Moțiune de punere sub acuzare adoptată împotriva președintelui Coreei de Sud de către Parlamentul de la Seul

Sursa imagine:
Parlamentul Coreei de Sud a votat sâmbătă, 16 decembrie, punerea sub acuzare a președintelui Yoon Suk Yeol, cu 204 voturi pentru și 85 împotrivă. Moțiunea, care necesită o majoritate de 200 de voturi, îl suspendă pe Yoon din funcție. Decizia vine după încercarea președintelui, pe 3 decembrie, de a impune legea marțială pentru șase ore, motivând dorința de a elimina "elemente ostile statului" și de a proteja Coreea de Sud de amenințările nord-coreene. Această decizie a declanșat proteste masive și o criză constituțională. Un prim vot de punere sub acuzare a fost blocat de absența deputaților partidului său, dar opoziția a reușit să obțină numărul necesar de voturi în această a doua încercare.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Coreea de Sud s-a aflat în pragul unei crize constituționale profunde pe 3 decembrie, în urma deciziei controversate a președintelui Yoon Suk Yeol de a impune legea marțială. Această acțiune drastică, prezentată inițial ca o măsură necesară pentru „eliminarea elementelor ostile statului” și „protejarea Coreei de Sud liberale de amenințările reprezentate de forțele comuniste nord-coreene”, a declanșat o reacție furioasă în rândul populației.
Decizia, retrasă după doar șase ore sub presiunea Parlamentului, care a votat pentru blocarea decretului, a adus zeci de mii de oameni în stradă, cerându-i președintelui demisia sau demiterea. Protestele masive au fost un răspuns direct la percepția generală a abuzului de putere.
Într-un context de tensiuni geopolitice deja ridicate pe peninsula coreeană, manevra președintelui a fost interpretată de mulți ca o încercare de a concentra puterea într-un mod neconstituțional. Faptul că parlamentul a reușit să blocheze rapid decretul a demonstrat reziliența instituțiilor democratice sud-coreene, dar și fragilitatea lor în fața unei crize de o asemenea amploare. Deși președintele Yoon și-a cerut scuze ulterior, evenimentele au luat o turnură dramatică.
Un prim vot de punere sub acuzare a fost evitat abia datorită boicotului membrilor Partidului Puterii Poporului (PPP), partidul său, reducând numărul deputaților prezenți la doar 195, insuficient pentru atingerea pragului necesar. Această strategie politică, însă, nu a fost suficientă pentru a evita o nouă moțiune de destituire, inițiată de partidele de opoziție sâmbătă.
Această a doua încercare, care necesita două treimi din voturile Adunării Naționale (cel puțin 200 de deputați), a reușit să adune 204 voturi favorabile, conducând astfel la suspendarea din funcție și punerea sub acuzare a președintelui Coreei de Sud. Evenimentele subliniază fragilitatea echilibrului politic în Coreea de Sud și consecințele unor decizii politice extrem de riscante. .