Vot anticipat în Georgia: Număr record de alegători particip ă la scrutin

Sursa imagine:
Georgia a înregistrat o prezență record la vot, odată cu începerea votului anticipat, începând cu 17 octombrie 2023. Potrivit datelor furnizate de Secretarul de Stat al Georgiei, Brad Raffensperger, peste 235.000 de alegători au votat deja în prima zi a votului anticipat. Această cifră reprezintă o creștere semnificativă față de numărul de voturi anticipate din 2018, când 166.000 de alegători au votat în prima zi. Votul anticipat va continua până pe 3 noiembrie, cu o săptămână înainte de alegerile generale. Raffensperger a declarat că numărul mare de alegători care au votat deja este un semn al entuziasmului pentru alegerile din acest an.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Preşedintele Donald Trump a declarat: „Voturile vin, şi vin la un nivel bun pentru noi.” Într-adevăr, votul anticipat, fie în persoană sau prin poştă, a devenit un fenomen tot mai popular în rândul alegătorilor americani. Statisticile din 2020, furnizate de Election Lab al Universităţii din Florida, arată că aproape 1 din 7 alegători au optat pentru votul anticipat.
Totuși, extinderea masivă a votului prin corespondenţă din acel an a stârnit controverse, mulți republicani exprimând îngrijorări legate de securitatea acestui sistem, în timp ce Trump a lansat acuzații false de fraudă a votului prin corespondenţă, în încercarea sa nereușită de a contesta rezultatele alegerilor. Deși există republicani care continuă să susțină votul exclusiv în persoană, liderii partidului își încurajează susținătorii să voteze anticipat.
La nivel naţional, 5,5 milioane de americani au votat deja în acest an, comparativ cu 27 de milioane în aceeași perioadă din 2020, când alegătorii au preferat opțiunea votului anticipat pentru a evita aglomerația din secțiile de votare în contextul pandemiei COVID-19. Statele au reacționat diferit la trendul votului anticipat.
De exemplu, Georgia a introdus restricții mai severe pentru votul prin corespondenţă, cerând alegătorilor o dovadă a identității și limitând locurile de depunere a buletinelor de vot. Georgia este unul dintre cele șapte state cu o importanță strategică, a căror rezultat electoral ar putea decide soarta alegerilor prezidențiale.
Recent, un judecător din Georgia a suspendat temporar o regulă care impunea verificarea manuală a tuturor voturilor prin corespondenţă. Judecătorul Robert McBurney a argumentat că modificarea introduce incertitudine în procesul electoral cu doar câteva săptămâni înainte de ziua alegerilor.
.