Mihaela Bilic: Controversă alimentară - consideră carnea de porc carne albă

Sursa imagine:
Nutriționista Mihaela Bilic combate un mit alimentar popular: carnea de porc nu este roșie, ci albă, conform cărților de specialitate. Bilic explică faptul că diferența de grăsime variază în funcție de parte (mușchiuleț 4%, pulpă/cotlet 7%, ceafă până la 15%, costiță până la 45%), dar grăsimea se topește la gătit, reducând conținutul caloric. Ea subliniază că calitatea cărnii depinde de alimentația porcului, influențând conținutul de acizi grași. Bilic încheie spunând că suntem responsabili pentru porția de carne pe care o consumăm, iar diferențele între diferitele părți ale carcasei sunt semnificative.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Compoziția procentuală a grăsimii în diferitele părți ale carcasei de porc este variabilă, influențând atât gustul, cât și valoarea nutrițională a preparatelor culinare. Astfel, mușchiulețul se distinge printr-un conținut redus de grăsime, maximum 4%.
Pulpa și cotletul prezintă un procent ușor mai ridicat, ajungând până la 7%. Ceafa, datorită modului său specific de împănare cu fire de slănină, înregistrează un conținut de grăsime care poate atinge 15%.
În contrast, costița, cu un procent de grăsime care poate ajunge până la 45%, nu mai este considerată strict costiță, ci se încadrează mai degrabă în categoria fleică. Un aspect important, menționat de medicul nutriționist, este faptul că "grăsimea se topește la gătit și iese din carne".
Această observație explică de ce carnea preparată termic are, în final, un conținut caloric mai scăzut și un profil nutrițional mai avantajos, apărând ca fiind mai slabă decât ar sugera analiza inițială a compoziției. Deși se topește la preparare, grăsimea joacă un rol crucial în amplificarea aromelor și în conferirea unei texturi mai fragede preparatelor din carne de porc.
Preferința pentru ceafa la grătar, față de cotlet, de exemplu, este, probabil, o dovadă a acestei contribuții a grăsimii la gustul superior. Medicul nutriționist a mai adăugat o clarificare importantă referitoare la clasificarea cărnii de porc: "V-ați întrebat vreodată ce fel de carne are porcul, roșie sau albă? Aflați din cărțile de nutriție că porcul este încadrat la capitolul carne albă.”, lămurind astfel o posibilă confuzie legată de clasificarea sa nutrițională. .