top of page

Moțiune de cenzură fără precedent: Guvernul Franței demis pentru prima dată după 1962

5 decembrie 2024 la 01:03:43

Moțiune de cenzură fără precedent: Guvernul Franței demis pentru prima dată după 1962

Sursa imagine:

Textul rephradat Criza politică a caracterizat ultimele luni.

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Criza politică franceză a atins un nou apogeu în luna decembrie 2023, odată cu căderea guvernului Michel Barnier prin moțiune de cenzură – un eveniment fără precedent în Franța de la anul 1962 încoace. Această premieră istorică vine la doar şase luni de la alegerile legislative anticipate, declanşate de dizolvarea neaşteptată a Parlamentului, accentuând instabilitatea politică a țării.


Prevestirile unei căderi iminente a guvernului erau însă destul de clare, având în vedere consensul existent între cele două blocuri parlamentare majore – alianța de stânga și extrema-dreaptă – care dețineau împreună numărul de voturi necesar pentru a adopta moțiunea. Astfel, soarta premierului Barnier, un nume greu al dreptei franceze și fost negociator al Uniunii Europene pentru Brexit, era practic pecetluită încă de la început, la doar trei luni de la preluarea mandatului.


Decizia premierului de a recurge la articolul 49.3 din Constituție pentru adoptarea bugetului asigurărilor sociale fără vot, prin asumarea răspunderii guvernului, a acționat ca un declanșator, generând depunerea a două moțiuni de cenzură. Această manevră riscantă, menită să evite un blocaj parlamentar, a avut efectul invers, evidențiind fragilitatea guvernării și consolidând opoziția, care a profitat de ocazie pentru a-l demit pe premierul Barnier și a demonstra, în mod convingător, lipsa de sprijin politic de care se bucura guvernul său.


Evenimentul marchează, așadar, nu doar o înfrângere personală pentru Barnier, dar și o profundă criză de guvernare în Franța, cu implicații majore asupra stabilității politice a țării. .


Criza politică profundă din Franța, declanșată în iunie de decizia președintelui Emmanuel Macron de a dizolva Adunarea Națională după rezultatele dezamăgitoare ale alegerilor pentru Parlamentul European, a escaladat odată cu depunerea unei moțiuni de cenzură. Această mișcare, venită după luni de instabilitate politică și o Adunare Națională puternic fragmentată în trei blocuri (alianța de stânga, macroniștii și dreapta, extrema dreaptă), niciunul neavând majoritate absolută, a generat o reacție vehementă din partea guvernului și a președintelui. Liderul Rassemblement National (RN), Jordan Bardella, a calificat bugetul guvernamental drept „periculos pentru creșterea economică și puterea de cumpărare”, acuzând totodată executivul de o „strategie a fricii” prin insistența asupra unei iminente crize bugetare în cazul adoptării moțiunii de cenzură.


Aceste afirmații, făcute miercuri la France Inter, reflectă o opoziție fermă față de politica economică a guvernului. Președintele Macron, aflat la Riad, a respins categoric posibilitatea adoptării moțiunii de cenzură, declarând: „Nu pot crede în votarea unei moțiuni de cenzură” și a cerut insistent „să nu li se provoace teamă oamenilor” prin speculațiile despre o criză financiară. Reacția sa a fost promptă și fermă, subliniind gravitatea situației politice și riscurile economice aferente. Premierul, în schimb, a adoptat o poziție mai alarmistă, repetând că adoptarea moțiunii de cenzură ar face „totul mai dificil și mai grav”, invocând semnale îngrijorătoare în plan bugetar, financiar, economic și social.


Această perspectivă pesimistă este consolidată de prognozele privind deficitul public, așteptat să ajungă la 6,1% din PIB în 2024, mult peste prognoza de 4,4% din toamna anului 2023. Nerespectarea țintei de 5% și incertitudinea politică generată de criză ar putea duce la creșterea costului datoriei publice. Situația este și mai complexă având în vedere timpul necesar formării unui nou guvern.


Președintele Macron, care a avut nevoie de aproape 50 de zile pentru a-l numi pe Michel Barnier pe 5 septembrie, ar trebui să desemneze un nou prim-ministru în cazul demiterii guvernului actual. Lipsa unei soluții rapide ar impune adoptarea unei „legi speciale” pentru a asigura funcționarea statului.


Criza politică actuală subliniază fragilitatea sistemului politic francez și riscurile economice semnificative pe care le implică instabilitatea guvernamentală. .


Criza politică profundă din Franța, marcată de luni întregi de instabilitate, a culminat cu adoptarea unei moțiuni de cenzură. Această situație tensionată a fost declanșată de dizolvarea Adunării Naționale, decizie luată în urma rezultatelor dezastruoase ale taberei prezidențiale la alegerile pentru Parlamentul European, în fața Rassemblement National (RN).


Alegerile legislative anticipate, care au urmat, au dus la formarea unui parlament extrem de fragmentat, împărțit în trei blocuri politice distincte și puternic antagonice: alianța de stânga, formațiunea prezidențială macronistă și un bloc format din dreapta și extrema dreaptă. Niciunul dintre aceste blocuri nu deține majoritatea absolută, generând o paralizie legislativă și o criză de guvernare fără precedent.


Demiterea guvernului, consecință directă a votului de cenzură, plasează o responsabilitate enormă pe umerii președintelui Macron. Lui îi revine sarcina dificilă de a desemna un nou prim-ministru, un proces care, după cum am văzut în trecut, se poate dovedi extrem de anevoios.


Amintim că numirea lui Michel Barnier la 5 septembrie a necesitat aproape 50 de zile de negocieri intense și consultări politice complexe. În lipsa unei soluții rapide și a formării unui nou guvern care să poată obține încrederea parlamentului, Franța se confruntă cu perspectiva unor consecințe grave.


Pentru a asigura continuitatea funcționării statului, deputații vor fi nevoiți să adopte o "lege specială", o măsură excepțională menită să prevină o criză constituțională majoră și să permită funcționarea instituțiilor în această perioadă de incertitudine politică acută. Situația actuală subliniază fragilitatea sistemului politic francez și necesitatea unor reforme profunde pentru a preveni repetarea unor astfel de crize în viitor. .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page