Proces fulger și execuție: 35 de ani de la moartea lui Nicolae și Elena Ceaușescu

Sursa imagine:
În ziua de Crăciun, 25 decembrie 1989, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați prin împușcare după un proces sumar desfășurat la o unitate militară din Târgoviște. Arestați trei zile mai înainte, după fuga de la Comitetul Central al PCR, cei doi au fost acuzați de genocid și subminarea economiei naționale. Procesul, început la ora 13:20, a fost secret și a culminat cu pronunțarea pedepsei capitale la ora 14:45. Cinci minute mai târziu, Ceaușeștii au fost executați. Vestea a fost anunțată la TVR, fiind urmată de sărbători în stradă. Înmormântarea lor a avut loc în secret, la Cimitirul Ghencea Civil, pe 28 decembrie 1989.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Anul 1989. Crăciunul, o sărbătoare marcată de o tragedie fără precedent în istoria României.
În ziua de 25 decembrie, în timp ce majoritatea românilor se pregăteau pentru sărbători, o veste şocantă a zguduit ţara, anunţată cu brutală concizie de Televiziunea Română: Elena şi Nicolae Ceauşescu fuseseră arestaţi şi judecaţi. Acuzaţiile erau grave: genocid şi subminarea economiei naţionale – crime împotriva propriului popor, pe care se pretindeau că îl conduc. Procesul, un eveniment fulgerător lipsit de orice urmă de echitate sau dreptate, a avut loc într-o unitate militară din Târgovişte, începând la ora 13:20.
Un Tribunal Militar Extraordinar, înfiinţat cu doar câteva ore înainte, a condus o procedură sumarizată, ţinută departe de ochii publicului. A fost un simulacru de justiţie, un act de condamnare prestabilit, lipsit de apărarea avocaţilor şi de respectarea celor mai elementare principii ale unui proces echitabil.
Sentința instanței a fost lapidară: „Cei doi inculpaţi au săvârşit fapte incompatibile cu demnitatea umană şi cu principiile justiţiei sociale acţionând discreţionar, despotic şi criminal în mod deliberat pentru a distruge poporul român în numele căruia s-au erijat drept conducători”. O condamnare la moarte, pronunţată la ora 14:45, a pecetluit soarta cuplului Ceauşescu. Cinci minute mai târziu, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi prin împuşcare.
Execuţia sumară, fără drept de apel, a fost anunţată oficial de Televiziunea Română, ştirea declanşând reacţii diverse în rândul populaţiei. În timp ce unii au simţit o uşurare, alţii au fost marcaţi de brutalitatea evenimentelor, reflectând o naţiune divizată, marcată de ani de represiune şi teroare.
În stradă, însă, majoritatea populației a sărbătorit sfârşitul dictaturii şi al violențelor. În cele din urmă, pe 28 decembrie 1989, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost înmormântaţi într-o ceremonie discretă, departe de ochii publicului, la Cimitirul Ghencea Civil din Bucureşti, încheind astfel dramatic o epocă sângeroasă a istoriei României.
Evenimentele din acea zi de Crăciun au rămas gravate în memoria colectivă, un simbol al unei revoluții complexe, marcate de momente de eroism, dar şi de cruzime. .