Proteste antiguvernamentale în Belgrad, după tragedia din gara din Novi Sad: „Corupția ucide”, scandă manifestanții

Sursa imagine:
Mii de sârbi au protestat în fața guvernului la Belgrad, cerând arestarea vinovaților pentru accidentul din gara de la Novi Sad, care a dus la moartea a 14 persoane. Protestatarii acuză autoritățile de neglijență și corupție, insistând că nu a fost un accident, ci o crimă cauzată de corupția și lăcomia oficialilor. Protestatarii au cerut demisia premierului Milos Vucevic și a primarului din Novi Sad, Milan Djuric, precum și publicarea contractelor secrete pentru reconstrucția gării. Ei au depus cererile la Parlament și amenință cu o moțiune de cenzură dacă nu li se va da curs. Protestatarii au purtat bannere pe care scria „Corupția ucide” și „Crimă, nu tragedie”. Politicienii de opoziție acuza guvernul de corupție și legături cu crima organizată, acuzații pe care Vucic le-a respins. Gara din Novi Sad a fost renovată în 2021-2022, dar lucrări minore au continuat până în iulie 2023.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Pe 1 noiembrie, tragedia a lovit orașul Novi Sad, situat la aproximativ 70 de kilometri de Belgrad, când acoperișul gării s-a prăbușit, luând viețile a 14 persoane și cauzând răni grave altor trei. Această tragedie a stârnit o undă de indignare și proteste, cu mii de cetățeni ieșind în stradă pentru a cere dreptate și responsabilitate.
Manifestanții, uniți de durerea și furia, au acuzat autoritățile de neglijență criminală, corupție și infracționalitate. „Acesta nu a fost un accident.
Au fost uciși de corupție, infracționalitate, contracte nepublice, neglijență și lăcomie. De asta suntem cu toții aici, să cerem responsabilitate și dreptate”, a declarat avocatul Jovan Rajic, exprimand sentimentul general de revoltă.
Inițial, protestatarii au avut ca obiectiv înmânarea președintelui Aleksandar Vucic a unor cereri de demisie adresate premierului Milos Vucevic și primarului din Novi Sad, Milan Djuric. Însă, palatul prezidențial a fost închis și puternic păzit de poliție, obligând protestatarii să își depună cererile la Parlament.
Printre cererile protestatarilor se află și publicarea contractelor secrete pentru reconstrucția gării. În caz că cererile nu vor fi satisfăcute, parlamentarii din opoziție amenință cu o moțiune de cenzură.
Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje dure: "Corupția ucide" și "Crimă, nu tragedie". "Măcar atât putem și trebuie să facem pentru crima comisă la Novi Sad", a declarat Miroslav Sarenac (69 de ani), reflectând durerea și frustrarea cetățenilor. Opoziția politică din Serbia, alături de activiști și ONG-uri, acuză autoritățile, loiale lui Vucic și Partidului Progresist Sârb, de corupție generalizată, legături cu crima organizată, nepotism și restricționarea accesului la informații.
Vucic și aliații săi resping vehement aceste acuzații. Gara din Novi Sad a fost renovată între 2021 și 2022, cu lucrări minore continuând până în iulie 2023. Tragedia de la Novi Sad a scos la iveală o problemă sistemică de corupție și neglijență, punând în discuție responsabilitatea autorităților și generând o criză politică majoră. .