top of page

Ministrul Educației și criza abandonului școlar: 23.000 de copii renunță anual la școală în România

13 ianuarie 2025 la 01:13:15

Ministrul Educației și criza abandonului școlar: 23.000 de copii renunță anual la școală în România

Sursa imagine:

În România, 23.000 de copii abandonează școala anual, o problemă gravă recunoscută de ministrul Educației, Daniel David. David identifică trei cauze principale: contextul social (sărăcia, lipsa resurselor familiale, foamea), metodele de predare neatractive (predominanța dictării) și lipsa orientării profesionale, în special la nivel universitar. Ministrul subliniază importanța proiectului „Masa sănătoasă” pentru combaterea abandonului școlar cauzat de sărăcie și pledează pentru metode de predare interactive, care să inspire copiii. Problema este complexă și afectează toate nivelurile de învățământ, de la preuniversitar la universitar.

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Un aspect crucial evidențiat de Daniel David, referitor la combaterea abandonului școlar, se concentrează pe metodologia didactică și pe competențele profesorilor. Nu este suficient ca profesorii să transmită informații; ei trebuie să inspire, să creeze o atmosferă captivantă și stimulativă, care să motiveze elevii să vină la școală cu plăcere, transformând procesul de învățare într-o experiență pozitivă și angajantă.


Această responsabilitate, subliniază ministrul Educației, revine în mod direct fiecărui dascăl în parte. Ministerul, însă, poate interveni prin politici educaționale care să elimine metodele depășite și ineficiente, precum dictatul extensiv din manuale, o practică care, după cum afirmă ministrul, "sperie copiii" și îi îndepărtează de școală.


Combaterea abandonului școlar necesită, așadar, o abordare multifactorială. Ministrul Educației subliniază importanța combinării acestor factori pentru a putea controla, într-o anumită măsură, fenomenul abandonului școlar. El menționează un al treilea factor determinant, în special la nivel universitar, unde rata abandonului este la fel de ridicată: orientarea profesională și carieră.


Mulți studenți aleg specializări fără o informare adecvată, descoperind ulterior nepotrivirea cu aspirațiile lor. Ministrul explică acest aspect astfel: „Fiindcă n-au fost suficient de bine informaţi”.


Această lipsă de orientare, continuă ministrul, generează un număr semnificativ de cazuri de abandon universitar, subliniind necesitatea unor programe eficiente de consiliere și informare încă din ciclul preuniversitar, pentru a ghida elevii spre alegeri educaționale și profesionale conștiente și adaptate aspirațiilor lor. Prin urmare, o educație de calitate, inspirată și adaptată nevoilor individuale, combinată cu o orientare profesională riguroasă, reprezintă cheia reducerii semnificative a abandonului școlar, atât în învățământul preuniversitar, cât și în cel universitar. .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page