Amenințarea lui Putin: Arme nucleare ucrainene – declanșatorul unui răspuns devastator al Rusiei

Sursa imagine:
Vladimir Putin a amenințat joi, 28 noiembrie, că Rusia va folosi „absolut toate mijloacele de distrugere” dacă Ucraina va obține arme nucleare, reacționând la un articol din New York Times care specula că Joe Biden ar putea furniza Ucrainei arme nucleare. Putin consideră că o astfel de acțiune ar fi o încălcare a angajamentelor de neproliferare. Deși admite imposibilitatea Ucrainei de a produce singură arme nucleare, Putin se teme de crearea unei „bombe murdare” și promite un răspuns adecvat. Președintele rus a amenințat, de asemenea, cu atacuri asupra centrelor de decizie de la Kiev cu racheta hipersonică Oreşnik, dacă atacurile cu rachete occidentale asupra Rusiei vor continua. Aceste amenințări vin după ce Biden a aprobat utilizarea rachetelor ATACMS de către Ucraina, o decizie susținută și de Marea Britanie și Franța (Storm Shadow/SCALP).
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la un eventual escaladare a conflictului din Ucraina au captat atenţia lumii, subliniind gravitatea situaţiei şi riscurile potenţiale de escaladare nucleară. Putin a avertizat asupra consecinţelor grave ale unei potenţiale consolidări a puterii statului cu care Rusia se află în conflict, subliniind că „Dacă ţara cu care noi suntem acum de fapt în război devine o putere, ce vom face noi? În acest caz, vom folosi toate, doresc să subliniez asta, absolut toate mijloacele de distrugere de care dispune Rusia.
Totul. Nu vom permite acest lucru.
Le vom urmări fiecare mişcare”. Această declaraţie evocă spectrul unei confruntări militare de amploare, cu implicaţii globale devastatoare. Preocupările lui Putin sunt alimentate de rapoartele din presă, cum ar fi cele din New York Times, care sugerează că administraţia Biden ar putea lua în considerare restituirea armelor nucleare Ucrainei, arme ce au aparţinut acestei ţări înainte de destrămarea Uniunii Sovietice.
Această posibilitate este extrem de sensibilă, având în vedere că Ucraina, în urma semnării Memorandumului de la Budapesta din 1994, a renunţat la arsenalul său nuclear în schimbul unor garanţii de securitate din partea SUA, Regatului Unit şi Rusiei. Renunţarea Ucrainei la armele nucleare, pe baza acestor garanţii internaţionale, este un aspect crucial în contextul actualelor tensiuni. Putin consideră improbabilă capacitatea Ucrainei de a produce independent arme nucleare.
Însă, el a evidenţiat posibilitatea creării de către Kiev a unei „bombe murdare”, o bombă convenţională îmbogăţită cu materiale radioactive, capabilă să provoace contaminare radioactivă extinsă, deşi fără puterea distructivă a unei arme nucleare. O astfel de acţiune ar declanşa, potrivit lui Putin, un răspuns adecvat din partea Rusiei.
Aceste declaraţii subliniază preocuparea Moscovei cu privire la evoluţia conflictului şi la posibilele acţiuni ale Ucrainei, chiar şi în absenţa arsenalului nuclear. Pe lângă ameninţările legate de arme nucleare, Putin a avertizat asupra utilizării rachetei balistice hipersonice Oreşnik împotriva centrelor de decizie de la Kiev, dacă atacurile cu rachete occidentale asupra teritoriului rus vor continua. „Nu excludem folosirea Oreşnik contra instalaţiilor industriei militare şi împotriva centrelor de luare a deciziilor la Kiev, printre altele”, a declarat Putin, accentuând riscul unei escaladări directe a conflictului.
Această ameninţare este legată de afirmaţia lui Putin potrivit căreia loviturile cu rachete occidentale asupra teritoriului rus reprezintă o implicare directă a ţărilor NATO în conflict, deoarece localizarea şi ghidarea rachetelor necesită sprijin tehnologic şi informaţional din partea acestor ţări. Autorizarea recentă, de către preşedintele american Joe Biden, a utilizării rachetelor ATACMS de către Ucraina, urmată de autorizarea Marii Britanii şi Franţei pentru utilizarea rachetelor Storm Shadow/SCALP, constituie un element cheie în escaladarea conflictului şi în justificarea ameninţărilor lui Putin.
„dacă în mod oficial cineva transferă ceva, atunci aceasta ar însemna o încălcare a tuturor angajamentelor de neproliferare asumate”, a adăugat Putin, subliniind încă o dată implicaţiile grave ale acţiunilor externe asupra echilibrului geopolitic fragil. Contextul este complex, iar riscul unui conflict major, cu implicaţii catastrofale, este palpabil. .