top of page

Finala prezidențială din Republica Moldova: Trei factori care pot decide soarta alegerilor, potrivit BBC

1 noiembrie 2024 la 15:29:31

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Sociologul Vasile Cantarji de la centrul CBS-AXA din Chișinău a declarat pentru BBC că lupta va fi una strânsă, cu șanse egale pentru ambele tabere, aproximativ ca la un referendum, unde rezultatele sunt de obicei foarte apropiate. Totuși, a subliniat el, această afirmație este valabilă doar dacă alegerile au fost corecte, avertizând cu privire la acuzațiile de fraudă electorală.


.


Alegătorii din Republica Moldova se pregătesc de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care aduc o confruntare aprinsă între președintele în exercițiu, Maia Sandu, și fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo. Sandu, susținută de partidele pro-europene, se bazează pe promisiunea integrării europene și pe o imagine de politiciană pro-occidentală. Cu toate acestea, criticilor le reamintesc că multe din promisiunile făcute în campania din 2019, cum ar fi creșterea bunăstării cetățenilor și lupta împotriva corupției, rămân în mare parte neîndeplinite.


Stoianoglo, deși condamnat pentru abuz în funcție și arestat în timpul mandatului de procuror general, a câștigat simpatia unei părți din populație. Acesta se prezintă ca un luptător împotriva corupției, argumentând că a fost demis din funcție și arestat pentru că a investigat „furtul secolului”, un scandal care a implicat dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Deși susține integrarea europeană și condamnă invazia Rusiei în Ucraina, Stoianoglo critică „agenda geopolitică” promovată de Sandu, acuzând-o de subordonare intereselor occidentale.


Sociologii și analiștii politici descriu un peisaj electoral complex, influențat de mai mulți factori, inclusiv un electorat divizat, influența oligarhilor fugiți din țară, și campanii de dezinformare online. Un factor esențial îl reprezintă prezența oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat pentru implicarea în „furtul secolului”, care este acuzat că manipulează votul printr-o rețea extinsă de cumpărare a voturilor. Deși Șor nu este candidatul la prezidențiale, influența sa este considerată semnificativă. A doua rundă de scrutin din Moldova este considerată un vot „împotriva” mai degrabă decât „pentru”, ceea ce ar putea reprezenta un avantaj pentru Stoianoglo, în condițiile în care Sandu se confruntă cu o anumită dezamăgire din partea electoratului. Campania electorală este marcată de un discurs dur, cu acuzații reciprocă de corupție și subordonare intereselor externe.


Rezultatul alegerilor este incert, iar viitorul Republicii Moldova depinde de alegerea cetățenilor. .


Înfrângerea Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din acest an ar putea fi o lovitură grea pentru tabăra sa politică, mai ales înainte de alegerile parlamentare din anul viitor, care sunt considerate de o importanță crucială. Rezultatul este încă neclar, iar incertitudinea domnește în rândul susținătorilor ei.


Sondajele preelectorale prevedeau o victorie clară pentru Maia Sandu, dar rezultatele primului tur au demonstrat că Alexandr Stoianoglo, adversarul ei, a obținut un scor mult mai mare decât se așteptau analiștii politici. Stoianoglo a strâns aproape 26% din voturi, deși substanțial sub cele 42,5% adunate de Maia Sandu.


Conform sociologului Vasile Cantarji, de la centrul CBS-AXA din Chișinău, Stoianoglo are o rezervă mult mai mare pentru extinderea câmpului electoral, comparativ cu Sandu. Această afirmație se bazează pe analiza voturilor obținute de ceilalți candidați în primul tur.


Maia Sandu a reușit să atragă aproape tot electoratul de dreapta, proeuropean din Republica Moldova, în primul tur. Această situație a fost favorizată de organizarea referendumului constituțional privind aderarea la UE, care a trecut la limită.


Deși poziționarea lui Sandu ca principală locomotivă a mișcării spre UE i-a permis să elimine potențialii concurenți pe acest flanc, acest lucru a limitat-o considerabil în a lucra cu electoratul centrist și, în special, cu cel pro-rus. Analiza BBC evidențiază că o parte semnificativă din rezervele de vot ale Maiei Sandu ar putea veni din electoratul lui Renato Usatîi și din diaspora moldovenească.


Usatîi, care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur, cu aproape 14% din voturi, ar putea deține cheia finalei prezidențiale. În alegerile prezidențiale din 2020, Usatîi a susținut candidatura lui Sandu, contribuind decisiv la victoria ei.


De data aceasta, însă, Usatîi a adoptat o atitudine diferită, criticând pe amândoi finaliștii și declarând că nu va vota pentru niciunul dintre ei. Sociologul Vasile Cantarji a subliniat că Maia Sandu ar putea beneficia de o anumită rezervă de voturi din partea alegătorilor din diaspora moldovenească, care au reprezentat ceva mai puțin de 16% din totalul voturilor în primul tur.


Aproape 71% dintre acești alegători au votat pentru Maia Sandu. El a adăugat că este posibil ca un număr mai mare de alegători din străinătate să se prezinte la turul al doilea, dar a precizat că este greu de spus despre ce fel de rezervă de voturi este vorba.


Prezența la vot în rândul alegătorilor din diaspora a fost de aproximativ 20-30% în primul tur, așadar, există o rezervă potențială semnificativă. Analiza BBC a relevat un alt factor important în peisajul electoral din Moldova: „rețeaua Șor”.


Ilan Șor, oligarhul fugar, condamnat de o instanță moldovenească pentru „furtul secolului”, și care locuiește în prezent la Moscova, a creat, cu ajutorul complicilor din țară, o rețea extinsă de cumpărare a voturilor. Autoritățile din Chișinău susțin că această rețea ar putea direcționa zeci de mii de buletine de vot spre favoritul lui Șor.


Zeci de milioane de euro ar fi transferate în Moldova prin diverse metode, de la transferuri de numerar prin „curieri” la scheme complexe care implică deschiderea de conturi la banca rusă Promsviazbank și încasarea cardurilor Mir în ATM-urile transnistrene. Șeful poliției moldovenești, Viorel Cernăuțanu, a declarat că „rețeaua Șor” ar putea include până la 130.000 de cetățeni.


Maia Sandu a oferit o cifră și mai mare, declarând că obiectivul grupului criminal care a atacat democrația din țară a fost să cumpere 300.000 de voturi. Având în vedere că aproximativ un milion și jumătate de persoane participă la alegerile din Moldova, cifrele par semnificative.


Presa a scris despre sute de percheziții efectuate la persoanele care ar avea legături cu „rețeaua Șor”, autoritățile confiscând aproximativ 50 de milioane de lei (2,5 milioane de euro) și reținând „peste 28 de persoane”. Ilan Șor a declarat că nu este un fan al lui Alexandr Stoianoglo și nu împărtășește multe dintre ideile sale, dar a îndemnat susținătorii săi să vină la secțiile de votare pe 3 noiembrie și să voteze împotriva Maiei Sandu, pentru orice alt candidat pe care îl văd pe buletinul de vot.


Vasile Cantarji a declarat că Moldova are cele mai mari șanse de a avea ca președinte persoana nominalizată și aprobată de Șor. Sociologul Vasile Cantarji a precizat că al doilea tur de scrutin din Republica Moldova nu va fi un vot „pentru”, ci „împotriva”.


Acest factor va juca mai degrabă în defavoarea actualei președinte. În ultimele săptămâni, campania Maiei Sandu s-a concentrat pe mobilizarea maximă a electoratului care îi era deja fidel, mai degrabă decât pe descoperirea de noi orizonturi electorale.


După primul tur, campania sa a adoptat un nou slogan: „Să salvăm Moldova” și a denumit pe Stoianoglo un „cal troian”, în spatele căruia „stau Dodon, Șor, (un alt oligarh fugar, Veaceslav) Platon”. Maia Sandu a încercat să găsească o abordare pentru potențialii săi susținători care se simt dezamăgiți de rezultatele celor patru ani de mandat prezidențial.


Aceștia ar putea fi atrași de promisiunea ei de a schimba componența cabinetului de miniștri până la sfârșitul acestui an. Imediat după anunțarea rezultatelor din primul tur, Alexandr Stoianoglo a fost ținta unei campanii de ură pe internet.


Comentatorii au distribuit activ pe rețelele sociale un citat fals din Ștefan cel Mare, care i-ar fi blestemat pe „acei moldoveni care vor pune un turc pe tronul țării mele”. Stoianoglo este de etnie găgăuză, reprezentant al poporului turc.


Așadar, aluzia era clară: adevărații moldoveni nu ar trebui să permită accesul unui străin în palatul prezidențial. .


Renato Usatîi, omul de afaceri care a obținut locul trei în primul tur al alegerilor prezidențiale, cu aproape 14% din voturi, ar putea fi cheia pentru rezultatul final al cursei prezidențiale. În trecut, înaintea alegerilor prezidențiale din 2020, Usatîi a susținut candidatura Maiei Sandu, contribuind semnificativ la victoria acesteia.


Totuși, în această campanie, Usatîi a adoptat o strategie diferită. Într-un mesaj video adresat susținătorilor săi, el a criticat ambii finaliști, Alexandr Stoianoglo și Maia Sandu, declarând că nu va vota pentru niciunul dintre ei.


„Acționați așa cum credeți că este corect. Trebuie să decideți singuri pentru cine să votați în turul al doilea”, a spus Usatîi. Analistul politic Vasile Cantarji, într-un interviu acordat BBC, a menționat că Maia Sandu ar putea beneficia de o rezervă de voturi de la alegătorii din diaspora moldovenească.


În primul tur, moldovenii din străinătate au reprezentat aproximativ 16% din totalul voturilor, iar 71% dintre ei au votat pentru Sandu. Cantarji a subliniat: „Este foarte posibil ca un număr și mai mare de alegători din străinătate să se prezinte la turul al doilea.


Este dificil să spunem exact despre ce fel de rezervă de voturi vorbim, dar există întotdeauna loc pentru surprize. În prezent, prezența la vot în rândul alegătorilor din diaspora a fost de aproximativ 20-30%, deci există cu siguranță o rezervă acolo”. BBC remarcă faptul că analiza peisajului electoral din Moldova ar fi incompletă fără a menționa o forță politică locală care nu apare pe buletinul de vot, dar care exercită o influență semnificativă asupra rezultatelor.


Autoritățile de la Chișinău susțin că Ilan Șor, oligarhul fugar condamnat pentru „furtul secolului”, care trăiește în prezent la Moscova, a format, cu ajutorul compliciilor săi din Moldova, o rețea extinsă de cumpărare a voturilor. Această rețea, conform autorităților, ar putea direcționa zeci de mii de voturi către candidatul preferat al lui Șor. Se estimează că zeci de milioane de euro sunt alocate pentru finanțarea acestei rețele.


Banii intră în Moldova prin diverse canale, de la transferuri de numerar prin curieri la scheme complexe care implică deschiderea de conturi la banca rusă Promsviazbank și utilizarea cardurilor Mir în ATM-urile din Transnistria. La începutul lunii octombrie, Viorel Cernăuțanu, șeful poliției moldovenești, a declarat că „rețeaua Șor” ar putea include până la 130.000 de cetățeni. Maia Sandu, în declarația sa din noaptea de după primul tur, a oferit o cifră și mai mare, susținând că obiectivul grupului criminal care a atacat democrația din Moldova a fost să cumpere 300.000 de voturi. Având în vedere că aproximativ 1,5 milioane de persoane participă la alegerile din Moldova, aceste cifre par mai mult decât impresionante, subliniază BBC. În ultima săptămână și jumătate, presa a relatat despre sute de percheziții efectuate la persoanele suspectate de a fi implicate în „rețeaua Șor”.


Autoritățile au confiscat aproximativ 50 de milioane de lei (2,5 milioane de euro) și au reținut peste 28 de persoane. Ilan Șor, într-o declarație din 3 noiembrie, a declarat că „nu este un fan al lui Alexandr Stoianoglo și nu împărtășește multe dintre ideile sale”, dar a îndemnat susținătorii săi „să vină la secțiile de votare pe 3 noiembrie și să voteze împotriva Maiei Sandu, pentru orice alt candidat pe care îl vedeți pe buletinul de vot”. Sociologul Vasile Cantarji, avertizează: „În acest moment, Moldova are cele mai mari șanse de a avea ca președinte persoana nominalizată și aprobată de Șor”. Cantarji a adăugat că al doilea tur de scrutin din Republica Moldova nu va fi un vot „pentru”, ci „împotriva”. Acest factor, spune el, ar putea afecta negativ șansele Maiei Sandu. Întrucât votul va fi mai degrabă un protest, Maia Sandu s-a concentrat în ultima parte a campaniei pe mobilizarea maximă a electoratului care îi era deja fidel.


După primul tur, campania sa a adoptat un nou slogan: „Să salvăm Moldova” și a acuzat pe Stoianoglo de a fi un „cal troian” controlat de „Dodon, Șor și Platon”. Sandu a încercat să găsească o cale de a ajunge la potențialii săi susținători care se simt dezamăgiți de mandatul său prezidențial. O promisiune făcută în acest sens este aceea de a schimba componența cabinetului de miniștri până la sfârșitul anului. BBC menționează că imediat după anunțarea rezultatelor din primul tur, Alexandr Stoianoglo a fost ținta unei campanii de ură pe internet.


Utilizatorii de rețele sociale au distribuit un citat fals din Ștefan cel Mare, care îl blestema pe „orice moldovean care va pune un turc pe tronul țării mele”. Stoianoglo este etnic găgăuz, reprezentant al poporului turc. Aluzia din citatul fals este clară: adevărații moldoveni nu ar trebui să permită unui străin să conducă țara.


.


Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, a căror a doua rundă va avea loc pe 3 noiembrie, sunt marcate de o luptă acerbă între actuala președintă Maia Sandu și candidatul pro-rus Alexandr Stoianoglo. În timp ce numele celor doi candidați figurează pe buletinele de vot, un alt actor politic, care exercită o influență semnificativă, se află în umbră: Ilan Șor, oligarhul fugar condamnat pentru „furtul secolului”. Deși se află în prezent la Moscova, Șor a reușit să construiască, cu ajutorul complicilor din Republica Moldova, o rețea extinsă de cumpărare de voturi, care ar putea influența rezultatul alegerilor.


Autoritățile de la Chișinău susțin că zeci de milioane de euro sunt introduse în țară prin diverse canale, de la transferuri de numerar prin curieri, până la scheme mai complexe, care implică deschiderea de conturi la banca rusă Promsviazbank și retragerea de bani de pe cardurile Mir în ATM-urile transnistrene. În luna octombrie, șeful poliției moldovenești, Viorel Cernăuțanu, a estimat că „rețeaua Șor” ar putea include până la 130.000 de cetățeni. Maia Sandu a mers chiar mai departe, declarând că obiectivul grupului criminal care a lansat un atac fără precedent asupra democrației din Moldova este să cumpere 300.000 de voturi.


Având în vedere că aproximativ un milion și jumătate de persoane participă la alegeri, cifrele sunt cu adevărat impresionante. În ultimele săptămâni, presa a scris despre sute de percheziții efectuate la persoanele cu legături cu „rețeaua Șor”, autoritățile confiscând aproximativ 50 de milioane de lei (2,5 milioane de euro) și reținând peste 28 de persoane. Ilan Șor a declarat că nu este un fan al lui Alexandr Stoianoglo și nu împărtășește multe din ideile sale, dar își îndeamnă susținătorii „să vină la secțiile de votare pe 3 noiembrie și să voteze împotriva Maiei Sandu, pentru orice alt candidat pe care îl vedeți pe buletinul de vot”. Sociologul Vasile Cantarji a declarat pentru BBC că, în acest moment, Moldova are cele mai mari șanse de a avea ca președinte persoana nominalizată și aprobată de Șor. Al doilea tur de scrutin din Republica Moldova nu va fi un vot „pentru”, ci „împotriva”, a adăugat Cantarji.


Acest factor va juca mai degrabă în defavoarea Maiei Sandu. În ultima parte a campaniei, Sandu s-a concentrat nu atât pe atragerea de noi alegători, cât pe mobilizarea maximă a electoratului care îi este deja fidel. După primul tur, campania sa a adoptat un nou slogan: „Să salvăm Moldova” și a numit pe Stoianoglo un „cal troian”, în spatele căruia „stau Dodon, Șor, (un alt oligarh fugar, Veaceslav) Platon”. Sandu a încercat de asemenea să găsească o cale de a ajunge la potențialii săi susținători care se simt dezamăgiți de rezultatele celor patru ani de mandat prezidențial, promisiunea de a schimba componența cabinetului de miniștri până la sfârșitul acestui an fiind o parte din strategia ei. Imediat după anunțarea rezultatelor din primul tur, Alexandr Stoianoglo a fost ținta unei campanii de ură pe internet.


Comentatorii au distribuit activ pe rețelele sociale un citat fals din Ștefan cel Mare, care i-ar fi blestemat pe „acei moldoveni care vor pune un turc pe tronul țării mele”. Stoianoglo este un etnic găgăuz, reprezentant al poporului turc, deci aluzia era clară: adevărații moldoveni nu ar trebui să permită accesul unui străin în palatul prezidențial.


.


Al doilea tur de scrutin prezidențial din Republica Moldova se profilează ca un referendum, nu atât pentru un candidat specific, cât pentru o alegere „împotriva” actualei situații politice, conform sociologului Cantarji, care a vorbit cu BBC. Acest factor ar putea lucra în defavoarea lui Maia Sandu, președintele în funcție, care a avut de-a face cu o serie de provocări și critici în timpul mandatului său. Strategia electorală a lui Sandu pentru al doilea tur s-a axat pe mobilizarea maximă a electoratului său existent, mai degrabă decât pe atragerea de noi susținători.


După primul tur, campania sa a adoptat un discurs mai agresiv, apelând la un sentiment de urgență, cu sloganul "Să salvăm Moldova". De asemenea, a atacat direct pe adversarul său, Alexandr Stoianoglo, pe care l-a acuzat că ar fi un "cal troian" controlat de către foștii președinți Igor Dodon și Vladimir Voronin, precum și de oligarhii fugiți din țară, Veaceslav Platon și Ilan Șor.


Sandu a încercat, de asemenea, să atragă susținerea potențialilor alegători care s-au simțit dezamăgiți de performanța sa în ultimii patru ani. Unul dintre promisiunile sale a fost schimbarea componenței cabinetului de miniștri până la sfârșitul anului. Între timp, Stoianoglo s-a confruntat cu o campanie de ură online imediat după anunțarea rezultatelor primului tur.


Comentatorii au distribuit pe rețelele sociale un citat fals din Ștefan cel Mare, care i-ar fi blestemat pe "acei moldoveni care vor pune un turc pe tronul țării mele". Stoianoglo, un etnic găgăuz, a fost vizat direct de această campanie, sugerându-se că un etnic turc nu ar trebui să ocupe funcția de președinte al Republicii Moldova.


.


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page