top of page

Cazanciuc propune eliminarea CCR din procesul de aprobare a candidaturilor prezidențiale: O inițiativă PSD controversată

10 octombrie 2024 la 02:27:28

Cazanciuc propune eliminarea CCR din procesul de aprobare a candidaturilor prezidențiale: O inițiativă PSD controversată

Sursa imagine:

Situația creată de Șoșoacă a pus sub semnul întrebării rolul Curții Constituționale.

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Senatorul a exprimat îngrijorarea cu privire la procedura actuală de judecare a contestațiilor referitoare la candidaturi de către Curtea Constituțională, subliniind o potențială încălcare a garanțiilor procesuale. În opinia sa, deși CCR are atribuții asemănătoare unei instanțe de drept comun, procedura uzuală a unei instanțe constituționale, fără prezența părților, aplicată în cazul contestațiilor, poate fi interpretată ca o încălcare a dreptului la apărare, garantat de art.


21 din Constituția României și art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.


Pentru a aborda această problemă, senatorul propune transferarea competenței de judecare a contestațiilor către Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal. Conform proiectului său de lege, contestațiile ar fi analizate de un complet de 5 judecători, în maximum două zile de la înregistrare.


Procedura ar include citarea părților, asigurând astfel candidaților posibilitatea de a se apăra împotriva acuzațiilor formulate în contestații. .


Curtea Constituțională, deși va continua să primească dosarele de candidatură de la Biroul Electoral Central, își va limita rolul la verificarea respectării procedurilor specifice alegerilor prezidențiale. Pentru a lua o decizie în acest sens, Curtea va necesita o majoritate covârșitoare, de două treimi, adică 6 din cei 9 judecători.


Această schimbare de paradigmă a fost ilustrată recent în cazul candidaturii Dianei Șoșoacă, președintele SOS România. Sâmbătă, judecătorii CCR au invalidat decizia BEC privind candidatura sa, după ce Curtea a admis două contestații.


Motivarea deciziei, publicată luni seară, subliniază o îngrijorare majoră: „Este de notorietate că, prin discursul său constant, doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului și la încălcarea ordinii constituționale”, au explicat judecătorii. Această decizie, motivată de griji legate de respectul ordinii constituționale, a stârnit controverse atât în sfera politică, cât și în cea juridică.


Criticii susțin că decizia CCR ar putea limita libertatea de exprimare și ar putea reprezenta o ingerință în procesul electoral. .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page