Consiliul European: Prezența președintelui Iohannis la reuniune

Sursa imagine:
Președintele Klaus Iohannis participă joi la Consiliul European de la Bruxelles. Agenda include Ucraina (analiza situației și sprijinul acordat), migrația (implementarea legislației UE), Orientul Mijlociu (dezescaladarea conflictelor), rolul UE în lume, extinderea Uniunii (Republica Moldova, Georgia), și securitate. Iohannis va pleda pentru o abordare strategică în susținerea Ucrainei și va sublinia necesitatea unei coordonări eficiente la nivel UE pentru combaterea ingerințelor străine în procesele electorale, considerând acest lucru o amenințare la adresa democrațiilor europene. Va solicita instrumente concrete și mecanisme pentru a preveni atacurile hibride, în special din partea Rusiei. De asemenea, va informa Consiliul despre situația din România în acest sens.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Președintele Klaus Iohannis se va adresa Consiliului European abordând o serie de teme cruciale pentru viitorul Uniunii și al securității globale. În discursul său, va sublinia importanța unei strategii multidimensionale, coerente și de lungă durată pentru sprijinirea Ucrainei, evidențiind necesitatea unei acțiuni susținute și unitară din partea UE în fața agresiunii rusești.
Această abordare strategică va fi extinsă și asupra rolului UE pe scena internațională, într-un context multipolar complex și marcat de tensiuni geopolitice crescânde. Președintele va pleda pentru o discuție aprofundată asupra angajamentului global al Uniunii, definind prioritățile strategice în fața provocărilor actuale.
Un alt aspect important pe care îl va aborda președintele este cel al migrației. Analiza sa se va concentra pe evaluarea eficienței implementarea legislației UE în domeniu, punând accent pe cooperarea externă, prevenirea și combaterea migrației ilegale, precum și pe combaterea traficului și instrumentalizării migranților.
Președintele va sublinia necesitatea unor măsuri concrete și eficiente pentru a face față acestui fenomen complex. Situația din Orientul Mijlociu, cu accent pe conflictul sirian, va fi analizată în detaliu, cu o evaluare a situației pe teren și a modalităților prin care UE poate contribui la eforturile de dezescaladare a tensiunilor și de soluționare pașnică a conflictelor. Președintele va prezenta o perspectivă complexă asupra situației, identificând ariele de intervenție prioritare ale Uniunii Europene. În plus, președintele Iohannis va informa membrii Consiliului European cu privire la interferențele străine în procesul electoral din România.
Referindu-se la acest aspect, președintele a declarat miercuri, într-o conferință de presă la Bruxelles: "Voi sublinia că acest lucru nu este o amenințare doar la adresa României, ci la adresa democraţiilor şi a valorilor europene, la modul cel mai general. Toate, repet, toate ţările sunt expuse acestui risc.
Este evident, şi voi spune acest lucru şi în reuniune, că este necesară o coordonare eficientă la nivelul întregii Uniuni pe tema combaterii ingerinţelor străine şi a atacurilor hibride din partea Rusiei. Pentru a ne apăra şi pentru a preveni aceste ingerinţe trebuie să adaptăm şi să dezvoltăm de urgenţă instrumente şi mecanisme, nu putem să rămânem doar la nivelul 'hai să discutăm cum să rezolvăm', trebuie mers mult mai departe.
Trebuie găsite instrumente concrete, proceduri corecte, mecanismele necesare pentru a ne putea apăra în faţa acestor atacuri". Președintele va pleda pentru adoptarea unor măsuri concrete și eficiente la nivel european pentru a contracara aceste amenințări la adresa securității și a democrației.
El va sublinia urgența dezvoltării unor instrumente și mecanisme de apărare împotriva ingerințelor străine și a atacurilor hibride, plecând de la convingerea că o abordare unitară și coordonată este esențială pentru protejarea valorilor europene. .