Acuzații de fraudă electorală în Georgia: Președintele acuz ă partidul de guvernământ că manipulează voturile, avertizând că georgienii au de ales între un viitor european și un trecut rusesc.

Sursa imagine:
Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a acuzat partidul de guvernare, Georgian Dream, de fraudare a alegerilor parlamentare. Zurabişvili a declarat că georgienii au de ales între un viitor european şi un trecut rusesc, subliniind că alegerile au fost marcate de nereguli şi fraudă. Declaraţiile sale vin pe fondul protestelor din Georgia, declanşate de acuzaţiile de fraudă electorală.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Preşedintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a lansat un atac dur asupra partidului Visul Georgian, aflat la putere, acuzându-l de practici antidemocratice care ameninţă viitorul ţării. Ea a subliniat că Visul Georgian, condus de oligarhul Bidzina Ivanishvili, care şi-a făcut averea în Rusia, foloseşte tactici agresive pentru a se menţine la putere, inclusiv presiuni asupra angajaţilor statului, atacuri asupra activiştilor opoziţiei, ameninţări la adresa jurnaliştilor şi îngreunarea votului cetăţenilor din străinătate.
„Visul Georgian nu caută să câştige prin mijloace tradiţionale”, a declarat preşedintele Zourabichvili. Această critică vine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de deteriorarea democraţiei în Georgia. Deşi a fost aleasă în 2018 cu sprijinul Visului Georgian, preşedintele Zourabichvili a devenit un critic vehement al partidului de la putere, considerând că acţiunile acestuia pun în pericol aspiraţiile Georgiei de a adera la Uniunea Europeană.
Anul trecut, Georgia a primit statutul de ţară candidată la UE, dar progresele sale au fost umbrite de preocupări legate de respectarea standardelor democratice. În prezent, Georgia se află în urma Ucrainei şi a Moldovei, care au început deja negocierile de aderare.
Tensiunile au crescut în urma adoptării unei legi privind transparenţa ONG-urilor, criticată de opoziţia georgiană şi de capitalele occidentale ca fiind o încercare de a intimida şi zdrobi societatea civilă, similar cu practicile din Rusia. Legea a fost adoptată în această vară în ciuda protestelor în masă la care au participat 300.000 de georgieni.
Preşedintele Zourabichvili a subliniat că dorinţa Georgiei de a adera la UE este susţinută de o majoritate covârşitoare a populaţiei şi este un obiectiv consfinţit în Constituţia ţării. Cu toate acestea, ea a avertizat că acţiunile antidemocratice ale partidului de la putere riscă să submineze acest obiectiv esenţial.
.