Rețeta secretă a Jamilei: Cozonac pufos, cu aluat opărit - "Cel mai bun pe care l-am gustat!"

Sursa imagine:
Umplutura se prepară din 8 albușuri, 350 de grame nucă măcinată, 200 de grame zahăr, 50 de grame cacao și 150 de grame stafide.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Secretul cozonacului pufos, după rețeta preferată a lui Jamila Cuisine, celebră vloggeriță culinară din România, constă într-un aluat opărit perfect echilibrat și o frământare temeinică. Ingredientele pentru aluatul opărit sunt simple: 200 ml de lapte cald (dar nu fierbinte!) și 100 g de făină.
Secretul constă în opărirea unei porțiuni mici de făină cu lapte clocotit, un truc învățat de mama lui Jamila de la o vecină experimentată. Această tehnică, spune Jamila, contribuie decisiv la textura pufoasă și la durata lungă de prospețime a cozonacului.
"Uneori mama opărea o mică parte din făină și atunci parcă îi ieșeau și mai bine cozonacii. Erau mai bine crescuți, mai mari și mult mai pufoși.
În plus rămâneau proaspeți și moi zile la rând, lucru esențial la cozonaci”, își amintește Jamila. Umplutura, o clasică combinație de 8 albușuri bătute spumă tare cu 200 g zahăr, 350 g nucă măcinată, 50 g cacao și 150 g stafide, completează perfect aluatul delicat.
Jamila subliniază importanța utilizării unei făini cu conținut ridicat de proteină – ideală ar fi făina Manitoba, dar orice făină cu un procent mare de proteine este potrivită. "Făina trebuie să aibă un conținut cât mai mare de proteină, iar dacă puteți cumpără făină manitoba este și mai bine.
Dacă nu, mergeți în supermarket și alegeți făină cu cea mai mare cantitate de proteină per 100g," explică ea. În ceea ce privește drojdia, se poate folosi atât drojdie proaspătă (50g) cât și uscată (20g), ambele garantând succesul rețetei.
Frământarea este esențială: "Eu am ales varianta cea mai ușoară și am folosit un mixer, însă puteți la fel de bine să-l framantati și manual. Va dura mai mult, va fi mai greu, dar va ieși la fel de bine," adaugă Jamila.
Rezultatul? Un cozonac uriaș, pufos și extrem de gustos, după cum mărturisește chiar Jamila: "Rețeta de cozonac cu aluat opărit este cea mai bună rețeta pe care eu am încercat-o până acum pentru a face cozonacul copilăriei mele. Este mare, super pufos și foarte gustos”.
Deși a experimentat diverse rețete de cozonaci de-a lungul timpului, Jamila afirmă cu convingere: "Totuși, dacă ar fi să recomand una, ar fi cu siguranță această este". Așadar, secretul cozonacului perfect stă în atenția la detalii, de la opărirea corectă a făinii, la alegerea ingredientelor de calitate și la frământarea energică a aluatului.
"Nu e greu de făcut și pe cuvânt că obțineți niște cozonaci uriași, super pufoși și foarte gustoși. Bineînțeles că și rețeta de cozonac obișnuită este bună, nu mă înțelegi greșit, însă această parcă este și mai bună”, conchide Jamila. .
Jamila Cuisine, un renumit vlogger culinar român, împărtășește rețeta sa secretă pentru un cozonac cu aluat opărit, pe care îl consideră cel mai bun pe care l-a preparat vreodată. Această rețetă, moștenită din familie, reprezintă pentru ea gustul copilariei, rezultând un cozonac impresionant: mare, extrem de pufos și delicios.
Secretul, spune Jamila, constă într-o combinație de tehnici tradiționale învățate de la mama sa, care la rândul ei a primit rețeta de la o vecină experimentată. Această vecină a ghidat-o pe mama Jamilei pas cu pas, de la frământarea aluatului până la împletirea și coacerea acestuia.
Mama Jamilei, inspirată de această experiență, perfecționase rețeta, adăugând uneori o opărire parțială a făinii pentru un rezultat și mai spectaculos: cozonaci mai voluminoși, mai pufoși și care își păstrau prospețimea și moliciunea zile în șir – un aspect esențial pentru orice cozonac de calitate. Jamila subliniază pasiunea sa pentru această rețetă specifică, afirmând: „Nu e greu de făcut și pe cuvânt că obțineți niște cozonaci uriași, super pufoși și foarte gustoși. Bineînțeles că și rețeta de cozonac obișnuită este bună, nu mă înțelegi greșit, însă această parcă este și mai bună.” De-a lungul timpului, a experimentat diverse rețete de cozonaci, cu forme și umpluturi variate, dar, după experiența acumulată, recomandă fără ezitare rețeta cu aluat opărit ca fiind cea mai bună. Pentru a obține acest cozonac pufos, Jamila recomandă o opărire preliminară a unei mici cantități de făină cu lapte clocotit.
Este important ca toate ingredientele, cu excepția laptelui (care trebuie cald, dar nu fierbinte - „Acesta trebuie să fie cald cât să nu ardă la deget”), să fie la temperatura camerei. Făina trebuie să conțină o cantitate mare de proteine; făina Manitoba este ideală, dar în lipsa ei, se recomandă alegerea unei făini cu cel mai ridicat conținut proteic.
Drojdia poate fi proaspătă (50g) sau uscată (20g), ambele variante fiind eficiente. Frământarea aluatului este crucială pentru textura pufoasă. Jamila preferă folosirea unui mixer, dar frământarea manuală este la fel de eficientă, deși mai laborioasă.
Umplutura clasică a Jamilei constă din albușuri bătute spumă tare cu zahăr, la care adaugă nucă măcinată, cacao, rahat și stafide. Totuși, Jamila încurajează adaptarea rețetei, menționând: „Peste această umplutură am mai pus rahat și stafide, însă voi puneți ce vreți.
Va puteți adaugă orice umpluturi doriți, în funcție de ceea ce aveți la îndemână sau de ceea ce va place. Anul trecut am făcut un cozonac cu crema de fistic care a fost excelent.” Coacerea se realizează fără ventilație, la 155-160 de grade Celsius, pentru aproximativ o oră.
Dacă se folosește ventilația, temperatura trebuie redusă cu 15-20 de grade pentru a preveni coacerea insuficientă. Ingrediente pentru umplutură: 8 albușuri, 350 g nucă măcinată, 200 g zahăr, 50 g cacao și 150 g stafide. .
Jamila Cuisine, un nume cunoscut în lumea vloggerilor culinari români, ne dezvăluie secretul cozonacului său perfect, un cozonac cu aluat opărit, pe care îl consideră cea mai reuşită rețetă testată până acum. Această rețetă, moștenită din generație în generație, reprezintă pentru ea gustul copilariei, o amintire dulce și pufoasă legată de mama sa.
Secretul, spune Jamila, constă într-o combinație fericită de ingrediente și tehnici transmise cu grijă de la o vecină bătrână, o adevărată maestră în arta cozonacului. Această vecină a fost cea care a învățat-o pe mama Jamilei, pas cu pas, toate secretele frământării, împletirii și coacerii aluatului, o lecție de viață transmisă apoi din generație în generație.
Mama Jamilei, la rândul său, a perfecționat rețeta, observând că opărirea unei mici părți din făină conferă cozonacului o textură și mai pufoasă și o prospețime de lungă durată - un atribut esențial pentru orice cozonac care se respectă. "Erau mai bine crescuți, mai mari și mult mai pufoși.
În plus rămâneau proaspeți și moi zile la rând, lucru esențial la cozonaci”, își amintește Jamila. Secretul cozonacului pufos al Jamilei stă, așadar, în aluatul opărit. "Nu e greu de făcut și pe cuvânt că obțineți niște cozonaci uriași, super pufoși și foarte gustoși," ne asigură ea.
Deși recunoaște valoarea rețetelor clasice de cozonac, Jamila susține că această metodă oferă un rezultat superior, un cozonac mai mare, mai aerat și mai savuros. Experiența sa vastă în prepararea cozonacilor, cu diverse forme și umpluturi, o conduce la concluzia că această rețetă cu aluat opărit este favorita sa și cea pe care o recomandă cu încredere tuturor.
"Totuși, dacă ar fi să recomand una, ar fi cu siguranță această este”, afirmă ea. Pregătirea acestui cozonac presupune, în primul rând, opărirea unei cantități precise de făină cu lapte clocotit. Este important să cântăriți separat ingredientele pentru opărire de cele pentru aluat.
Jamila subliniază importanța utilizării ingredientelor la temperatura camerei, cu excepția laptelui, care trebuie să fie cald, dar nu fierbinte. Calitatea făinii este, de asemenea, crucială: "Făina trebuie să aibă un conținut cât mai mare de proteină, iar dacă puteți cumpără făină manitoba este și mai bine.
Dacă nu, mergeți în supermarket și alegeți făină cu cea mai mare cantitate de proteină per 100g." Drojdia, fie proaspătă (50g), fie uscată (20g), completează lista ingredientelor esențiale. Frământarea aluatului este o etapă cheie în obținerea unui cozonac pufos. Jamila recomandă utilizarea unui mixer, pentru o frământare ușoară și rapidă, dar admite că frământarea manuală, deși mai laborioasă, produce același rezultat excelent.
Umplutura clasică, cu albușuri bătute spumă tare cu zahăr, nucă măcinată și cacao, poate fi îmbogățită cu rahat și stafide, dar Jamila ne încurajează să experimentăm: "voi puneți ce vreți. Va puteți adaugă orice umpluturi doriți, în funcție de ceea ce aveți la îndemână sau de ceea ce va place.
Anul trecut am făcut un cozonac cu crema de fistic care a fost excelent." Coacerea se face la 155-160 de grade Celsius, fără ventilație, timp de aproximativ o oră. Dacă utilizați funcția de ventilație, Jamila recomandă scăderea temperaturii cu 15-20 de grade pentru a preveni coacerea neuniformă a cozonacului. .