Karl Nehammer, fost cancelar austriac, părăsește definitiv scena politică.

Sursa imagine:
Conservatorii austrieci au în fruntea lor, pe post de lider interimar, pe Christian Stocker.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Austria se află într-un moment crucial, cu formarea unui nou guvern suspendată între aspirațiile Partidului Libertății (FPÖ), câștigător al alegerilor parlamentare din septembrie cu un scor de 29%, și condițiile impuse de liderul interimar al Partidului Popular Austriac (ÖVP), Christian Stocker. Victoriei FPÖ, un partid eurosceptic și cu o istorie complexă legată de trecutul nazist al Austriei (înființat în anii 1950 sub conducerea unui fost ofițer superior SS și deputat nazist), i se opune o incertitudine politică majoră.
Președintele Alexander Van der Bellen, după eșecul încercărilor de formare a unui guvern fără implicarea FPÖ, i-a încredințat lui Herbert Kickl, liderul FPÖ, mandatul de a forma un nou executiv. Această decizie a deschis calea unor negocieri delicate între FPÖ și ÖVP, negocieri condiționate de poziția fermă a lui Christian Stocker. Acesta, care a preluat conducerea interimară a ÖVP după demisia lui Karl Nehammer, a acceptat discuțiile de coaliție, dar a subliniat, într-o conferință de presă, o serie de condiții esențiale: „Nu dorim nicio dependență (a Austriei), în special faţă de Federaţia Rusă”.
Această declarație reflectă îngrijorările legate de orientarea pro-rusă a FPÖ, un partid aliat cu Fidesz-ul lui Viktor Orban, care se opune ajutorului UE pentru Ucraina și sancțiunilor împotriva Moscovei, considerându-le contraproductive și o încălcare a neutralității austriece. Stocker a insistat asupra necesităţii unui răspuns clar în cadrul negocierilor: „Trebuie dat un răspuns onest (în cadrul negocierilor) dacă suntem aliniaţi cu lumea liberă sau cu dictaturile. De asemenea, trebuie dat un răspuns onest dacă punem statul în ansamblu mai presus de interesele de partid”, răspunzând astfel cererii lui Kickl pentru negocieri "oneste".
Aceste declarații marchează o diferență fundamentală de viziune între cele două partide, cu ÖVP pledând pentru o orientare clară către lumea liberă și o prioritizare a interesului național în fața oricăror interese de partid. În plus față de problema relației cu Rusia, Stocker a evidențiat alte puncte de divergență majore. El a menționat preocupările sale legate de încercările de influențare a alegerilor europene și răspândirea dezinformării prin intermediul platformelor online, subliniind importanța unei Uniuni Europene mai puternice și a unei prese independente – în contrast direct cu dorința FPÖ de a revizui subvențiile de stat pentru mass-media și de a elimina taxa pentru ORF, televiziunea publică austriacă, acuzată de FPÖ de orientare de stânga și "îndoctrinare" a telespectatorilor. Tensiunea este amplificată de amenințarea lui Kickl cu alegeri anticipate în cazul unor negocieri dificile, o perspectivă favorabilă FPÖ, având în vedere creșterea recentă a popularității sale în sondaje, cu un avans de peste 10 puncte procentuale față de ÖVP.
Între timp, Alexander Schallenberg a fost desemnat cancelar interimar, preluând funcția de la Karl Nehammer, în aşteptarea finalizării procesului complex de formare a guvernului. Viitorul Austriei pare să depindă de rezultatul acestor negocieri tensionate, cu o miză enormă pentru stabilitatea politică și orientarea internațională a țării. .
Criza politică din Austria, declanșată de victoria zdrobitoare a Partidului Libertății (FPÖ) la alegerile parlamentare din septembrie, cu un scor de 29% din voturi, a intrat într-o fază crucială. Aflată pentru prima dată, de la înființarea sa în anii 1950 sub conducerea unui lider cu un trecut controversat (ofițer superior SS și deputat nazist), în postura de a forma guvernul, FPÖ, partid eurosceptic și cu o atitudine pro-Rusia, a primit mandatul de la președintele Alexander Van der Bellen, după eşuarea încercărilor de formare a unui guvern de centru-dreapta fără participarea sa.
Această decizie a urmat unei săptămâni de negocieri intense, marcate de eşecul guvernului condus de cancelarul Karl Nehammer de a forma o coaliție stabilă. Demisia lui Nehammer, atât din funcția de cancelar, cât și din cea de lider al ÖVP, a deschis calea pentru negocieri cu FPÖ, cu Christian Stocker, liderul interimar al ÖVP, preluând conducerea negocierilor pentru Partidul Popular. Înainte de a intra în discuții cu Herbert Kickl, liderul FPÖ, Christian Stocker a stabilit condiții ferme pentru participarea la o eventuală coaliție.
Aceste condiții, expuse public într-o conferință de presă, reflectă preocupările majore legate de orientarea geopolitică a unui viitor guvern. Stocker a subliniat necesitatea unui angajament clar față de "lumea liberă", excluzând orice formă de alinierea la Moscova.
În declarația sa, el a afirmat explicit: „Nu dorim nicio dependență (a Austriei), în special faţă de Federaţia Rusă”. Totodată, a insistat asupra necesității prioritizării intereselor naționale față de cele de partid, subliniind necesitatea unui dialog "onesta", făcând referire directă la solicitarea lui Kickl.
"Trebuie dat un răspuns onest (în cadrul negocierilor) dacă suntem aliniați cu lumea liberă sau cu dictaturile. De asemenea, trebuie dat un răspuns onest dacă punem statul în ansamblu mai presus de interesele de partid”, a declarat Stocker. Prioritățile lui Stocker par a fi în contrast direct cu platforma FPÖ.
El a menționat necesitatea unei Uniuni Europene mai puternice și a unei prese independente, în contextul în care FPÖ dorește revizuirea subvențiilor de stat pentru mass-media și eliminarea taxei care finanțează ORF, televiziunea publică austriacă, acuzată de FPÖ de manipulare și "indoctrinare". De asemenea, Stocker a atras atenția asupra încercărilor de influențare a alegerilor europene și răspândirii dezinformării prin intermediul internetului și rețelelor sociale, un aspect pe care FPÖ îl ignoră în public. Poziția FPÖ, aliat al partidului FIDESZ al lui Viktor Orban, este marcată de opoziția față de ajutorul UE pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei, pe care le consideră contraproductive și o încălcare a neutralității Austriei.
Această poziție a FPÖ, combinată cu avansul în sondaje (peste 10 puncte procentuale față de ÖVP), a determinat pe Kickl să amenințe cu alegeri anticipate în cazul unor negocieri dificile, o mișcare care ar favoriza, în mod evident, partidul său. Între timp, Alexander Schallenberg, ministrul de externe, a fost numit cancelar interimar până la formarea unui nou guvern, preluând atribuțiile de la Karl Nehammer.
Viitorul guvernării austriece rămâne incert, dar tensiunile geopolitice și diferențele ideologice dintre ÖVP și FPÖ promit negocieri extrem de dificile. .