Consultări prezidențiale: Iohannis amână desemnarea premierului; Crin Antonescu, propunere; AUR, POT și S.O.S. România boicotează

Sursa imagine:
Negocierile aşteaptă decizia lui Iohannis privind invitaţia adresată partidelor.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Surse guvernamentale bine informate au dezvăluit astăzi anticipatele numiri de mâine la vârful puterii executive. Conform acestor surse, de mâine vom avea un nou prim-ministru, alegerea acestuia urmând să fie anunțată oficial în cursul zilei.
Nu doar desemnarea premierului este programată pentru mâine, ci și audierile parlamentare ale viitorilor miniștri. Se pare că întregul proces de formare a noului guvern este accelerat, probabil pentru a se asigura o tranziție cât mai lină și eficientă.
Astfel, Parlamentul va fi solicitat să aprobe rapid noile numiri ministeriale, audițiile fiind programate imediat după anunțul oficial al noului prim-ministru. Această concentrare a evenimentelor pe o singură zi sugerează o planificare meticuloasă din partea factorilor decizionali, indicând un efort de a minimiza incertitudinile politice și de a stabili rapid un nou executiv.
Se așteaptă ca după audieri, noua echipă guvernamentală să poată intra în funcțiune cât mai repede posibil, pentru a se putea concentra pe problemele stringente ale țării. Întreaga operațiune reflectă o dorință clară de a asigura stabilitate politică într-o perioadă de incertitudini economice și geopolitice. .
Într-o duminică agitată, 22 decembrie 2024, scena politică românească a fost marcată de intense negocieri pentru formarea unui nou guvern. Preşedintele Klaus Iohannis a iniţiat consultări cu partidele parlamentare, eveniment ce a culminat cu o decizie majoră: desemnarea unui prim-ministru.
Înainte de a intra la sediul PSD, Marcel Ciolacu a anunțat existența unei coaliții parlamentare majoritare, o afirmație susținută de participarea comună a PSD, PNL, UDMR și a grupului minorităților naționale la consultările prezidențiale. Această coaliție, descrisă de președinte Iohannis ca "pro-europeană", a depus eforturi susținute în negocierile pentru un program de guvernare solid, negocieri care au inclus detalii precum componența cabinetului și repartizarea portofoliilor ministeriale.
Consiliul Politic Național al PSD, reunit atât fizic, cât și online la ora 18:00 la sediul central de pe Șoseaua Kiseleff nr. 10, a avut pe ordinea de zi validarea acestor negocieri cruciale.
Ședințe similare au avut loc și în cadrul PNL și UDMR, reflectând importanța deciziilor de duminică. Președintele Iohannis a exprimat optimism cu privire la desemnarea prim-ministrului, declarând: „Coaliţia pro-europeană, formată din PSD, PNL, UDMR şi minorităţi, a venit cu toţi liderii împreună, au solicitat să vină cei patru lideri împreună, m-au informat că negocierile pentru găsirea unei ecuaţii guvernamentale solide sunt spre finalizare.
Există premise ca în foarte scurt timp să avem o formaţiune guvernamentală definitivată în urma negocierilor. Aceste negocieri continuă şi astăzi şi sunt optimist că imediat după votarea preşedinţilor celor două camere să fiu în situaţia să fac o desemnare pentru poziţia de prim-ministru”.
El a anticipat că desemnarea va urma imediat după votarea președinților celor două camere ale Parlamentului. Între timp, speculațiile politice au atins cote maxime. Se vehicula posibilitatea ca Crin Antonescu, liderul PNL, să fie candidatul comun al PSD, PNL și UDMR la alegerile prezidențiale din aprilie 2025, o decizie pe care Marcel Ciolacu spera să o facă publică chiar în aceeași zi. Pe de altă parte, partide precum AUR, POT și S.O.S.
România au boicotat consultările, AUR declarând prin liderul său, George Simion, că nu recunoaște legitimitatea președintelui Iohannis, anunțând chiar o inițiativă pentru „vacantarea postului de la Cotroceni”. AUR a propus pe Petrișor Peiu pentru funcția de prim-ministru.
USR, dimpotrivă, a participat la consultări la ora stabilită. Înainte de consultările de la Cotroceni, atât PSD, cât și PNL au organizat întruniri interne. Gabriela Firea a dezvăluit că PSD a stabilit un “plan B”: susținerea unui guvern pro-european din opoziție, în cazul în care negocierile nu ar fi fost fructuoase.
Ilie Bolojan, de la PNL, a confirmat că partidul său a primit mandatul de a finaliza negocierile, cu premierul propus de PSD și repartizarea ministerelor conform ponderii fiecărui partid, programul de guvernare fiind aproape finalizat. Bolojan a confirmat ulterior, după o ședință internă a PNL, că partidul a votat susținerea unui candidat comun la prezidențiale.
PNL a votat în ședință internă programul de guvernare, existând însă nemulțumiri privind împărțirea ministerelor. În final, PSD a votat două mandate de negociere: guvern de coaliție cu PNL și UDMR sau doar susținere parlamentară pentru un guvern de dreapta fără PSD. Consultările de la Palatul Cotroceni, începând cu ora 12:00, au reunit PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale, urmând ca ulterior să se întâlnească AUR, USR, S.O.S.
România și POT. .
Președintele Klaus Iohannis a inițiat consultări la Palatul Cotroceni duminică, 22 decembrie 2024, pentru desemnarea unui nou prim-ministru. Evenimentul a fost marcat de o prezență unitară a coaliției pro-europene, formată din PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților naționale, liderii acestor partide participând împreună la discuții.
Președintele Iohannis a declarat, la finalul primei părți a consultărilor, că liderii coaliției l-au informat despre apropierea finalizării negocierilor pentru formarea unui guvern stabil. El și-a exprimat optimismul că, imediat după alegerea președinților celor două Camere ale Parlamentului, va putea desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru.
"Există premise ca în foarte scurt timp să avem o formaţiune guvernamentală definitivată în urma negocierilor. Aceste negocieri continuă şi astăzi şi sunt optimist că imediat după votarea preşedinţilor celor două camere să fiu în situaţia să fac o desemnare pentru poziţia de prim-ministru", a precizat Iohannis. Înainte de consultări, speculațiile politice s-au intensificat în jurul alegerilor prezidențiale din aprilie 2025.
Se vehicula posibilitatea ca Crin Antonescu, liderul PNL, să fie candidatul comun al PSD, PNL și UDMR. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a sugerat chiar anunțarea publică a acestui candidat în cursul aceleiași zile.
"Îşi doreşte ca prezidenţiabilul coaliţiei să fie anunţat chiar astăzi în mod public", a declarat Ciolacu. În contrast cu coaliția pro-europeană, partide precum AUR, POT și S.O.S. România au refuzat participarea la consultări, contestând legitimitatea președintelui Iohannis.
AUR, reprezentat de liderul George Simion, a făcut o declarație cu un ton virulent: "Speram că fostul locatar de la Palatul Cotroceni să plece. Nu recunoaştem legitimitatea lui Klaus Iohannis.
Anunţăm Administraţia Prezidenţială de iniţiativa de vacantare a postului de la Cotroceni. Nu vom legitima prin prezenta noastra un presedinte ilegitim", a declarat Simion, echipa sa sosind la Cotroceni cu o dubă inscripționată "Mutări", anunțând totodată candidatura lui Petrișor Peiu pentru funcția de prim-ministru.
USR, în schimb, a participat la consultări la ora stabilită. Înainte de începerea consultărilor, atât PSD, cât și PNL, au ținut ședințe ale Consiliilor Politice Naționale. Gabriela Firea, din partea PSD, a dezvăluit existența unui "plan B" în cazul blocării negocierilor, plan care presupunea o poziție de opoziție constructivă în Parlament, susținând în același timp un guvern pro-european.
"Dacă vor fi condiţii de neacceptat sau cu care nu putem fi de acord este normal să ai un plan B şi acela al unei opoziţii constructive pentru un guvern minoritar”, a explicat Firea. Ilie Bolojan, de la PNL, a confirmat finalizarea programului de guvernare și acordul privind desemnarea premierului de către PSD, precizând că împărțirea ministerelor se va face conform ponderii fiecărui partid în coaliție.
"Am primit un mandat să închidem aceste negocieri în aşa fel încât premierul urmează să fie propus de Partidul Social Democrat, iar ministerele urmează să revină sigur conform discuţiilor şi ponderii fiecărui partid. Programul de guvernare a fost practic finalizat şi în această după-amiază se va închide în totalitate, iar în urma discuţiilor pe care le vom avea după-amiază, se vor închide şi detaliile legate de ministere şi de propunerile pe care le vom face”, a declarat Bolojan.
PNL a votat, ulterior, susținerea unui candidat comun al coaliției la alegerile prezidențiale. De asemenea, PSD a aprobat două mandate de negociere: un guvern de coaliție cu PNL și UDMR sau susținerea unui guvern de dreapta fără participarea PSD.
În ciuda înțelegerii generale, au persistat unele nemulțumiri interne în PNL cu privire la repartizarea ministerelor. .
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări la Palatul Cotroceni duminică, 22 decembrie 2024, pentru desemnarea unui nou prim-ministru, în conformitate cu articolele 85 alin. (1) şi 103 alin.
(1) din Constituţia României. Aceste consultări au generat o serie de evenimente politice importante, inclusiv discuţii intense privind viitoarele alegeri prezidenţiale din aprilie 2025, înainte de sărbătorile pascale. PSD, PNL şi UDMR, componente cheie ale coaliţiei guvernamentale, au participat la consultări într-o delegaţie comună.
Înainte de întâlnirea de la Cotroceni, Consiliul Politic Naţional al PSD s-a reunit, dezbătând mandatul pentru negocieri. Gabriela Firea a declarat ulterior că discuţiile au abordat atât posibilitatea unui guvern de coaliţie cu PNL şi UDMR, cât şi un „plan B”: susţinerea parlamentară a unui guvern minoritar de dreapta, în cazul unui eşec al negocierilor.
Această strategie reflectă o abordare pragmatică a PSD, gata să se adapteze la diverse scenarii politice. De asemenea, BPN al PNL s-a întâlnit, Ilie Bolojan anunţând că partidul a primit mandatul de a încheia negocierile astfel încât premierul să fie propus de PSD, distribuirea ministerelor urmând să se facă în funcţie de ponderea fiecărui partid. Bolojan a menționat, de asemenea, finalizarea programului de guvernare și dezbaterea finală a repartizării ministerelor, urmând ca un BPN ulterior să valideze lista miniștrilor.
În ciuda votului PNL pentru un program de guvernare, Bolojan a sugerat existența unor nemulțumiri cu privire la împărțirea ministerelor. PNL a votat, totodată, susținerea unui candidat comun al coaliției la alegerile prezidențiale. Se vehiculează informația potrivit căreia liderii PSD, PNL și UDMR ar fi convenit ca Crin Antonescu (PNL) să fie candidatul comun al celor trei partide la alegerile prezidențiale.
Marcel Ciolacu a exprimat dorința ca anunțarea oficială a candidatului să aibă loc chiar în acea zi. Pe de altă parte, AUR, POT și S.O.S. România au refuzat participarea la consultări, liderul AUR, George Simion, declarând lângă Palatul Cotroceni: „Speram că fostul locatar de la Palatul Cotroceni să plece.
Nu recunoaştem legitimitatea lui Klaus Iohannis. Anunţăm Administraţia Prezidenţială de iniţiativa de vacantare a postului de la Cotroceni.
Nu vom legitima prin prezenta noastra un presedinte ilegitim”, adugând că Petrișor Peiu este propunerea partidului pentru funcţia de premier. Echipa sa a venit cu o dubă pe care scria "Mutări", demonstrând o poziție fermă împotriva preşedintelui Iohannis și o atitudine decisivă în scena politică.
USR a participat la consultări la ora stabilită. Declarațiile lui Simion evidențiază o profundă contestare a legitimității președintelui și o intenție clară de a-și promova propriul candidat la funcția de prim-ministru. În concluzie, consultările de la Cotroceni au relevat o situație politică complexă, marcată de negocieri intense între partidele coaliției, dar și de o opoziție fermă din partea unor formațiuni politice care contestă legitimitatea președintelui în exercițiu și își propun să redefinească peisajul politic prin acțiuni concrete și declarații categorice. .
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări la Palatul Cotroceni, duminică, 22 decembrie 2024, pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru, în baza articolului 85 alin. (1) şi articolului 103 alin.
(1) din Constituţia României. PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale au confirmat prezenţa la ora 12:00.
Însă, atmosfera a fost marcată de absenţa unor partide importante, precum AUR, POT şi S.O.S. România, care şi-au exprimat public dezacordul cu mandatul prezidenţial al lui Iohannis. Refuzul AUR a fost cel mai zgomotos.
Liderul partidului, George Simion, a declarat în faţa Palatului Cotroceni, însoţit de o dubă inscripţionată sugestiv cu "Mutări", că nu recunoaşte legitimitatea preşedintelui Iohannis, pe care l-a numit "fostul locatar de la Palatul Cotroceni", anunţând chiar o iniţiativă de vacantare a postului prezidenţial. "Speram că fostul locatar de la Palatul Cotroceni să plece.
Nu recunoaştem legitimitatea lui Klaus Iohannis. Anunţăm Administraţia Prezidenţială de iniţiativa de vacantare a postului de la Cotroceni.
Nu vom legitima prin prezenta noastra un presedinte ilegitim", a afirmat Simion. Mai mult, AUR a propus candidatura lui Petrişor Peiu pentru funcţia de prim-ministru. Între timp, partidele participante la negocieri au avut propriile reuniuni interne.
Consiliul Politic Naţional al PSD s-a întâlnit duminică dimineaţa, discutând mandatul pentru consultări, componenţa delegaţiei (limitată la preşedinţii de partid), propunerea pentru prim-ministru şi, semnificativ, un "plan B" în cazul eşecului negocierilor. Gabriela Firea a dezvăluit că acest plan B înseamnă o poziţie de opoziţie constructivă în Parlament, dar cu susţinerea unui guvern pro-european.
"Dacă vor fi condiţii de neacceptat sau cu care nu putem fi de acord este normal să ai un plan B şi acela al unei opoziţii constructive pentru un guvern minoritar”, a explicat Firea. Şi PNL a avut o şedinţă a BPN. Ilie Bolojan a anunţat că partidul a primit mandatul de a finaliza negocierile, cu premier propus de PSD şi repartizarea ministerelor în funcţie de ponderea fiecărui partid.
"Am primit un mandat să închidem aceste negocieri în aşa fel încât premierul urmează să fie propus de Partidul Social Democrat, iar ministerele urmează să revină sigur conform discuţiilor şi ponderii fiecărui partid. Programul de guvernare a fost practic finalizat şi în această după-amiază se va închide în totalitate, iar în urma discuţiilor pe care le vom avea după-amiază, se vor închide şi detaliile legate de ministere şi de propunerile pe care le vom face”, a declarat Bolojan.
PNL a votat, de asemenea, susţinerea unui candidat comun al coaliţiei la prezidenţiale. Ulterior, Bolojan a confirmat că premierul va fi propus de PSD, iar programul de guvernare şi distribuţia ministerelor vor fi finalizate în cursul după-amiezii.
"Urmează ca diseară să avem un BPN care să valideze miniştrii", a adăugat el. În ciuda votului pentru programul de guvernare, au persistat nemulțumiri în interiorul PNL legate de împărțirea ministerelor. PSD a votat două mandate de negociere: formarea unui guvern de coaliție cu PNL și UDMR, sau doar sprijin parlamentar pentru un guvern de dreapta fără PSD.
USR a participat la consultări la ora stabilită. În esență, consultările de la Cotroceni au reflectat o situaţie politică extrem de polarizată, cu o parte a scenei politice contestând deschis legitimitatea preşedintelui Iohannis şi viitorul guvern. .
Duminică, 22 decembrie 2024, scena politică românească a fost marcată de o intensă activitate premergătoare consultărilor prezidențiale pentru desemnarea unui nou prim-ministru. În zorii zilei, atât Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat (PSD), cât și cel al Partidului Național Liberal (PNL), s-au reunit în sedii separate pentru a stabili strategiile și mandatele pentru negocierile de la Palatul Cotroceni. La finalul întrunirii PSD, Gabriela Firea a declarat presei că discuțiile s-au axat pe mandatul pentru întâlnirea cu președintele Iohannis, componența delegației (exclusiv președinții partidelor invitate), propunerea pentru funcția de prim-ministru și, crucial, un "plan B".
"S-a discutat doar principial care este mandatul pentru întâlnirea de la Palatul Cotroceni, cine să facă parte din delegaţie, de fapt vor fi doar preşedinţii partidelor care vor onora această invitaţie, propunerea de prim-ministru, propunea ca în cazul în care negocierile se blochează să fie şi un plan B”, a explicat Firea. Acest plan B, conform declarațiilor sale, înseamnă pentru PSD intrarea în opoziție parlamentară, dar cu menținerea unei atitudini de susținere a unui eventual guvern pro-european.
Firea a subliniat necesitatea unui plan alternativ: „Dacă vor fi condiţii de neacceptat sau cu care nu putem fi de acord este normal să ai un plan B şi acela al unei opoziţii constructive pentru un guvern minoritar”. Între timp, la sediul PNL, atmosfera a fost la fel de încărcată. Ilie Bolojan, la ieșirea de la ședința internă a PNL, a anunțat că partidul a primit un mandat clar pentru finalizarea negocierilor, cu premier desemnat de PSD și împărțirea ministerelor conform ponderii fiecărui partid implicat.
"Am primit un mandat să închidem aceste negocieri în aşa fel încât premierul urmează să fie propus de Partidul Social Democrat, iar ministerele urmează să revină sigur conform discuţiilor şi ponderii fiecărui partid. Programul de guvernare a fost practic finalizat şi în această după-amiază se va închide în totalitate, iar în urma discuţiilor pe care le vom avea după-amiază, se vor închide şi detaliile legate de ministere şi de propunerile pe care le vom face”, a declarat el.
Ulterior, într-un update, Bolojan a confirmat că premierul va fi din partea PSD și a adăugat: ”Am primit un mandat să închidem negocierile în aşa fel ca premierul să fie propus de PSD, iar ministerele să revină conform ponderii fiecărui partid. Programul de guvernare se va închide în totalitate în această după-amiază, la fel şi ministerele.
Urmează ca diseară să avem un BPN care să valideze miniştrii". De asemenea, PNL a aprobat susținerea unui candidat comun al coaliției la viitoarele alegeri prezidențiale, deși au existat nemulțumiri legate de repartizarea portofoliilor ministeriale într-un eventual guvern de coaliție cu PSD și UDMR.
Aceste nemulțumiri au fost confirmate printr-un update ulterior. Președintele Klaus Iohannis a convocat oficial partidele parlamentare la consultări la Palatul Cotroceni, începând cu ora 12:00. PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale au fost chemate pentru prima rundă de discuții, urmate de alte partide reprezentate în Parlament, conform unui program stabilit.
Administrația Prezidențială a precizat că această convocare se bazează pe articolele 85 alin. (1) și 103 alin.
(1) din Constituția României. Liderii PSD au votat două mandate distincte: fie guvern de coaliție, fie doar susținere parlamentară pentru un guvern de dreapta, fără participarea PSD. În esență, ziua a fost marcată de negocieri intense, strategii alternative și o incertitudine care planează asupra formării viitorului guvern. .
Tensiunile politice din România ating un punct culminant în contextul formării unui nou guvern. După o şedinţă internă a PNL, secretarul general al partidului, Lucian Bode, a anunţat finalizarea negocierilor privind viitoarea coaliţie.
Mandatul primit, a precizat Bode, implică propunerea unui premier din partea PSD şi repartizarea ministerelor proporţional cu ponderea fiecărui partid în coaliţie. "Am primit un mandat să închidem negocierile în aşa fel ca premierul să fie propus de PSD, iar ministerele să revină conform ponderii fiecărui partid," a declarat Bode, adăugând că programul de guvernare şi repartizarea portofoliilor ministeriale vor fi finalizate în cursul după-amiezei.
"Programul de guvernare se va închide în totalitate în această după-amiază, la fel şi ministerele. Urmează ca diseară să avem un BPN care să valideze miniştrii", a completat el.
Această decizie urmează unei dezbateri intense în cadrul PNL, marcată de nemulţumiri legate de împărţirea ministerelor, nemulţumiri persistente chiar şi după votarea programului de guvernare în şedinţa internă a partidului. În paralel, PSD a adoptat două mandate de negociere distincte: formarea unui guvern de coaliţie cu PNL şi UDMR, sau oferirea doar a unui sprijin parlamentar unui eventual guvern de dreapta, fără participarea PSD.
Gabriela Firea a confirmat existenţa unui "plan B", sugerând o flexibilitate strategică în abordarea negocierilor. Această situaţie complexă a determinat preşedintele Klaus Iohannis să convoace consultări la Palatul Cotroceni, duminică, 22 decembrie 2024, începând cu ora 12:00, cu liderii PSD, PNL, UDMR şi ai Grupului Minorităților Naționale.
Consultările vor continua cu alte partide parlamentare, AUR la 12:30, USR la 13:00, Partidul S.O.S. România la 13:30 şi POT la 14:00.
Aceste consultări, conform Administraţiei Prezidenţiale, se desfăşoară în temeiul art. 85 alin.
(1) şi art. 103 alin.
(1) din Constituţia României, pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru. De asemenea, PNL a votat susţinerea unui candidat comun al coaliţiei la alegerile prezidenţiale, adăugând o altă dimensiune complexităţii situaţiei politice actuale din România.
Negocierile se află într-un punct crucial, rezultatul acestora având implicații majore asupra stabilității politice a țării în perioada următoare. .
Preşedintele Klaus Iohannis a iniţiat procesul de formare a unui nou guvern, convocând partidele parlamentare la consultări cruciale la Palatul Cotroceni, duminică, 22 decembrie 2024. Aceste discuții, ce se vor desfășura în conformitate cu articolele 85 alin.
(1) și 103 alin. (1) din Constituția României, vizează desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.
Întâlnirea va reuni liderii PSD, PNL, UDMR și ai Grupului Minorităților Naționale, urmată de discuții separate cu AUR, USR, Partidul S.O.S. România și POT, cu un program riguros: PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale la ora 12:00, AUR la 12:30, USR la 13:00, Partidul S.O.S.
România la 13:30 și POT la ora 14:00. Înaintea acestor consultări prezidențiale, PNL a finalizat în cadrul unei ședințe interne, aprobarea programului de guvernare. Cu toate acestea, surse interne dezvăluie existența unor tensiuni și nemulțumiri persistente legate de repartizarea portofoliilor ministeriale într-o eventuală coaliție guvernamentală cu PSD și UDMR.
Aceste divergențe interne din PNL ar putea influența semnificativ negocierile cu celelalte partide și procesul de formare a guvernului. Precizăm că Administrația Prezidențială a comunicat oficial invitația la consultări, subliniind respectarea strictă a prevederilor constituționale în acest demers.
Deznodământul acestor negocieri rămâne incert, iar tensiunile politice interne în cadrul PNL, dar și potențialele dezacorduri între partidele participante, pot prelungi procesul de formare a viitorului guvern. Importanța acestor consultări este majoră, deoarece ele vor stabili direcția politică a țării pentru perioada următoare. .
Duminică, 22 decembrie 2024, Palatul Cotroceni va găzdui o serie de consultări cruciale pentru viitorul guvernului României. Preşedintele Klaus Iohannis, în virtutea atribuţiilor sale constituţionale, prevăzute la articolul 85 alineatul (1) şi articolul 103 alineatul (1) din Constituţia României, a invitat liderii partidelor parlamentare la discuții privind desemnarea candidatului la funcţia de Prim-ministru.
Această inițiativă prezidențială urmărește asigurarea unui proces transparent și democratic de formare a unui nou executiv. Întrunirea cu reprezentanții principalelor forțe politice din Parlament se va desfășura după un program riguros stabilit. Începând cu ora 12:00, președintele Iohannis va purta discuții cu reprezentanții Partidului Social Democrat (PSD), Partidului Național Liberal (PNL), Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) și Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale.
Aceste partide, având o pondere semnificativă în Parlament, vor fi implicate în primele discuții, oferind o perspectivă amplă asupra situației politice actuale și a posibilelor scenarii de guvernare. Programul consultărilor va continua cu întâlniri individuale cu alte partide reprezentate în Parlament. La ora 12:30, este programată o discuție cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), urmată, la ora 13:00, de o întâlnire cu Uniunea Salvați România (USR).
Consultările vor continua la ora 13:30 cu Partidul S.O.S. România, iar la ora 14:00 cu Partidul Oamenilor Tineri (POT).
Această serie de discuții individuale oferă fiecărui partid șansa de a-și expune viziunea și propunerile pentru viitorul guvern, contribuind la un proces decizional cât mai informat și echilibrat. Administrația Prezidențială a precizat, printr-un comunicat oficial, că aceste consultări sunt esențiale pentru desemnarea unui candidat capabil să formeze un guvern stabil și eficient, care să răspundă nevoilor cetățenilor și provocărilor cu care se confruntă România. Procesul are drept scop principal asigurarea continuității și stabilității instituțiilor statului, într-un context politic complex și dinamic. .