Avertismentul lui Crin Antonescu pentru Călin Georgescu: Teama de un candidat anume ar putea însemna retragerea din cursă.

Sursa imagine:
Textul rephrazat Crin Antonescu a transmis liderilor coaliției și Guvernului necesitatea unor decizii economice urgente, independente de orice calcul electoral.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Crin Antonescu, fost lider al PNL, a evitat să facă pronosticuri cu privire la finala prezidențială, declarând: „Mai ales după ultimele întâmplări, nu este nici expert şi nici doritor în a face pronosticuri”. Concentrarea sa, a subliniat el, trebuie să fie exclusiv asupra cetățeanului român în contextul competiției electorale.
În opinia sa, orice luptă politică, și în mod special cea prezidențială, trebuie abordată cu o singură prioritate: oferirea unor soluții concrete și relevante pentru electorat. Antonescu a exprimat dorința ca în cursa prezidențială să se implice candidați cu programe serioase, oameni cu o vastă experiență și o viziune clară asupra problemelor naționale, capabili să ofere soluții viabile și să contribuie la o dezbatere publică substanțială.
El a negat orice teamă legată de un anumit candidat, accentuând că așteptările sale se îndreaptă către o competiție bazată pe programe electorale solide și pe implicarea unor personalități cu o capacitate reală de a reprezenta interesele poporului român. Important este, a punctat Antonescu, ca electoratul să aibă o gamă diversă de opțiuni din care să poată alege în cunoștință de cauză, bazându-și decizia pe programele politice prezentate și pe calitățile candidaților.
Dorința sa este ca această cursă electorală să fie una constructivă, axată pe nevoile și așteptările cetățenilor, nu pe speculații sau strategii politice meschine. "Mie nu mi-e teamă de un anumit candidat, sper ca la startul acestei curse să se alinieze propuneri serioase, oameni care au cât mai mult de spus şi oferit electoratului, pentru ca acesta să aibă din cine şi ce alege”, a reiterat fostul lider PNL. .
Luni, Crin Antonescu, fost lider PNL și candidat prezidențial al alianței PSD-PNL-UDMR, a subliniat în cadrul unei intervenții la Digi24 importanța unei abordări pragmatice și lipsite de influențe electorale în gestionarea crizei economice a României. El a dezvăluit că a purtat discuții directe cu liderii coaliției de guvernare și cu membrii Guvernului, insistând asupra necesității adoptării unor măsuri economice ferme, chiar dacă nepopulare, pentru salvarea echilibrelor financiare ale țării.
Antonescu a respins categoric orice speculație privind influențarea deciziilor guvernamentale de către calcule electorale, afirmând cu tărie: „Ceea ce este important în acest moment şi este urgent în acest moment este ca Guvernul să fie eficient şi să ia toate măsurile, chiar nepopulare, pentru ca situaţia economică generală a României, echilibrele României să fie salvate.” El a explicat că o astfel de abordare, dictată de oportunism electoral, ar fi contraproductivă, prejudiciind atât economia națională, cât și, în cele din urmă, chiar candidații la prezidențiale. ”Măsurile cu caracter sau cu subtext electoral nu sunt sănătoase şi nu întotdeauna au şi efectul electoral scontat”, a adăugat Antonescu, subliniind hotărârea membrilor coaliției de a acționa în conformitate cu această viziune. Referitor la viitoarea colaborare cu Guvernul, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale, Antonescu a precizat că relația dintre președinte și Executiv va fi una strict constituțională.
”E prematur să discutăm care vor fi relațiile preşedintelui cu Guvernul, numai că este un lucru foarte clar, ele sunt prescrise de Constituţie. În ce mă priveşte, în cazul în care voi deveni președinte, vor fi respectate în spiritul şi litera Constituției.
Acest Guvern este un guvern legitim, este un guvern care este expresia rezultatului alegerilor parlamentare de acum foarte puţină vreme, este expresia unei majorităţi parlamentare şi este expresia unui vot de învestitură care s-a dat în cele două Camere reunite”, a explicat el. Antonescu a subliniat că responsabilitatea gestionării problemelor economice și sociale ale României revine în totalitate Guvernului, rolul președintelui fiind cel de a asigura o relație instituțională și constituțională cu Executivul, fără a se implica în evaluarea popularității sau a eficienței măsurilor guvernamentale.
”Cum va gestiona acest Guvern marile probleme pe care le are, cum va reuşi să răspundă tuturor aşteptărilor, cerinţelor, frustrărilor cetăţenilor români este o problemă şi o răspundere pe care Guvernul şi-o asumă, iar noul președinte, indiferent cine va fi acela, va trebui să aibă o relaţie instituţională cu Guvernul. Nu cred că este treaba sa, sau atributul său să evalueze în ce măsură este popular sau nepopular un Guvern.
Asta este o chestiune ce ţine de guvern, de Parlament”, a conchis Antonescu. .