Proteste violente în China după moartea misterioasă a unui adolescent; ciocniri la o școală

Sursa imagine:
În data de 11 ianuarie 2025, utilizatorul Twitter @AnderaD48685 raporta un incident grav petrecut pe 6 ianuarie 2025, în județul Pucheng, orașul Weinan, provincia Shaanxi: moartea unui elev ca urmare a agresiunii școlare a provocat o reacție violentă, cu numeroși protestatari asediind școala și confruntându-se cu forțele de ordine. pic.twitter.com/wvtHRdOvhO
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
În data de 6 ianuarie 2025, în orașul Pucheng, provincia Shaanxi, China, tragedia a lovit comunitatea locală sub forma decesului unui elev, eveniment care a degenerat într-o amplă revoltă populară. Moartea adolescentului, al cărui nume de familie era Dang și studia în clasa a treia, a declanșat proteste violente, cu manifestanți asediind școala și confruntându-se violent cu forțele de ordine.
Autoritățile locale din Pucheng au prezentat o versiune oficială, declarând că moartea lui Dang, survenită pe 2 ianuarie, a fost rezultatul unui accident, negând orice implicare criminală. Această declarație, însă, a fost întâmpinată cu un val de scepticism și acuzații de mușamalizare, răspândite rapid pe rețelele sociale chineze.
Contextul acestor evenimente este strâns legat de politica extrem de prudentă a autorităților chineze în ceea ce privește protestele publice, o precauție exacerbată de amploarea demonstrațiilor din finalul anului 2022, declanșate de restricțiile severe impuse în timpul pandemiei Covid-19. Comunicatul oficial al autorităților locale, difuzat ulterior prin mass-media de stat, descrie o altercație verbală și fizică între Dang și un elev din primul an, Guo, cauzată de „perturbare a odihnei” în dormitor.
Un oficial al școlii a intervenit pentru a aplana conflictul în acea seară. Cu toate acestea, în jurul orei 3 dimineața, un alt elev a descoperit un taburet de lemn sub fereastra balconului dormitorului lui Dang, fereastra fiind deschisă și plasa metalică îndepărtată.
Dang fusese găsit decedat pe sol, în urma căzăturii. Comunicatul oficial conchide cu această succintă relatare a evenimentelor. Însă, această versiune a evenimentelor este puternic contestată de Organizația Human Rights In China, un grup de activiști cu sediul în SUA.
Aceștia subliniază „circumstanțele suspecte” înconjurând moartea lui Dang, citând mărturii despre „semne de luptă în dormitorul lui Dang” și ipoteza că acesta ar fi fost „împins de pe acoperiș”. Organizația mai menționează refuzul familiei lui Dang de a accepta explicația oficială, susținând că fotografiile din telefonul mobil al adolescentului au fost șterse, conform informațiilor Reuters.
Această neîncredere a familiei, amplificată de speculațiile din mediul online, a contribuit semnificativ la escaladarea protestelor. Ancheta autorităților de securitate publică, care a inclus examinarea imaginilor de pe camerele de supraveghere, interogatorii și o examinare externă a cadavrului, nu a reușit să liniștească spiritele. Familia a fost împiedicată să verifice cadavrul pentru a identifica eventuale leziuni traumatice, iar cererea lor de a vizualiza înregistrările video a fost refuzată, sub pretextul deteriorării sistemului de supraveghere al școlii.
Aceste acțiuni, potrivit Human Rights in China, au „declanșat speculații publice că școala încearcă să ascundă adevărul”, alimentând furia și protestele violente. Moartea lui Dang, inițial prezentată ca un simplu accident, a devenit astfel un simbol al neîncrederii în autorități și o demonstrație a tensiunilor sociale latente în China. .
Moartea tragică a elevului Dang, în vârstă de 15 ani și elev în clasa a treia la o școală din Pucheng, a declanșat ample proteste, alimentate de suspiciuni privind o posibilă mușamalizare a evenimentelor. Autoritățile locale au prezentat, în data de 2 ianuarie, o versiune oficială a evenimentelor, catalogând decesul lui Dang drept un accident.
Această versiune, însă, a fost întâmpinată cu un val de scepticism, amplificat de acuzațiile răspândite pe rețelele de socializare care insinuau o tentativă deliberată de a ascunde adevărul. Contextul acestor proteste este sensibil, având în vedere recentele demonstrații de amploare din China, de la sfârșitul anului 2022, împotriva restricțiilor Covid-19, fapt ce a determinat o prudență sporită din partea autorităților chineze în gestionarea oricăror forme de proteste publice. Comunicatul oficial al autorităților locale, difuzat prin mass-media de stat la sfârșitul săptămânii trecute, descrie o altercație verbală și fizică între Dang și un elev din primul an, Guo, ca urmare a perturbării odihnei lui Dang.
Un oficial al școlii a intervenit, conform comunicatului, pentru a aplana conflictul. Însă, în jurul orei 3:00 dimineața, un alt elev a descoperit un taburet sub fereastra balconului dormitorului lui Dang, fereastră care era deschisă, iar plasa metalică îndepărtată.
Dang fusese găsit decedat pe solul de dedesubt. Comunicatul citează: „Fereastra glisantă era deschisă, iar ecranul din plasă metalică a fost îndepărtat.
Dang căzuse deja de la fereastră pe solul de dedesubt”. Organizația Human Rights in China, cu sediul în SUA, a exprimat îndoieli serioase cu privire la veridicitatea acestei versiuni. Activiștii au subliniat „circumstanțe suspecte”, mentionând relatări ale unor martori care au observat „semne de luptă în dormitorul lui Dang” și chiar sugerând că acesta ar fi fost „împins de pe acoperiş”.
Mai mult, organizația a afirmat că familia lui Dang a respins categoric explicația oficială, susținând, conform Reuters, că fotografiile din telefonul mobil al lui Dang au fost șterse. Aceste afirmații, răspândite pe scară largă pe rețelele sociale, au amplificat scepticismul public. Ancheta autorităților de securitate publică a inclus cercetarea la fața locului, analiza imaginilor de pe camerele de supraveghere, interviuri cu martorii și o examinare externă a cadavrului.
Însă, refuzul autorităților de a permite familiei lui Dang să examineze cadavrul pentru a identifica eventuale leziuni traumatice, precum și afirmația că sistemul de supraveghere video al școlii era defect, au generat noi suspiciuni. „Aceste acțiuni au declanșat speculații publice că școala încearcă să ascundă adevărul”, a declarat Human Rights in China.
CNN a menționat incertitudinea privind durata protestelor, demarate luni. .