top of page

Mesaj de pericol de la piloții Jeju Air după prima aterizare ratată: detalii despre accidentul din Coreea de Sud

30 decembrie 2024 la 12:40:01

Mesaj de pericol de la piloții Jeju Air după prima aterizare ratată: detalii despre accidentul din Coreea de Sud

Sursa imagine:

Textul rephrazat Ipoteza autorităților cu privire la tragedia Prăbușirii avionului Jeju Air este confirmată de ultimele mesaje ale unui pasager.

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Un incident grav s-a petrecut la data de [inseră data], la ora 09:03, ora locală a Coreei de Sud (02:03, ora României), pe aeroportul Muan, situat la circa 290 de kilometri sud de Seul. Zborul Jeju Air 2216, provenind din Bangkok și având la bord 181 de pasageri și membri ai echipajului, a fost implicat într-un accident la aterizare.


Informațiile oficiale confirmă faptul că aeronava a suferit o defecțiune în timpul procesului de aterizare, necesitând o încercare repetată. Înaintea celei de-a doua tentative de atingere a solului, zborul 2216 a emis un mesaj de urgență către turnul de control.


Această acțiune a urmat unei prime încercări de aterizare marcată de un incident neprevăzut: turnul de control a raportat că aeronava a intrat în coliziune cu o turmă de păsări. Impactul cu păsările, eveniment confirmat de autorități, a avut loc în timpul primei manevre de aterizare, generând o situație critică ce a necesitat o nouă abordare și declanșarea procedurilor de urgență.


Ancheta oficială este în curs, urmărind să stabilească cu exactitate cauza accidentului și să evalueze amploarea pagubelor, precum și să determine dacă coliziunea cu păsările a fost factorul determinant al evenimentelor ulterioare sau doar un eveniment contributiv. Numărul total de persoane aflate la bord, 181, reprezintă o cifră semnificativă ce subliniază gravitatea situației.


Deși se cunoaște momentul și locul accidentului, precum și implicarea zborului Jeju Air 2216, detalii suplimentare referitoare la victime și la amploarea pagubelor materiale urmează să fie comunicate oficial în urma investigării complete a evenimentului. .


Tragedia aviatică de duminică, care a afectat un Boeing 737-8AS al companiei low-cost Jeju Air, a lăsat în urmă un bilanț dramatic: 124 de decese confirmate la momentul redactării acestui raport, cu șanse minime de a descoperi supraviețuitori în afară de cei doi membri ai echipajului salvați imediat după impact. La bord se aflau 175 de pasageri, printre care doi cetățeni thailandezi, și șase membri ai echipajului.


Aeronava, pusă în funcțiune în 2009, potrivit Flightradar, s-a prăbușit în circumstanțe tragice, generând o investigație amplă asupra cauzelor accidentului. Operațiunile de salvare au mobilizat resurse semnificative: zeci de vehicule de intervenție rapidă și echipe de pompieri au fost trimise la fața locului. Imaginile de la televiziunile locale au surprins o imagine devastatoare: fuselajul aeronavei complet distrus de flăcări, cu excepția cozii.


Președintele interimar al Coreei de Sud, Choi Sang-mok, a condus o reuniune de urgență a guvernului și a inspectat personal locul accidentului duminică. Cauza presupusă a catastrofei, conform declarației lui Lee Jeong-hyun, șeful stației de pompieri Muan, făcută în cadrul unei conferințe de presă, este o coliziune cu păsări, agravată de condiții meteorologice nefavorabile. "Cauza accidentului este presupusă a fi o coliziune cu păsări combinată cu condiții meteorologice nefavorabile.


Cu toate acestea, cauza exactă va fi anunțată după o anchetă", a precizat acesta. Primele rapoarte ale agenției de presă Yonhap indicau o posibilă defecțiune a trenului de aterizare, sugerând o aterizare forțată pe burtă, urmată de aprinderea aeronavei la impactul cu un gard de la capătul pistei. Importanța coliziunilor cu păsări în accidentele aviatice este semnificativă.


Acestea pot provoca daune majore motoarelor sau parbrizului cabinei de pilotaj, fiind o cauză frecventă a accidentelor, mai ales în timpul decolării sau aterizării, când motoarele funcționează la turație maximă. Gravitatea pagubelor variază de la deformări minore până la distrugerea completă a motoarelor.


Un exemplu tragic, dar și remarcabil prin supraviețuirea echipajului și a pasagerilor, este cazul din ianuarie 2009, când un Airbus A320 al US Airways, cu 155 de persoane la bord, a aterizat cu succes pe râul Hudson, după o coliziune cu o turmă de păsări. Accidentul de duminică marchează un eveniment tragic în istoria companiei Jeju Air, înființată în 2005, fiind primul accident mortal din istoria sa. Anterior, în 12 august 2007, unul dintre avioanele Bombardier Q400 ale companiei a derapat de pe pistă la aeroportul Busan-Gimhae, din cauza vântului puternic, rezultând rănirea ușoară a circa zece persoane.


Comparativ cu alte catastrofe aviatice din Coreea de Sud, precum prăbușirea Boeing 767 al Air China în 2002 (129 de morți) sau incidentul Asiana Airlines din 2013 la San Francisco (3 morți, 182 de răniți), accidentul Jeju Air se înscrie într-un context mai amplu al siguranței aeriene. Însă, cel mai grav incident rămâne doborârea unui Boeing 747 al Korean Air de către un avion de vânătoare sovietic în 1983, soldat cu 269 de victime.


În ciuda acestor evenimente, France Presse subliniază opinia experților că sectorul transportului aerian sud-coreean este, în general, considerat sigur. .


Agenția de presă sud-coreeană Yonhap a raportat inițial o defecțiune tehnică la trenul de aterizare al aeronavei implicate în accidentul de duminică. Această defecțiune, conform aceleiași surse, a determinat o aterizare forțată pe burtă, urmată de impactul cu un gard de la capătul pistei și un incendiu ulterior.


Incidentul ridică, în mod firesc, întrebări cu privire la siguranța zborurilor, în special în contextul pericolelor reprezentate de coliziunile cu păsări. Aceste coliziuni, care pot apărea în timpul decolării sau aterizării – momente critice când motoarele funcționează la capacitate maximă – pot provoca daune grave, de la deformări minore ale suprafețelor portante ale aripii până la distrugerea totală a motoarelor sau deteriorări semnificative ale parbrizului cabinei de pilotaj. Impactul cu păsările constituie, de altfel, o cauză majoră a accidentelor aviatice, punând în pericol viața pasagerilor și a echipajului.


Un exemplu tragic, dar memorabil, este aterizarea de urgență pe râul Hudson, din New York, în ianuarie 2009, a unui Airbus A320 al US Airways, cu 155 de persoane la bord, pilotat cu un curaj excepțional de către căpitanul Chesley "Sully" Sullenberger, după o coliziune cu o turmă de păsări. Accidentul de duminică marchează un eveniment tragic în istoria companiei Jeju Air, înființată în 2005, fiind primul accident mortal din istoria sa. Înainte de acest incident, cel mai grav accident al companiei a avut loc la 12 august 2007, când un Bombardier Q400, cu 74 de pasageri la bord, a derapat de pe pistă în condiții de vânt puternic pe aeroportul Busan-Gimhae, provocând răni minore la aproximativ zece persoane. Comparativ cu acest accident recent, istoria aviației sud-coreene include evenimente mult mai grave.


Prăbușirea unui Boeing 767 al Air China, în apropiere de aeroportul Busan-Gimhae, la 15 aprilie 2002, a dus la moartea a 129 de persoane, rămânând cel mai grav accident aviatic din Coreea de Sud. Un alt accident major a implicat Asiana Airlines la 6 iulie 2013, când un Boeing 777 a suferit o aterizare ratată pe aeroportul din San Francisco, soldat cu trei decese și 182 de răniți.


Însă, cea mai tragică catastrofă aviatică implicând o companie sud-coreeană rămâne doborârea unui Boeing 747 al Korean Air de către un avion de vânătoare sovietic deasupra Mării Japoniei, la 1 septembrie 1983, incident care a provocat moartea tuturor celor 246 de pasageri și a 23 de membri ai echipajului. În ciuda acestor accidente, France Presse citează experți care consideră, în general, sectorul aviației sud-coreean ca fiind sigur și de încredere. .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page