Pierderi de 100 de miliarde de euro pentru România din cauza întârzierii aderării la Schengen, afirmă Tomac

Sursa imagine:
Eugen Tomac (eurodeputat PMP) salută aderarea deplină a României la Spațiul Schengen, considerând-o un consens așteptat de peste 13 ani. Aceasta elimină frontierele interne între România și UE, deschizând noi oportunități economice, în special în sudul țării, facilitând călătoriile și transportul de mărfuri. Tomac estimează pierderi de peste 100 de miliarde de euro din momentul îndeplinirii criteriilor de aderare până în prezent. Consiliul JAI a decis intrarea României în zona de liberă circulație, inclusiv la granițele terestre, la 1 ianuarie 2025, eliminând cozile de la frontiera cu Ungaria și reducând costurile pentru antreprenori.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Joi, Consiliul JAI a adoptat o decizie istorică pentru România, deschizând calea către o integrare completă în spațiul Schengen. Această decizie, luată în urma unor ample discuții și evaluări, permite României să elimine controalele la frontierele sale terestre începând cu data de 1 ianuarie 2025.
Astfel, cetățenii români și cetățenii altor state membre ale spațiului Schengen vor putea circula liber peste granițele terestre ale României, fără a mai fi supuși unor verificări suplimentare. Integrarea deplină a României în zona Schengen, incluzând și frontierele terestre, marchează un moment important în parcursul european al țării noastre, reflectând progresele semnificative înregistrate în domeniul securității și cooperării judiciare.
Această decizie reprezintă o recunoaștere a eforturilor susținute ale României de a îndeplini toate criteriile necesare pentru aderarea deplină la spațiul Schengen și subliniază angajamentul constant al țării noastre față de valorile și principiile Uniunii Europene. Eliminarea controalelor la frontierele terestre va contribui la o mai bună integrare economică și socială a României în Uniunea Europeană, facilitând schimburile comerciale și turistice, precum și libera circulație a persoanelor.
Această decizie reprezintă un pas crucial către o Europă mai unită și mai integrată, demonstrând beneficiile colaborării și cooperării între statele membre. Este o victorie pentru România, o recunoaștere a eforturilor depuse de-a lungul anilor pentru a se alinia standardelor europene și a consolida securitatea la frontiere. .