Desecretizarea informațiilor CSAT cerută de Lascăr lui Iohannis: implicarea fostului KGB

Sursa imagine:
Elena Lasconi, candidata USR la prezidențiale, cere președintelui Iohannis desecretizarea informațiilor din CSAT privind influența Rusiei și implicațiile fostului KGB în procesul electoral. CSAT a confirmat atacuri cibernetice menite să influențeze alegerile și a constatat că TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu, încălcând legislația electorală. Platforma chineză nu a respectat decizia BEC, oferind un tratament preferențial lui Georgescu. Aceste constatări au fost făcute publice după ședința CSAT din 28 noiembrie. Al doilea tur al alegerilor prezidențiale, între Lasconi și Georgescu, are loc pe 8 decembrie. Lasconi își exprimă îngrijorarea cu privire la potențiala implicare a Rusiei și a consecințelor pentru România.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a dezvăluit, în urma unei analize exhaustive a datelor obținute în timpul procesului electoral, existența unor atacuri cibernetice sofisticate, menite să compromită integritatea și corectitudinea alegerilor prezidențiale. Aceste atacuri, potrivit CSAT, au vizat diverse aspecte ale procesului electoral, cu scopul de a influența rezultatul final în favoarea anumitor candidați.
Raportul CSAT subliniază, de asemenea, contextul geopolitic complex în care s-au desfășurat alegerile, evidențiind faptul că România, la fel ca și alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit ținta unor acțiuni ostile din partea unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă. Se pare că Rusia a manifestat un interes deosebit în influențarea opiniei publice românești și în subminarea coeziunii sociale, utilizând diverse instrumente de influență, inclusiv atacurile cibernetice menționate anterior. În plus față de amenințările cibernetice, CSAT a identificat o gravă încălcare a legislației electorale de către platforma de socializare TikTok.
Analiza a scos la iveală o promovare masivă și nejustificată a candidatului Călin Georgescu, în contrast evident cu tratamentul acordat celorlalți candidați. Spre deosebire de aceștia, percepuți de TikTok ca simpli candidați la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu a beneficiat de o promovare agresivă, constituind un tratament preferențial evident.
Această promovare excesivă a fost amplificată de nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central (BEC), care a constatat că platforma chineză nu a implementat prevederile deciziei, contrar declarațiilor oficiale transmise autorităților române. „Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral. De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială“, arată sursa citată. „Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC.
Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia.”, explică CSAT. În concluzie, CSAT a constatat grave nereguli în desfășurarea alegerilor prezidențiale, atât prin intermediul unor atacuri cibernetice, cât și prin implicarea unor actori străini și a platformei TikTok, care a încălcat legislația electorală prin promovarea preferențială a candidatului Călin Georgescu. CSAT solicită instituțiilor abilitate, inclusiv procurorilor, să efectueze investigații amănunțite pentru a stabili amploarea acestor încălcări și a trage la răspundere pe cei responsabili.
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale, cu finaliștii Elena Lasconi și Călin Georgescu, este programat pentru duminică, 8 decembrie. .