Asistență umanitară ucraineană pentru Siria: Cereale și produse agricole oferite de Zelenski

Sursa imagine:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat dorința de a furniza ajutor umanitar Siriei, incluzând cereale și alte produse agricole, după căderea aliatului Moscovei, Bashar al-Assad, pe 8 decembrie. Zelenski a menționat în discursul său că Ucraina se coordonează cu parteneri internaționali și cu partea siriană pentru a rezolva aspectele logistice. Livrările ar face parte din programul "Cerealele Ucrainei", lansat în 2022. În ciuda războiului și a amenințărilor rusești, Ucraina își menține capacitatea de producție și exportă produse agricole printr-un coridor amenajat în Marea Neagră. Această inițiativă reprezintă un sprijin al Ucrainei pentru stabilitatea regiunii, contribuind la eforturile pentru pace. Căderea lui Assad, după o ofensivă de 11 zile a coaliției rebele conduse de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), reprezintă o înfrângere pentru Moscova, principalul aliat al fostului președinte sirian.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Războiul din Ucraina, în ciuda gravităţii sale, nu a reușit să stingă complet capacitatea uriașă a acestei țări de a produce cereale, o capacitate recunoscută la nivel mondial. Chiar și în contextul conflictului armat, Ucraina, unul dintre cei mai importanți producători de cereale la nivel global, menține un nivel impresionant de producție.
Această producție, considerată vitală pentru securitatea alimentară globală, este destinată, cel puțin parțial, inițiativei "Cerealele Ucrainei", lansată în 2022 pentru a asigura ajutor alimentar statelor cele mai sărace. Se anticipează că livrările viitoare de cereale ucrainene se vor încadra în acest program umanitar.
De menționat este că, în ciuda amenințărilor Moscovei de a ataca navele care tranzitează Marea Neagră, Kievul a reușit, începând cu vara lui 2023, să stabilească un coridor maritim pentru exportul propriilor produse agricole, demonstrând o reziliență remarcabilă în condiții extrem de dificile. Această situație contrastează puternic cu evoluțiile din Siria, unde, după o ofensivă de 11 zile, coaliția rebelă condusă de Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a reușit să-l înlăture de la putere pe Bashar al-Assad la 8 decembrie.
Assad, refugiat în Rusia, a reprezentat un important partener geopolitic pentru Moscova și Teheran, Rusia intervenind militar în Siria din 2015 în sprijinul său. Căderea lui Assad, prin urmare, constituie un eșec major pentru Moscova, care, alături de Iran, a fost principalul său aliat în regiune.
Această situație subliniază complexitatea peisajului geopolitic actual și interconexiunea dintre conflictele regionale și securitatea alimentară globală, cu Ucraina jucând un rol central în ambele aspecte. .