top of page

Provocare rusească: Putin sugerează testarea sistemelor antiaeriene ucrainene cu rachete Oreșnik

20 decembrie 2024 la 02:18:05

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Președintele rus Vladimir Putin a făcut o declarație provocatoare referitoare la racheta hipersonică Oreşnik, recent testată asupra unei ținte militare ucrainene. El nu s-a limitat doar la a o prezenta ca fiind invincibilă, ci a mers mai departe, sugerând o nouă demonstrație de forță.


Putin a afirmat, într-un mod sfidător, disponibilitatea Rusiei de a lansa din nou racheta Oreşnik asupra Ucrainei, cu scopul explicit de a testa eficacitatea sistemelor occidentale de apărare antiaeriană. Această provocare directă adresată Occidentului este amplificată de un ton ironic și superior.


Putin pare să se amuze de percepția, pe care o atribuie experților occidentali, că Oreşnik ar fi doar o „veche armă sovietică îmbunătățită”. În esență, el lansează o invitație implicită la un duel tehnologic, o confruntare directă între capacitățile militare rusești și cele ale Occidentului, punând la bătaie eficiența sistemului de apărare antiaeriană occidental împotriva performanței rachetei hipersonice Oreşnik.


Această declarație subliniază nu doar încrederea lui Putin în capacitățile militare rusești, ci și dorința sa de a demonstra superioritatea tehnologică a Rusiei, prin provocarea directă a Occidentului la un test practic al capabilităților de apărare. Declarația președintelui rus este, așadar, mult mai mult decât o simplă laudă a unei arme; ea reprezintă o strategie de comunicare geopolitică complexă, menită să afirme puterea Rusiei și să provoace o reacție din partea Occidentului. .


Vladimir Putin a reiterat, într-o declarație recentă, convingerea sa în eficacitatea armatei ruse, afirmând că obiectivele militare din Ucraina sunt pe cale de a fi atinse. Această afirmație a fost susținută de o prezentare a progresului forțelor rusești pe întregul front, descriind o situație în continuă schimbare și o avansare constantă, după cum a declarat el însuși: "Trebuie să spun că situaţia se schimbă dramatic..


Există mişcare de-a lungul întregii linii a frontului. În fiecare zi".


Putin a subliniat victoriile zilnice, cucerirea unor teritorii apreciabile, declarând: "Luptătorii noştri recuperează în fiecare zi câte un kilometru pătrat de teritoriu". Deși a recunoscut complexitatea situației de pe câmpul de luptă, afirmând că este "dificil şi inutil să presupunem ce ne aşteaptă...", președintele rus a insistat asupra faptului că forțele ruse se apropie de îndeplinirea obiectivelor principale stabilite la începutul "operațiunii militare speciale", adresând un mesaj de încurajare soldaților ruși: "Toată lumea luptă, literalmente eroic.


Şi ei luptă chiar acum. Să le urăm tuturor..


mult noroc, victorie şi să se întoarcă acasă". Referitor la prezența militară ucraineană în regiunea Kursk, Putin a asigurat că trupele ucrainene vor fi expulzate, dar a evitat să ofere un termen precis pentru acest eveniment, declarând: "În mod cert, noi îi vom învinge..


Însă în ceea ce priveşte o dată precisă, îmi pare rău, nu pot să o spun acum". În contextul acestei evaluări a situației militare, Putin a abordat și tema apărării antirachetă, respingând eficacitatea sistemelor americane amplasate în România și Polonia împotriva noii rachete hipersonice rusești, Oreșnik. El le-a descris drept "costisitoare și ineficiente", sugerând implicit superioritatea tehnologică a armamentului rusesc.


Mai mult, Putin a exprimat indiferența față de posibilitatea furnizării de sisteme THAAD de către Statele Unite către Ucraina, considerând acest aspect neproblematic. Președintele rus a prezentat Oreșnik ca o rachetă balistică hipersonică, cu o viteză de zece ori mai mare decât viteza sunetului (2,5-3 kilometri pe secundă), incapabilă de a fi interceptată de sistemele de apărare antiaeriană actuale.


Racheta, bazată pe modelul RS-26 Rubej, are o rază de acțiune de 5.000 km, permițând Rusiei să atingă ținte din majoritatea Europei și de pe coasta de vest a Statelor Unite. Potrivit unor experți militari ruși, cum ar fi Anatoli Matviciuk, Oreșnik ar putea transporta șase până la opt focoase convenționale sau nucleare, accentuând astfel potențialul său devastator.


Contextul dezvoltării acestei rachete este strâns legat de retragerea Statelor Unite din Tratatul INF în 2019, eveniment pe care Putin îl plasează implicit în contextul unei superiorități tehnologice rusești. Dezvoltarea RS-26, din 2008, a fost punctul de plecare pentru Oreșnik, o rachetă prezentată de Putin ca un element cheie în strategia militară rusă, capabilă să modifice radical echilibrul strategic în Europa și în lume. .


Președintele rus Vladimir Putin a prezentat o imagine optimistă a situației militare din Ucraina, declarând că forțele rusești avansează pe întregul front și se apropie de atingerea obiectivelor principale ale "operațiunii militare speciale", așa cum le-a definit inițial. El a subliniat progresele înregistrate în estul țării, unde, potrivit declarațiilor sale și unor analize militare, Rusia înregistrează cele mai rapide avansuri din 2022, cucerind teritoriu sat după sat și amenințând orașe strategice precum Pokrovsk, un important nod rutier și feroviar.


"Luptătorii noștri recuperează în fiecare zi câte un kilometru pătrat de teritoriu", a afirmat Putin, recunoscând totodată complexitatea luptelor: "Este dificil și inutil să presupunem ce ne așteaptă... (dar) ne îndreptăm, așa cum ați spus, spre rezolvarea sarcinilor noastre principale, pe care le-am subliniat la începutul operațiunii militare speciale".


Președintele rus a lăudat eforturile soldaților ruși, declarând: "Toată lumea luptă, literalmente eroic. Și ei luptă chiar acum.


Să le urăm tuturor... mult noroc, victorie și să se întoarcă acasă".


În contextul prezenței trupelor ucrainene în regiunea Kursk, Putin a asigurat că acestea vor fi expulzate, fără a oferi însă un calendar precis: "În mod cert, noi îi vom învinge... Însă în ceea ce privește o dată precisă, îmi pare rău, nu pot să o spun acum". Putin a folosit ocazia pentru a promova "invincibilitatea" noii rachete hipersonice rusești, Oreşnik, prezentând-o ca o armă de superioritate tehnologică, capabilă să atingă viteze de zece ori mai mari decât viteza sunetului (2,5-3 kilometri pe secundă) și imposibil de interceptat de sistemele de apărare antiaeriană existente.


Potrivit afirmațiilor sale, racheta are o rază de acțiune de 5.000 km, ceea ce ar permite Rusiei să lovească ținte din cea mai mare parte a Europei și de pe coasta de vest a Statelor Unite. Expertul militar rus Anatoli Matviciuk a estimat că racheta ar putea transporta șase până la opt focoase convenționale sau nucleare.


Pentagonul, în schimb, clasifică Oreşnik drept o rachetă balistică intermediară, bazată pe modelul RS-26 Rubej (ICBM), o rachetă balistică mobilă cu combustibil solid aflată în dezvoltare din 2008. Această clasificare este strâns legată de retragerea Statelor Unite din Tratatul INF în 2019, retragere justificată de acuzații privind încălcarea tratatului de către Rusia, acuzații negate de Kremlin.


Statele Unite au susținut la acea vreme că Rusia dezvolta o rachetă de croazieră lansată de pe lansatoare terestre (9M729), diferită de RS-26. Discrepanța în clasificarea și caracteristicile Oreşnik reflectă complexitatea și incertitudinea informațiilor legate de armamentul militar modern.


Deși afirmațiile lui Putin prezintă o perspectivă favorabilă Rusiei, situația reală de pe câmpul de luptă rămâne complexă și supusă interpretărilor multiple, atât de către experții occidentali, cât și de cei ruși. .


Dezvoltarea şi capacităţile rachetei balistice Oreşnik, prezentate de Rusia ca o armă hipersonică, sunt sursă de tensiune în relaţiile dintre Moscova şi Washington. În timp ce Kremlinul o promovează ca o rachetă balistică hipersonică, Pentagonul o clasifică drept rachetă balistică intermediară, derivată din modelul RS-26 Rubej, o rachetă balistică intercontinentală mobilă cu combustibil solid, aflată în dezvoltare încă din 2008.


Această discrepanţă în clasificare se înscrie într-un context mai amplu, marcat de tensiuni legate de Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), din 1987. Statele Unite s-au retras din acest tratat în 2019, acuzând Rusia de încălcarea prevederilor sale, o acuzaţie vehement negată de Kremlin.


Retragerea americană a fost motivată, printre altele, de dezvoltarea de către Rusia a unei rachete de croazieră lansată de pe lansatoare terestre (9M729), considerată distinctă de RS-26. Caracteristicile tehnice ale rachetei Oreşnik, aşa cum sunt prezentate de partea rusă, sunt impresionante: o viteză de zece ori mai mare decât viteza sunetului (2,5-3 kilometri pe secundă), considerată de ruşi imposibil de interceptat de sistemele de apărare antiaeriană existente. Raza sa de acţiune de 5.000 km îi conferă capacitatea de a lovi o mare parte a Europei şi coasta de vest a Statelor Unite.


Expertul militar rus Anatoli Matviciuk a adăugat o altă dimensiune a capacităţii distructive, declarând că racheta ar putea transporta între şase şi opt focoase, atât convenţionale, cât şi nucleare. Această combinaţie de viteză, rază de acţiune şi potenţial de încărcare cu focoase multiple face din Oreşnik un element crucial în arsenalul militar rus, amplificând preocupările globale cu privire la escaladarea cursei înarmărilor şi la instabilitatea strategică. .


Economisiți bani comparând prețurile! Înainte de a achiziționa orice produs online, este vital să alocați câteva minute cercetării. Navigarea pe mai multe site-uri de comerț electronic, comparând prețurile aceluiași produs, poate genera economii substanțiale pe termen lung.


Această practică simplă, dar eficientă, vă permite să identificați cele mai bune oferte și să evitați achizițiile impulsive la prețuri supraevaluate. Nu subestimați importanța acestei strategii, mai ales în contextul actual al pieței online, extrem de dinamică și plină de oferte variate.


Investiția de timp necesară pentru compararea prețurilor este, de cele mai multe ori, mult mai mică decât economiile obținute. Așadar, vă încurajăm să răspundeți afirmativ la întrebarea: "Comparați prețurile produselor pe mai multe site-uri înainte de a le cumpăra?" și să adoptați această strategie ca pe o regulă de aur în cumpărăturile online.


Amintiți-vă, informația este putere, iar în cazul cumpărăturilor online, informația despre prețuri este cheia economisirii. Și nu uitați: puteți urmări știrile Observator și pe Google News și WhatsApp! 📰 .


Fiți la curent cu cele mai recente evenimente! Știrile Observator sunt acum disponibile nu doar pe ecranele voastre, ci și prin intermediul platformelor digitale preferate. Vă invităm să ne urmăriți pe Google News, pentru a beneficia de o sursă rapidă și accesibilă de informații, actualizată constant cu cele mai importante evenimente ale zilei.


De asemenea, puteți primi notificări directe pe WhatsApp, asigurându-vă astfel că nu veți rata niciun detaliu important. Abonându-vă la canalul nostru de WhatsApp, veți primi alerte instantanee cu cele mai relevante știri, permițându-vă să rămâneți informați în timp real, oriunde v-ați afla.


Această abordare multi-platformă ne permite să vă oferim o experiență jurnalistică completă, adaptată preferințelor voastre digitale. Alegeți metoda care vi se potrivește cel mai bine și rămâneți conectați la Observator! Nu ratați oportunitatea de a fi la curent cu tot ce se întâmplă în țară și în lume.


Descărcați aplicația Google News și abonați-vă la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi cele mai proaspete știri Observator. Vă așteptăm! .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page