Președinția poloneză a Consiliului UE: Tensiuni cu Ungaria

Sursa imagine:
Preluarea președinției Consiliului UE de către Polonia la 1 ianuarie a fost umbrită de tensiuni cu Ungaria. Budapesta i-a acordat azil politic lui Marcin Romanowski, fost viceministru polonez al justiției cercetat pentru presupuse fapte de corupție, inclusiv deturnarea a aproape 40 de milioane de euro. Varșovia consideră acest act "ostil" și, drept urmare, ambasadorul Ungariei nu a fost invitat la gala de inaugurare a președinției poloneze. Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat după victoria pro-europenilor în Polonia, conduși de Donald Tusk, în detrimentul partidului PiS, apropiat de Viktor Orban. Parchetul polonez l-a acuzat pe Romanowski de 11 infracțiuni.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Magdalena Sobkowiak-Czarnecka, ministru adjunct polonez pentru afaceri europene, a dezvăluit în cadrul unui interviu acordat televiziunii publice TVR Info, consecinţele grave ale acuzaţiilor de corupţie aduse lui Marcin Romanowski. În urma scandalului care îl vizează pe fostul însărcinat cu supervizarea unui fond de ajutorare a victimelor actelor criminale din cadrul Ministerului Justiţiei polonez (2019-2023), acuzat de parchetul polonez de 11 infracţiuni, inclusiv de deturnare de fonduri în valoare de aproape 40 de milioane de euro, ministrul polonez de externe Radosław Sikorski a luat o măsură diplomatică categorică.
Ambasadorul Ungariei a primit o notă oficială prin care i se semnalează dezacordul categoric al Poloniei cu privire la prezenţa sa la gala inaugurală de vineri seara, la Teatrul Naţional din Varşovia. Această decizie reflectă severitatea cu care Polonia percepe implicațiile acestui caz şi subliniază deteriorarea relaţiilor bilaterale.
Tensiunile dintre Varşovia şi Budapesta s-au intensificat semnificativ după schimbarea guvernării din Polonia, în urma alegerilor legislative din octombrie 2023. Victoria forţelor proeuropene, conduse de Donald Tusk, în faţa partidului Lege şi Justiţie (PiS), apropiat premierului ungar Viktor Orban, a marcat un punct de cotitură în relaţia dintre cele două state.
Contextul este şi mai tensionat având în vedere că Polonia a preluat la 1 ianuarie preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la Ungaria. Incidentul Romanowski, cu implicaţiile sale juridice şi politice majore, a exacerbat astfel deja fragilele relaţii dintre Polonia şi Ungaria, umbrite de diferenţele ideologice şi politice dintre guvernele de la Varşovia şi Budapesta.
Măsura luată de ministrul Sikorski poate fi interpretată ca o demonstraţie a determinării Poloniei de a-şi apăra interesele şi de a-şi manifesta dezacordul faţă de anumite practici, în contextul preluării preşedinţiei Consiliului UE. .