top of page

Condamnări definitive de peste 20 de ani pentru părinții din Călărași care și-au ucis fetița prin opărire.

23 decembrie 2024 la 11:34:08

Condamnări definitive de peste 20 de ani pentru părinții din Călărași care și-au ucis fetița prin opărire.

Sursa imagine:

Creați urări de sărbătoare pentru prieteni folosind Inteligența Artificială? Răspunsul dvs.: Da sau Nu.

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Curtea de Apel Ploiești a pus capăt unui proces dramatic, definitivând sentința în cazul morții tragice a unei fetițe de doi ani și zece luni, eveniment petrecut în octombrie 2021 într-o casă din comuna prahoveană Poienarii Burchii. Inițial, ancheta a pornit de la o simplă sesizare la 112, privind un copil opărit.


Tribunalul Prahova, în februarie 2024, a pronunțat sentința nr. 26 în dosarul nr.


2177/105/2023, condamnând tatăl, Mihai Horia, la 22 de ani de închisoare și mama, Mihai Maria Diana, la 20 de ani de închisoare, pentru omor calificat asupra unui membru de familie. Bunica paternă a primit o pedeapsă de opt luni de închisoare cu executare pentru neraportarea la autorități a chinurilor suferite de copil.


Ancheta ulterioară, pornind de la suspiciuni inițiale de deces accidental, a demonstrat însă că decesul fetiței a fost rezultatul unei acțiuni intenționate a părinților, aceștia fiind acuzați de omor. Începând cu data de 31 martie 2023, ambii părinți au fost arestați preventiv. Curtea de Apel Ploiești a analizat apelurile formulate de către Mihai Horia și Mihai Maria Diana, respingându-le ca nefondate.


Astfel, sentința Tribunalului Prahova a rămas definitivă în ceea ce îi privește pe cei doi. Cu toate acestea, apelul depus de bunica paternă, Mihai Petruța, a avut succes.


Curtea de Apel, aplicând articolul 396 alineatul 6 din Codul de Procedură Penală, corelat cu articolul 16 litera f din același cod și cu referire la articolul 155 alineatul 1 din Codul Penal, interpretat conform Deciziilor nr. 297/2018 și nr.


358/2022 ale Curții Constituționale, a decis încetarea procesului penal împotriva acesteia sub aspectul infracțiunii de lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate (art. 203 Cod penal), aplicând articolul 5 Cod penal și articolul 396 alineatul 10 Cod procedură penală.


Restul dispozițiilor sentinței inițiale au fost menținute. Prin urmare, pedeapsa definitivă a părinților rămâne de 22 de ani pentru tată și 20 de ani pentru mamă.


Bunica este exonerată de orice acuzație. Sentința curții include, de asemenea, decizia de a preleva probe genetice de la ambii părinți, introducându-le în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare, precum și obligarea părinților la plata unor daune morale de 100.000 de lei către fiecare dintre celelalte două fiice ale lor, aflate în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași. De asemenea, părinții și-au pierdut definitiv drepturile părintești asupra celorlalte două fete.


Tragedia a avut loc în contextul unor investigații inițiale care s-au concentrat pe o posibilă ucidere din culpă, însă investigațiile ulterioare au adus la lumină adevărata natură a evenimentelor, relevând o crimă premeditată. Decizia Curții de Apel Ploiești pune punct acestei tragedii, dar subliniază gravitatea faptelor și consecințele devastatoare ale violenței asupra copiilor. .


Curtea de Apel Ploiești a decis definitiv în dosarul nr. 2177/105/2023, referitor la tragedia din comuna prahoveană Poienarii Burchii din 27 octombrie 2021, în care o fetiță de doi ani și zece luni a decedat în urma unor grave neglijențe.


Sentința Tribunalului Prahova, nr. 26 din 7 februarie 2024, a fost analizată în apel de către inculpații Mihai Horia, Mihai Maria Diana și Mihai Petruța.


Curtea a respins apelurile formulate de Mihai Horia și Mihai Maria Diana, considerându-le nefondate. Pedeapsele principale aplicate acestora (22 de ani de închisoare pentru Mihai Horia și 20 de ani pentru Mihai Maria Diana, pentru omor calificat asupra unui membru de familie) rămân definitive.


Durata reținerii și a arestării preventive, începând cu 31 martie 2024, va fi dedusă din pedeapsă. În schimb, Curtea a admis apelul inculpatei Mihai Petruța (bunica paternă), desființând parțial sentința de fond.


Aplicând articolul 396 alineatul 6 Cod procedură penală, în raport cu articolul 16 litera f și articolul 155 alineatul 1 Cod penal, interpretate conform Deciziilor nr. 297/2018 și nr.


358/2022 ale Curții Constituționale, Curtea de Apel a dispus încetarea procesului penal împotriva acesteia pentru infracțiunea de lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate (art. 203 Cod penal), aplicându-se concomitent articolul 5 Cod penal și articolul 396 alineatul 10 Cod procedură penală.


Celelalte dispoziții ale sentinței de fond au fost menținute. Această decizie pune capăt unei anchete complexe care a debutat cu o investigație pentru ucidere din culpă, inițiată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești, după apelul la 112 făcut de proprietarul casei în care s-a produs tragedia.


Ancheta ulterior a demonstrat că decesul fetiței nu a fost accidental, ci rezultatul unor acțiuni intenționate ale părinților. În martie 2023, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, acuzându-i pe părinți pentru omor asupra unui membru de familie.


Părinții sunt încarcerați din 31 martie 2023, data la care au fost acuzați. Aceștia au fost privați de drepturile părintești asupra celorlalte două fiice, aflate în grija DGASPC Călărași, care s-au constituit părți civile în dosar, primind câte 100.000 de lei daune morale de la părinți, conform deciziei instanței.


De asemenea, decizia instanței de fond privind prelevarea de probe genetice de la părinți și introducerea lor în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare a fost menținută la apel. Tragedia a avut loc într-o casă din județul Prahova, unde fetița a fost găsită decedată de către echipele medicale.


Inițial, se credea că fetița a fost opărită, dar ancheta a evidențiat o acțiune intenționată din partea părinților, fapt ce a dus la acuzațiile de omor. .


În octombrie 2021, un apel disperat la 112 anunța o tragedie în comuna prahoveană Poienarii Burchii. Un copil mic, găsit fără suflare într-o casă din localitate, de către proprietarul locuinței care găzduia familia, inițial a fost considerat victimă a unui accident – o opărire.


Însă, investigațiile ulterioare ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești, inițiate pentru ucidere din culpă, au dezvăluit o realitate mult mai întunecată. Ancheta a relevat o poveste sfâșietoare de neglijență criminală și cruzime.


Micuța, în vârstă de doi ani și zece luni, nu a fost victima unui accident, ci a unei acțiuni deliberate, a unei omoriri săvârșite de proprii părinți. Tribunalul Prahova, în februarie 2023, a pronunțat o sentință dură: tatăl a fost condamnat la 22 de ani de închisoare, iar mama la 20 de ani, pentru omor calificat asupra unui membru de familie. Aceștia își lăsaseră fiica să moară în agonie, după ce o opăriseră, motivând gestul prin faptul că micuța plângea.


Bunica paternă, prezentă la scena oribilă, a fost inițial condamnată la opt luni de închisoare cu executare pentru neraportarea incidentului și neacordarea ajutorului fetei, condamnare ulterior anulată de Curtea de Apel. Sentința Curții de Apel a menținut pedepsele aplicate părinților, confirmând gravitatea faptelor lor. De la data de 31 martie 2023, când procurorii, după strângerea dovezilor concludente, i-au pus sub acuzare pe cei doi, aceștia își ispășesc pedeapsa în închisoare.


Tragedia nu s-a oprit aici. Părinții au fost lipsiți de drepturile părintești asupra celorlalte două fiice, aflate acum în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași.


Instanța a decis, de asemenea, ca aceste fete să se constituie părți civile în dosar, părinții fiind obligați să le plătească, fiecăreia, câte 100.000 de lei, ca despăgubiri morale. În plus, instanța a dispus prelevarea de probe genetice de la ambii părinți și introducerea lor în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare, decizie menținută și la apel.


Această decizie subliniază gravitatea infracțiunii și necesitatea de a preveni astfel de acte oribile în viitor. Cazul șocant din Poienarii Burchii rămâne o pată întunecată în istoria recentă a României, un memento dureros al responsabilității și consecințelor actelor de violență domestică. .


Sunteți printre cei care apelează la inteligența artificială pentru a formula urări de sărbătoare adresate prietenilor? Această întrebare, simplă în aparență, dezvăluie o tendință interesantă în modul în care interacționăm cu tehnologia în viața noastră personală. Utilizarea IA pentru crearea de mesaje festive, fie că vorbim de Crăciun, Paște, aniversări sau alte ocazii speciale, ridică o serie de aspecte.


Pe de o parte, eficiența și viteza cu care IA poate genera diverse variante de mesaje sunt incontestabile. Pe de altă parte, se pune problema autenticității și a personalizării.


Oare un mesaj generat de un algoritm poate reda cu adevărat emoțiile și sentimentele sincere pe care le-am transmite unui prieten într-un mesaj scris personal? Este oare un semn al timpurilor, o simplificare excesivă a comunicării, sau o modalitate ingenioasă de a depăși blocajele creative? Răsfoind rețelele sociale, observăm o gamă largă de opinii, de la entuziasm total față de această nouă posibilitate tehnologică, până la o rezervă pronunțată. Mulți consideră că mesajele personalizate, scrise de mână, păstrează o valoare afectivă incomensurabilă.


De aceea, întrebarea „Folosiți inteligența artificială pentru a crea urări de sărbătoare pentru prieteni?” rămâne deschisă, invitând la o reflecție asupra impactului tehnologiei asupra relațiilor interumane. Pentru cei interesați de ultimele noutăți, vă reamintim că puteți urmări știrile Observator pe Google News și WhatsApp. .


Fiți la curent cu cele mai recente evenimente! Vă oferim posibilitatea de a urmări știrile Observator prin intermediul a două platforme extrem de accesibile și utilizate pe scară largă: Google News și WhatsApp. Astfel, indiferent dacă preferați interfața intuitivă a Google News, cu fluxul său personalizat de știri, sau rapiditatea și simplitatea comunicării prin WhatsApp, veți avea acces instantaneu la informațiile furnizate de echipa Observator.


Ne dorim să vă ținem conectați la realitatea din jurul vostru, oferindu-vă o sursă rapidă și fiabilă de știri. Abonându-vă la serviciul nostru pe Google News sau WhatsApp, veți primi notificări imediat ce apar știri importante, asigurându-vă că nu veți rata niciun eveniment semnificativ.


Alegeți metoda care vi se potrivește cel mai bine și rămâneți informați cu Observator! Fie că sunteți acasă, la birou sau în deplasare, știrile vă vor ajunge direct pe dispozitivul dumneavoastră. Nu ratați oportunitatea de a fi la curent! Alăturați-vă comunității Observator pe Google News și WhatsApp! .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page