35.000 de semnături împotriva „trenulețului” din ordonanță: Petiția ANS depusă la Guvern

Sursa imagine:
Blocarea creșterilor salariale ale profesorilor și a drepturilor lor legale de către Guvern ar putea declanșa proteste în Piața Victoriei, amenință sindicatele din învățământ.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a cerut cu insistenţă o întâlnire urgentă cu reprezentanţii Guvernului, înainte de şedinţa de luni dedicată adoptării proiectului de lege privind reducerea cu 90% a tarifelor de transport feroviar pentru studenţi. Această solicitare, formulată pe fondul lipsei de răspuns din partea autorităților şi al absenţei oricărei consultări a societăţii civile în legătură cu proiectul bugetar pentru anul 2025, subliniază necesitatea unui dialog direct şi transparent cu Executivul.
Prezenţa fizică a reprezentanților ANOSR în fața sediului Guvernului României accentuează gravitatea situației şi necesitatea unei acțiuni imediate. Președintele ANOSR, Sergiu Covaci, a transmis un comunicat oficial în care se exprimă aşteptarea ca guvernanții să acorde audiență federației, fie înainte de şedinţa de Guvern programată, fie în timpul acesteia, pentru a permite expunerea în detaliu a punctului de vedere al studenților români cu privire la importanţa acestei reduceri substanțiale a costurilor de transport.
„Întrucât ANOSR nu a primit niciun răspuns din partea factorilor de decizie, precum şi din cauza faptului că nu a existat nicio consultare a societăţii civile în ceea ce priveşte măsurile fiscal-bugetare propuse pentru anul 2025, aşteptăm ca guvernanţii, dată fiind prezenţa fizică a reprezentanţilor federaţiei în faţa sediului Guvernului României, să ne primească la discuţie fie înaintea desfăşurării şedinţei de Guvern programată astăzi, fie să ne invite în cadrul şedinţei pentru a putea susţine punctul de vedere al tuturor studenților din România”, a declarat Sergiu Covaci, preşedintele ANOSR, în comunicatul respectiv. Solicitarea ANOSR vine în contextul în care şi alte sindicate din învăţământ – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” – au adresat Guvernului şi liderilor partidelor de guvernământ o cerere fermă de respectare a angajamentelor asumate în urma grevei generale din mai – iunie 2023. Sindicaliştii protestează vehement împotriva prevederilor proiectului de ordonanţă denumit popular „trenuleţ”, care prevede îngheţarea salariilor angajaților din învăţământ şi alte măsuri considerate dăunătoare sistemului educațional românesc.
Aceștia consideră că proiectul conține prevederi care vor afecta grav sectorul educațional și solicită revizuirea acestora. .
Proiectul de Ordonanță de Urgență, supranumit „trenulețul”, lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, generează îngrijorare majoră în rândul sindicatelor din învățământ. Măsurile de austeritate prevăzute, inclusiv înghețarea salariilor bugetarilor în 2025 la nivelul lunii noiembrie 2024, afectează direct profesorii, contrazicând, în opinia sindicaliștilor, angajamentele ferme asumate de președinții PSD și PNL.
Această înghețare a salariilor, consideră sindicatele, încalcă atât Declarația politică din 2023 publicată în Monitorul Oficial, referitoare la Educație, cât și angajamentele publice privind salarizarea în învățământ, precum și prevederile OUG nr. 57/2023.
Mai mult, se contrazice cu promisiunile recente ale guvernanților privind o nouă majorare salarială în 2025, menită să respecte angajamentele luate în urma protestelor ample din 2023. Sindicaliștii subliniază, cu fermitate, necesitatea respectării promisiunilor, așa cum se respectă și prevederile legale, avertizând: „Nu trebuie să se uite un lucru: și promisiunile trebuie respectate, la fel ca prevederile legale!”. Situația este agravată de faptul că, chiar și după majorările salariale din 2023 și 2024, salariul unui profesor debutant se situează în jurul a 4.000 de lei net, o sumă considerată insuficientă de federațiile sindicale, având în vedere importanța profesiei și costul vieții în România.
Proiectul de OUG prevede, de asemenea, înghețarea sporurilor și primelor bugetare la nivelul din noiembrie 2024, eliminarea unor tichete (cu excepția celor de creșă), precum și renunțarea la anumite ajutoare sau indemnizații la pensionare, afectând atât bugetarii, cât și pensionarii și beneficiarii de alocații. Această înghețare se aplică și demnitarilor, precum și angajaților din primării și consilii județene și locale.
Orele suplimentare, ca și în anii precedenți, nu vor fi plătite, ci compensate cu zile libere, cu excepția personalului militar, polițiștilor (inclusiv cei din penitenciare) și salvatorilor montani, cărora li se va plăti o majorare din soldă dacă compensarea cu timp liber nu este posibilă în 90 de zile. Reacțiile nu au întârziat să apară: angajații din sistemul penitenciar și polițiștii au protestat luni, în fața Guvernului, împotriva „măsurilor de austeritate” din Ordonanța „trenuleț”, adunându-se în număr de câteva sute, cu vuvuzele, în Piața Victoriei din București, conform imaginilor publicate de SNPP Poliția Penitenciară.
Guvernul se reunește în ședință luni, începând cu ora 13:00, pentru a analiza proiectul. .