților în data de 30 noiembrie 2024, prin punerea soluției la dispoziția acestora prin grefierul instanței. .


Curtea Constituțională a României a solicitat, în data de 30 noiembrie 2024, Biroului Electoral Central (BEC) renumărarea tuturor voturilor valabil exprimate și a celor nule din primul tur al alegerilor prezidențiale. Această solicitare a generat o serie de evenimente juridice semnificative.


BEC, în urma acestei decizii, a stabilit un termen limită de 1 decembrie, ora 22:00, pentru transmiterea versiunii scanate a proceselor-verbale prin e-mail. Însă, BEC a decis inițial ca la această renumărare să nu participe observatori independenți, o decizie contestată de ONG-ul Funky Citizens, condus de Elena Calistru.


Aceștia au depus o cerere la Tribunalul Ilfov, solicitând accesul observatorilor independenți acreditați de asociațiile prevăzute de lege la procesul de renumărare. Tribunalul Ilfov a admis contestația Expert Forum (EFOR), care susținea limitarea accesului observatorilor ca fiind nejustificată. Decizia Tribunalului, publicată pe pagina de Facebook a EFOR, a fost următoarea: "Admite cererea.


Obligă pârâtul să permită observatorilor independenți acreditaţi de asociațiile prevăzute de lege, pentru observarea procesului de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Executorie de drept".


Această decizie a permis, așadar, participarea observatorilor independenți la procesul de renumărare. Inițial, conform deciziei BEC, doar membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar și statisticienii urmau să fie prezenți. BEC, în baza unor prevederi legale pe care le-a invocat, a respins inițial solicitarea Funky Citizens.


Cu toate acestea, hotărârea Tribunalului Ilfov a fost ulterior atacată, iar Curtea de Apel a decis, în final, să admită recursul, casând în totalitate sentința civilă și respingând cererea ca nefondată. Această decizie a fost pronunțată definitiv în data de 30 noiembrie 2024, prin punerea soluției la dispoziția părților prin intermediul grefierilor instanței.


Astfel, hotărârea finală a anulat decizia Tribunalului Ilfov, menținând decizia inițială a BEC privind limitarea accesului observatorilor independenți la renumărarea voturilor. Document: Hotarâre 1 30.11.2024.


Situația reflectă complexitatea procesului electoral și importanța interpretării corecte a legislației în astfel de cazuri. .


Joi, Curtea Constituțională a României a ordonat Biroului Electoral Central (BEC) renumărarea tuturor voturilor valabil exprimate și a celor nule din primul tur al alegerilor prezidențiale. Această decizie a generat o serie de evenimente juridice importante.


BEC, inițial, a stabilit că la această renumărare nu vor putea participa observatori independenți, invocând anumite prevederi legale pentru a respinge solicitarea depusă de ONG-ul Funky Citizens, condus de Elena Calistru. Această decizie a fost însă contestată de Expert Forum (EFOR) la Tribunalul Ilfov. Vineri, 30 noiembrie 2024, Tribunalul Ilfov a admis contestația Expert Forum, pronunțând o hotărâre (nr.


1) cu putere executorie. În decizia publicată pe pagina de Facebook a EFOR, se stipula explicit: "Admite cererea.


Obligă pârâtul să permită observatorilor independenți acreditaţi de asociaţiile prevăzute de lege, pentru observarea procesului de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale. Executorie de drept".


Această hotărâre a anulat decizia BEC, permițând astfel accesul observatorilor independenți la procesul de renumărare. Inițial, conform deciziei BEC, la renumărare urmau să participe doar membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar și statisticienii. Hotărârea Tribunalului Ilfov modifică însă acest aspect, garantând transparența procesului prin implicarea observatorilor independenți acreditați.


BEC a stabilit termenul de 1 decembrie, ora 22:00, pentru trimiterea versiunii scanate a proceselor-verbale prin e-mail, în conformitate cu solicitarea Curții Constituționale privind reverificarea și renumărarea voturilor. Astfel, procesul de renumărare se va desfășura sub o supraveghere mai strictă, asigurând o mai mare încredere în rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale.


Decizia Tribunalului Ilfov reprezintă o victorie importantă pentru transparența electorală și pentru implicarea societății civile în monitorizarea procesului electoral. .


Curtea Constituțională a României a ordonat, joi, Biroului Electoral Central (BEC) renumărarea tuturor voturilor valabil exprimate și nule de la primul tur al alegerilor prezidențiale. În urma acestei decizii, BEC a stabilit, tot joi, un calendar pentru procesul de renumărare, fixând termenul-limită de 1 decembrie, ora 22:00, pentru transmiterea electronică a proceselor-verbale scanate.


Inițial, BEC a decis că la această renumărare nu vor putea participa observatori independenți, o decizie contestată de către ONG-ul Funky Citizens, condus de Elena Calistru. Această organizație, prin intermediul Expert Forum (EFOR), a depus o contestație la Tribunalul Ilfov, solicitând accesul observatorilor independenți acreditați conform legii, la procesul de verificare a voturilor. Vineri, Tribunalul Ilfov a dat câștig de cauză contestației depuse de Expert Forum.


Decizia instanței, publicată pe pagina de Facebook a EFOR, a fost clară și executorie de drept: „Admite cererea. Obligă pârâtul să permită observatorilor independenți acreditaţi de asociațiile prevăzute de lege, pentru observarea procesului de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale”.


Această hotărâre judecătorească anulează decizia BEC de a exclude observatorii independenți. Astfel, pe lângă membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar și statisticienii, la renumărarea voturilor vor participa și observatori independenți acreditați, asigurând astfel o mai mare transparență a procesului.


BEC inițial își justificase decizia de a limita accesul observatorilor prin invocarea unor prevederi legale, însă această justificare a fost respinsă de Tribunalul Ilfov, care a prioritizat principiul transparenței și controlului public asupra procesului electoral. Decizia instanței reprezintă o victorie pentru transparența procesului electoral și asigură o mai mare încredere în rezultatul renumărării voturilor.


Rămâne de văzut cum se va desfășura renumărarea în conformitate cu această decizie judecătorească și în respectarea termenului limită impus de BEC. Întrebarea zilei: Veți merge duminică la vot? (sondaj) .


Curtea Constituțională a României a dispus, joi, renumărarea tuturor voturilor valabil exprimate și a celor nule din primul tur al alegerilor prezidențiale, solicitare adresată Biroului Electoral Central (BEC). BEC, inițial, a decis împotriva participării unor observatori independenți la acest proces de renumărare, invocând anumite prevederi legale.


Această decizie a fost contestată de ONG-ul Funky Citizens, condus de Elena Calistru, printr-o cerere adresată instanței. Tribunalul, într-o decizie publicată pe pagina de Facebook a EFOR, a admis cererea Funky Citizens, obligând BEC să permită accesul unor observatori independenți acreditați de asociațiile prevăzute de lege la renumărarea voturilor.


Decizia Tribunalului este executorie de drept. Astfel, în ciuda deciziei inițiale a BEC, care prevedea participarea exclusivă a membrilor birourilor electorale, a personalului tehnic auxiliar și a statisticienilor la renumărare, prezența observatorilor independenți devine acum obligatorie.


Termenul limită stabilit de BEC pentru transmiterea versiunilor scanate ale proceselor-verbale către Curtea Constituțională este 1 decembrie, ora 22:00, prin e-mail. Această acțiune juridică, inițiată de Funky Citizens, asigură transparența și monitorizarea procesului de renumărare a voturilor, un aspect crucial pentru integritatea alegerilor prezidențiale.


Observator Like Observator menționează, de asemenea, un sondaj privind participarea la votul din ziua de duminică. Observator oferă știrile "așa cum trebuie să fie", și poate fi urmărit pe Google News și WhatsApp. .


Joi, Biroul Electoral Central (BEC) a primit o solicitare oficială de la Curtea Constituțională a României. Aceasta a cerut o renumărare completă a tuturor voturilor, atât cele valabile, cât și cele nule, provenite de la primul tur al alegerilor prezidențiale.


Solicitarea Curții, de o importanță majoră pentru buna desfășurare și validitatea scrutinului electoral, impunea BEC-ului o reacție promptă și eficientă. În urma analizării acestei cereri, BEC a emis, în aceeași zi, o decizie operațională care stabilește procedura de reverificare și renumărare a voturilor.


Procedura, elaborată pentru a asigura transparența și acuratețea procesului, implică digitalizarea proceselor-verbale de la secțiile de votare. Mai precis, BEC a stabilit ca termen limită pentru transmiterea versiunilor scanate ale acestor procese-verbale către instituție data de 1 decembrie, ora 22:00, prin intermediul poștei electronice.


Această acțiune are ca scop principal asigurarea unei validări complete și independente a rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, oferind astfel garanții suplimentare cu privire la corectitudinea procesului electoral. Această procedură rapidă, impusă de urgența situației și de importanța alegerilor, este menită să clarifice orice nelămurire și să consolideze încrederea publicului în integritatea procesului democratic.


Între timp, Observator continuă să ofere informații relevante despre evoluția evenimentelor. Sondașul zilei Observator: Veți merge duminică la vot? (Da/Nu).


Puteți urmări știrile Observator și pe Google News și WhatsApp. .


Duminica aceasta se desfășoară alegeri importante, iar participarea cetățenilor la vot este crucială pentru viitorul țării. Ne aflăm în pragul unui scrutin electoral cu implicații semnificative pentru dezvoltarea societății, iar fiecare vot contează.


Pentru a înțelege mai bine starea de spirit a electoratului, am lansat un scurt sondaj online, adresându-vă o singură întrebare: aveți intenția să vă prezentați la urne duminică pentru a vă exercita dreptul la vot? Vă rugăm să ne spuneți dacă veți participa la scrutin alegând una dintre opțiunile "Da" sau "Nu". Răspunsul dumneavoastră este anonim și va contribui la o mai bună înțelegere a nivelului de implicare civică în aceste alegeri.


Rezultatele sondajului vor fi analizate și prezentate ulterior. Participarea la vot este un act fundamental al democrației, o responsabilitate civică ce ne permite să influențăm deciziile care ne afectează viața.


Vă încurajăm să vă informați temeinic cu privire la candidați și programele lor înainte de a merge la vot. Puteți accesa informații relevante și actualizări despre alegeri prin intermediul unor surse media de încredere, precum Observator, dar și prin aplicații precum Google News și WhatsApp.


Nu uitați, vocea dumneavoastră contează! Participați la vot! 📰 .


Vrei să fii la curent cu cele mai recente știri? Observator îți oferă informațiile de care ai nevoie, rapid și ușor accesibil! Acum, poți urmări știrile Observator nu doar la televizor, ci și prin intermediul platformelor digitale cele mai populare. Pentru o experiență completă și o informare rapidă, te invităm să ne urmărești pe Google News.


Acolo, vei găsi toate articolele noastre, actualizate în timp real, organizate într-un mod ușor de navigat. De asemenea, pentru o informare instantanee, poți să te abonezi la serviciul nostru WhatsApp.


Așadar, indiferent de unde te afli și de ce dispozitiv folosești, vei putea rămâne conectat la fluxul de știri Observator. Nu rata niciun detaliu important! Alătură-te comunității Observator pe Google News și WhatsApp și fii informat permanent.


Informatia este putere, iar Observator îți oferă această putere direct la îndemână. Alege metoda care ți se potrivește cel mai bine și ține pasul cu evenimentele! .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page