Mandatul lui Piedone, anulat de partidul lui Călin Georgescu: Fostul primar rămâne fără loc în Parlament

Sursa imagine:
Partidul Oamenilor Tineri (POT) a câștigat două mandate de senator în Giurgiu și Ialomița, însă fără a avea candidați în aceste județe. Cristian Popescu Piedone, candidat PSD la Senat în Giurgiu, rămâne astfel fără mandat, deși declarase anterior victoria. BEC a decis să lase locurile neatribuite, soluționând situația prin tragere la sorți între partidele care au depășit pragul electoral de 5%. Claudiu Năsui (USR) a semnalat o "mare încurcătură" legală, legea neprevăzând o astfel de situație în care POT ar fi trebuit să primească mandate, dar nu a avut candidați în județele respective. Piedone poate contesta decizia la Înalta Curte.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
O situație fără precedent, generată de distribuirea mandatelor de senator în urma alegerilor, a creat confuzie și dezbateri aprinse în spațiul public. Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunțat, într-un interviu acordat Digi24, o soluție neobișnuită pentru rezolvarea unei discrepanțe apărute: tragerea la sorți.
Această metodă, aplicată pentru atribuirea unui mandat de senator rămas nealocat, va implica cele șase formațiuni politice care au depășit pragul electoral de 5%. Domnul Greblă a explicat mecanismul: „Şi, deci, între celelalte şase formaţiuni politice va fi organizată, la sediul Biroului Electoral Central, o tragere la sorți şi acel mandat va reveni celui care va atrage lozul câştigător”.
Această soluție a fost necesară din cauza unor neconcordanțe în distribuirea mandatelor, conform declarațiilor lui Claudiu Năsui, reprezentant USR. Năsui a evidențiat o problemă complexă, survenită în urma procesării rezultatelor preliminare (99% din secțiile de vot), printr-o postare pe Facebook. El a descris situația astfel: „Fiți atenți aici ce încurcătură.
Pe baza rezultatelor parțiale (99% din secțiile de vot) POT ar trebui să primească 7 mandate de senator la redistribuire. Pot primi 5 mandate, restul de două mandate ar trebui să le primească unde mai e loc.
Adică unde nu au fost alocate deja toate mandatele de senator la celelalte partide. Singurele județe unde se pot aloca aceste mandate sunt Giurgiu și Ialomița.
Dar ce să vezi că POT nu a depus deloc listă la Giurgiu și Ialomița. Alte partide nu pot primi mandatele pentru că au deja alocările pline”.
Această situație, considerată de Năsui o „mare încurcătură”, a pus în evidență o lacună legislativă, lipsa unei proceduri clare pentru astfel de cazuri excepționale. Reprezentantul USR a subliniat absența unei soluții prevăzute în lege pentru acest impas neașteptat: „Legea nu prevede nimic în acest caz total improbabil. De azi dimineață ne uităm pe deciziile de interpretare ale BEC.
Niciodată nu a fost un astfel de caz. Nimeni nu știe cum se soluționează o astfel de speță.
Menționez că astea ar fi rezultatele după 99% din secțiile de vot. S-ar putea să mai fie schimbări până la 100%, dar e din ce în ce mai puțin probabil”.
Declaratiile lui Năsui scot în evidență dificultățile interpretative și necesitatea unor clarificări legislative pentru situații neprevăzute în procesul de alocare a mandatelor parlamentare. Situația creează incertitudine până la finalizarea procesării tuturor rezultatelor, rămânând de văzut dacă procentajul restant de 1% va aduce modificări semnificative. .