Dezastru la gara din Novi Sad: 15 morți și 13 acuzați, inclusiv un fost ministru sârb

Sursa imagine:
Fostul ministru sârb al transporturilor, Goran Vesic, și alți 12 responsabili au fost inculpați pentru „atingere gravă adusă siguranței publice” în legătură cu prăbușirea acoperișului gării din Novi Sad pe 1 noiembrie 2024, tragedie care a ucis 15 persoane. Parchetul din Novi Sad a cerut prelungirea arestului pentru zece suspecți și rearestarea a trei, inclusiv Vesic și Jelena Tanaskovic. Tragedia a declanșat proteste masive anti-guvernamentale în toată Serbia, cu manifestanți acuzând corupția și neglijența. La 1 decembrie 2024, noi proteste au avut loc în Novi Sad, la o lună de la incident, iar studenții din Belgrad, Niș și Novi Sad au organizat demonstrații, cerând pedepsirea vinovaților și folosind simbolul unei mâini însângerate pentru a evidenția responsabilitatea guvernului. Ministrul comerțului, Tomislav Momirovic, predecesorul lui Vesic, a demisionat de asemenea.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
În urma tragediei de la gara din Novi Sad, petrecută pe 1 noiembrie, care a făcut 15 victime (14 decese imediat la fața locului și o victimă decedată ulterior la spital, vârstele victimelor variind între 6 și 74 de ani), procurorul a luat măsuri ferme. Anume, s-a solicitat prelungirea arestării preventive pentru zece persoane implicate în lucrările de renovare a instalațiilor de la gară, responsabile, potrivit anchetei, de producerea accidentului.
Mai mult decât atât, procuratura a cerut rearestarea a trei indivizi eliberați anterior, printre care se numără Goran Vesic, fost ministru care a demisionat în urma incidentului, și Jelena Tanaskovic, fosta directoare pentru infrastructură feroviară. Vesic, reținut pentru câteva zile după tragedie înainte de a fi eliberat, și-a dat demisia în urma accidentului.
Demisia sa a fost urmată de cea a lui Tomislav Momirovic, predecesorul său la Ministerul Comerțului. Aceste demisii, însă, nu au stins indignarea publică. Incidentul, generat de lucrări majore de renovare, a aprins un foc de indignatie la nivel național.
Protestele, aproape zilnice, reflectă o neîncredere profundă în autorități și o atribuire a responsabilității deceselor corupției și lipsei de control asupra proiectelor de construcții. Mulți cetățeni consideră că guvernul este direct implicat, acuzându-l de "mâini pătate de sânge", o metaforă puternică reflectată în imaginile de la protestele studențești. Vineri seară, mii de studenți au ieșit în stradă în mai multe orașe, inclusiv Belgrad, Nis și Novi Sad, pentru a cere pedepsirea celor responsabili.
Utilizând o imagine puternică – o mână însângerată – manifestațiile au blocat intersecții cheie, exprimând, prin bannere și slogane, convingerea că corupția endemică și clientelismul sunt cauzele principale ale tragediei de la Novi Sad și că guvernul sârb poartă o responsabilitate majoră. Mii de tineri au cerut cu fermitate justiție și responsabilitate, subliniind gravitatea situației și necesitatea unor schimbări profunde în sistem. .