top of page

Coasta ocupată a Ucrainei, afectată de petrolul scurs în strâmtoarea Kerci: plajele Mării Azov contaminate masiv.

13 ianuarie 2025 la 07:06:19

Coasta ocupată a Ucrainei, afectată de petrolul scurs în strâmtoarea Kerci: plajele Mării Azov contaminate masiv.

Sursa imagine:

Putin le-a reproșat oficialilor ruși insuficiența eforturilor depuse.

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Primarul orașului Berdiansk, Stelmacenko, a anunțat o amplă operațiune de curățare a plajelor afectate de o importantă poluare cu păcură. Operațiunea s-a concentrat inițial pe plaja situată în imediata apropiere a sanatoriului construit încă din perioada sovietică, însă extinderea contaminării este mult mai vastă.


Potrivit declarațiilor edilului, păcura s-a răspândit pe întregul litoral din zona nordică a orașului, afectând plajele de pe o lungă porțiune a coastei. Gravitatea situației este accentuată de capacitatea păcurii de a penetra straturile superioare ale nisipului, Stelmacenko precizând că substanța s-a infiltrat la o adâncime de cel puțin 20-30 de centimetri.


Această particularitate deosebește păcura de alte hidrocarburi, cum ar fi uleiul, benzina sau țițeiul, care, spre deosebire de ea, plutesc la suprafața apei. Explicația oferită de Stelmacenko privind comportamentul specific al păcurii în mediul acvatic este următoarea: „Spre deosebire de ulei, benzină, ţiţei, păcura nu pluteşte la suprafaţa apei.


Acesta se îngroaşă şi devine lichidă atunci când se încălzeşte foarte mult. Aşa că începe să curgă la temperaturi de peste 35 de grade, cred.


Sub această temperatură, devine ca plastilina şi devine saturată cu nisip. Pe mare, e şi mai greu.


Nu se află la suprafaţa apei, dar curentul şi valurile o rostogolesc de-a lungul fundului spre plaje”. Dificultatea curățării este amplificată de această consistență vâscoasă, care face ca păcura să se amestece cu nisipul și să fie dificil de îndepărtat, chiar și în condițiile unor temperaturi ridicate.


Amploarea dezastrului ecologic și complexitatea intervenției de curățare impun eforturi semnificative din partea autorităților locale. .


Dezastrul ecologic din Marea Neagră, provocat de scufundarea a două petroliere rusești învechite pe 15 decembrie, în strâmtoarea Kerci, a stârnit o reacție vehementă din partea președintelui rus Vladimir Putin. Joi, acesta și-a exprimat nemulțumirea profundă față de eforturile de curățare, declarând: „Din ceea ce văd şi din informaţiile pe care le primesc, ajung la concluzia că tot ceea ce se face pentru a minimiza pagubele nu este încă suficient”.


Critica sa se îndreaptă către insuficiența măsurilor luate până în acel moment pentru a contracara amploarea catastrofei. Incidentul, considerat de Putin „una dintre cele mai grave provocări ecologice” din ultimii ani, a implicat două nave avariate într-o furtună, una dintre ele scufundându-se, iar cealaltă eşuând.


Ancheta rusă a estimat o deversare de aproximativ 2.400 de tone de produse petroliere, din cele circa 9.200 de tone transportate inițial în cele 62.000 de barili, conform informațiilor comunicate de mass-media de stat la momentul producerii accidentului. Aceste petroliere, ambele cu o vechime de peste 50 de ani, au reprezentat o bombă cu ceas ecologică. Mii de angajați ai Ministerului rus pentru Situații de Urgență, susținuți de voluntari, lucrează neobosit de atunci pentru a decontamina plajele și terenurile din ambele părți ale strâmtorii Kerci, îndepărtând tone de nisip și pământ contaminate.


Cu toate acestea, eforturile lor par insuficiente în fața amplorii dezastrului. Impactul asupra mediului este dramatic, grupurile de mediu raportând deja decese în rândul delfinilor, marsuinilor și păsărilor de mare.


Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov și separă peninsula Crimeea (regiune ucraineană anexată de Rusia) de regiunea Krasnodar, a devenit teatrul unei tragedii ecologice de proporții, o tragedie accentuată de declarațiile liderului rus, care subliniază gravitatea situației și necesitatea unor acțiuni mult mai eficiente și rapide pentru limitarea pagubelor ireversibile asupra ecosistemului fragil al Mării Negre. .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page