top of page

A doua intervenție a CCR în procesul democratic: Elena Lasconi acuză riscuri la adresa securității naționale

29 noiembrie 2024 la 05:46:08

A doua intervenție a CCR în procesul democratic: Elena Lasconi acuză riscuri la adresa securității naționale

Sursa imagine:

Rephrased text Renumerarea voturilor a fost decisă de CCR.

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Decizia Curții Constituționale de anulare a candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale din acest an a stârnit o reacție vehementă din partea conducerii USR. Președinta partidului a denunțat intervenția CCR ca fiind o a doua implicare în procesul democratic, subliniind gravitatea situației.


Potrivit acesteia, „pentru a doua oară CCR intervine în procesul democratic”, acuzând Curtea de a se substitui voinței populare. Lasconi a criticat dur această decizie, argumentând că rolul CCR nu este acela de a desemna președinți prin decizii administrative.


Ea a subliniat necesitatea de a combate extremismul prin mecanisme democratice, și nu prin manevre „în spatele ușilor închise”. „CCR nu poate pune președinți la masa verde.


Extremismul se combate prin vot, nu prin jocuri de culise”, a declarat Lasconi, evidențiind convingerea sa că decizia Curții subminează procesul electoral și principiile fundamentale ale democrației. Această intervenție a CCR, în opinia președintei USR, riscă să erodeze încrederea cetățenilor în instituțiile statului și să creeze un precedent periculos pentru viitoarele alegeri.


Așadar, Lasconi solicită o reevaluare a rolului CCR în procesul electoral și pledează pentru o mai mare transparență în luarea deciziilor de către această importantă instituție. .


Într-o decizie istorică și fără precedent, Curtea Constituțională a României (CCR) a ordonat Biroului Electoral Central (BEC) o renumărare exhaustivă a tuturor celor peste 9.465.257 de voturi exprimate la primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024. Această hotărâre categorică, luată în urma unei contestații care solicita anularea întregului scrutin, impune o verificare meticuloasă a fiecărui buletin de vot, atât cele valabile, cât și cele nule.


Potrivit deciziei CCR, formularea exactă este: „Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024”. Miza acestei renumărări este enormă, având în vedere rezultatele extrem de strânse din primul tur.


Călin Georgescu s-a calificat în turul doi cu 2.120.401 de voturi (22,94%), urmat îndeaproape de Elena Lasconi cu 1.772.500 de voturi (19,17%). Marcel Ciolacu a ocupat locul al treilea cu 1.769.760 de voturi (19,14%), diferența minimă dintre Lasconi și Ciolacu fiind de doar 2.740 de voturi.


Această diferență infimă, combinată cu gravitatea acuzațiilor din sesizarea inițială, justifică, în opinia CCR, necesitatea unei renumărări complete pentru a asigura transparența și validitatea rezultatelor electorale și pentru a elimina orice dubiu asupra integrității procesului electoral. Amploarea acestei operațiuni de verificare, care implică milioane de buletine de vot, subliniază importanța garantării corectitudinii și credibilității alegerilor prezidențiale. .


Mai Multe Stiri

https://s2.ziareromania.ro/?mmid=7961156a7b9f80a0a3

"Danimal" sfidează Australia: "Facturile și vacanțele mele sunt plătite de voi!"

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202403/w800/media-171185302765634800.png

Papa Francisc: Accident domestic, mână rănită

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202408/w1200/media-172346149710269400.jpg

Terapie inovatoare: Copiii autiști beneficiază de un proiect unic în România – teatru senzorial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page