Refuzul lui Olaf Scholz: 5% din PIB pentru apărare, cerere a lui Donald Trump respinsă de NATO

Sursa imagine:
Olaf Scholz a declarat la un eveniment de campanie din Bielefeld că o creştere a cheltuielilor militare germane la 5% din PIB, adică peste 200 de miliarde de euro anual, este imposibilă fără creşteri masive de taxe sau reduceri drastice ale altor cheltuieli. Deși Germania a atins pentru prima dată pragul NATO de 2% din PIB pentru apărare anul trecut, după crearea unui fond special de 100 de miliarde de euro în urma invaziei Ucrainei, Scholz garantează menținerea acestui obiectiv, deși situația bugetară rămâne dificilă. Obiectivul de 2% al NATO a fost stabilit în 2014. Rămâne neclar cum va fi menținut acest nivel de cheltuieli pe termen lung, având în vedere constrângerile bugetare.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Într-un context marcat de invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022, care a evidențiat vulnerabilitățile militare ale Europei și a determinat crearea unui fond special de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei germane, Olaf Scholz, candidatul Partidului Social Democrat (SPD) la funcția de cancelar, a oferit asigurări ferme cu privire la finanțarea apărării. Declarând categoric: „Garantez că vom continua să cheltuim 2% din producția noastră economică pentru apărare”, Scholz a subliniat angajamentul ferm al partidului său față de consolidarea capacităților militare ale Germaniei.
Această promisiune, exprimată în contextul obiectivului stabilit de NATO în 2014, de a aloca 2% din PIB pentru apărare, ridică însă întrebări importante legate de sustenabilitatea pe termen lung a acestor cheltuieli. Situația bugetară complexă a Germaniei și normele sale fiscale stricte constituie obstacole semnificative în menținerea acestui nivel de investiții în apărare.
Provocarea constă în găsirea unui echilibru delicat între necesitatea de a asigura securitatea națională și constrângerile bugetare existente. Rămâne de văzut cum va reuși guvernul german să implementeze această politică pe termen lung, având în vedere presiunile financiare și nevoia de a respecta angajamentele bugetare deja asumate.
Fondul special de 100 de miliarde de euro reprezintă un impuls semnificativ, dar nu garantează, în sine, menținerea pe termen lung a obiectivului de 2% din PIB alocat apărării, necesitând strategii financiare pe termen lung, transparente și sustenabile. .