top of page

Președințiale 2024: Convingerea electoratului PSD, misiunea lui Lasconi în turul II, potrivit lui Dîncu

4 decembrie 2024 la 05:44:38

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Vasile Dîncu a explicat situația dificilă în care s-a aflat PSD în primăvară. După ce au obținut un vot, partidul a constatat o eroziune semnificativă a susținerii electorale, pierzând contactul cu baza sa.


Această scădere a popularității a fost atribuită lipsei de sprijin intern pentru Georgescu, în special la nivel de conducere. Dîncu a subliniat paradoxul situației: în contextul acestei pierderi de susținere și al lipsei de unitate internă, îndemnul către electorat de a vota USR ar fi fost extrem de contradictoriu și ineficient, având în vedere climatul politic existent în partid și percepția publică.


Situația internă a PSD a fost caracterizată de o fragmentare a opiniilor și de o lipsă de coeziune, determinând o strategie politică ineficientă. În contrast cu această analiză internă a PSD, Oana Țoiu, reprezentanta USR, a oferit o perspectivă diferită.


Ea a acuzat PSD că a suprimat vocile intelectualilor din partid, împiedicându-i să-și exprime liber opiniile. Țoiu a afirmat categoric: „nu mai este vorba despre o competiție între partidele politice”, sugerând o dinamică politică mai complexă și o posibilă depășire a competiției tradiționale inter-partide, în favoarea unor factori mai profunzi ce influențează scena politică.


Declarațiile celor doi oficiali oferă perspective contrastanta asupra situației politice, evidențiind tensiunile interne din PSD și o percepție diferită asupra naturii competiției politice în acel moment. .


În urma reuniunii PSD de luni seară, Marcel Ciolacu a lăsat decizia asupra candidatului prezidențial din 8 decembrie în mâinile electoratului social-democrat. Această declarație a generat diverse reacții în interiorul partidului.


Un ecou semnificativ a venit de la deputatul Marius Budăi, fost ministru al Muncii, care a subliniat independența alegătorilor în luarea unei decizii informate. „În primul rând, cred că alegătorii și-au format deja destul de clar opțiunea și nu este nevoie să vină cineva să le spună pe cine să pună ștampila.


În al doilea rând, PSD nu mai are candidat în turul 2. Deci, sarcina de a-i convinge pe cetățenii români să le acorde votul revine celor care s-au calificat în finală”, a afirmat Budăi, accentuând astfel lipsa unui candidat PSD în turul doi și implicit, imposibilitatea partidului de a influența direct votul în favoarea unui anume candidat. Această perspectivă a fost contrapunctată de o declarație surprinzătoare a fostului premier și președinte PSD, Victor Ponta.


Într-o intervenție telefonică la Digi24, Ponta a declarat că ia în considerare anularea votului său, exprimându-și astfel dezacordul cu candidatura Elenei Lasconi și considerând-o nepregătită pentru funcția prezidențială. Această opinie, exprimată public de o figură importantă a PSD, evidențiază diviziunile interne ale partidului cu privire la susținerea candidatului din turul doi. Contextul acestor declarații este marcat de o întâlnire programată pentru ziua de marți între liderii USR și PSD.


Această întâlnire are loc în urma deciziei CCR de luni, care a dat undă verde desfășurării turului al doilea al alegerilor prezidențiale. Înainte de această decizie, Elena Lasconi i-a solicitat lui Marcel Ciolacu sprijin necondiționat, cerându-i utilizarea „a întregii mașinării de partid” pentru a-i asigura victoria în scrutinul din 8 decembrie.


Pentru PSD, rezultatul alegerilor prezidențiale are o miză politică majoră, influențând semnificativ negocierile pentru formarea viitoarei coaliții de guvernare. Deznodământul alegerilor va avea, așadar, consecințe directe asupra configurației politice post-electorale și asupra viitorului guvernării. .


În urma deciziei Curții Constituționale a României din ziua de luni, care a avizat definitiv desfășurarea turului secund al alegerilor prezidențiale, liderii USR și PSD, Marcel Ciolacu și respectiv (numele liderului USR), sunt programați să se întâlnească marți. Această întâlnire capătă o importanță crucială în contextul solicitării publice adresate de Elena Lasconi lui Marcel Ciolacu, în care aceasta a cerut sprijinul PSD ”cu toată mașinăria de partid” pentru scrutinul de duminică.


Solicitarea domniei sale subliniază miza deosebit de importantă a acestei întâlniri pentru PSD, în special având în vedere perspectiva negocierilor pentru formarea viitoarei coaliții de guvernare. Rezultatul alegerilor prezidențiale de duminică va influența semnificativ configurația politică a țării și, implicit, negocierile pentru înființarea unui nou guvern.


Decizia luată în urma discuțiilor de marți între liderii celor două partide va influența, fără îndoială, strategia PSD pentru negocierile post-electorale și va oferi indicii importante asupra direcției pe care o va lua peisajul politic românesc în perioada următoare. Întâlnirea este așteptată cu mare interes, atât de către opinia publică, cât și de analiștii politici, în contextul unei situații politice complexe și fluctuante.


Rezultatele acestei întâlniri ar putea prefigura formarea unei viitoare coaliții guvernamentale. De menționat că, dincolo de interesul imediat al alegerilor prezidențiale, negocierile post-electorale se anunță a fi deosebit de complexe și dificile, necesitând o abordare strategică din partea ambelor partide implicate. .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page