UDMR exclude participarea la un guvern minoritar, afirmă Kelemen Hunor

Sursa imagine:
Kelemen Hunor (UDMR) declară că partidul său ar putea vota învestirea unui guvern minoritar, dar refuză să facă parte dintr-unul, considerând această opțiune o „aventură politică”. El susține că un guvern minoritar ar compromite șansele la alegerile prezidențiale, favorizând candidați precum Georgescu sau Simion. Hunor preferă o formulă majoritară, incluzând PSD, PNL, USR și UDMR. După retragerea PSD din coaliție, anunțată de Marcel Ciolacu, Iohannis a subliniat dificultățile unui guvern minoritar. Ilie Bolojan (PNL) a declarat disponibilitatea PNL pentru guvernare, insistând pe necesitatea unui executiv funcțional pentru buget și economie. Hunor le-a cerut lui Ciolacu, Bolojan și Lasconi să reia negocierile.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Situația politică din România, marcată de retragerea PSD de la guvernare, a generat o serie de reacții vehemente din partea liderilor partidelor. Kelemen Hunor, președintele UDMR, a adoptat o poziție tranșantă, declarând că un guvern minoritar ar fi acceptabil doar ca o ultimă soluție, o "variantă de avarie", precizând totodată consecințele unei astfel de decizii: „Dar asta înseamnă că ne putem lua la revedere de la alegerile prezidențiale.
Va câștiga Georgescu, va câştiga Simion, va câştiga oricine. Nu se pot transmite mesaje de acest gen către societate.
Noi ar trebui să înţelegem ce ni s-a întâmplat”. El a subliniat nevoia unei analize profunde a situației actuale, argumentând că un guvern minoritar ar duce la o instabilitate politică majoră cu repercusiuni greu de anticipat asupra societății. În ceea ce privește implicarea UDMR într-un astfel de scenariu, Kelemen Hunor a fost categoric: "În ultimă instanţă, noi putem să fim convinşi să votăm învestirea unui guvern minoritar, dar nu putem fi convinşi să facem parte dintr-un guvern minoritar.
Nu suntem aventurieri politici. Dacă cineva mă convinge, dau votul pentru un guvern minoritar, dar spun că nu asta este soluţia.
Dar să fac parte şi dintr-un guvern minoritar, exclus. Indiferent cine sunt partenerii”.
Această declarație demonstrează o reticență clară a UDMR față de participarea la un guvern minoritar, indiferent de componența acestuia. Se subliniază, așadar, o diferență crucială între susținerea externă a unui guvern minoritar și participarea directă la acesta. Totodată, Kelemen Hunor a adresat o critică dură liderilor PSD, PNL și USR, sugerând o pauză de reflecție: Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan şi Elena Lasconi trebuie „să ia un lighean cu apă rece şi să pună fiecare picioarele în apă” și să revină apoi la masa negocierilor.
Această metaforă ilustrează necesitatea unei reevaluări a situației și a găsirii unor soluții consensuale. Anunțul PSD privind retragerea de la guvernare, făcut de Marcel Ciolacu, a fost urmat imediat de o declarație conform căreia PSD va vota un guvern de dreapta în Parlament. Această decizie a fost întâmpinată cu îngrijorare de către președintele Klaus Iohannis, care a calificat situația drept "foarte complicată", adăugând că "într-o perioadă de criză un guvern minoritar nu este o soluție bună".
Ilie Bolojan, liderul PNL, a reiterat, la rândul său, necesitatea urgentă a unui guvern stabil, capabil să gestioneze elaborarea noului buget și să adopte măsuri pentru stimularea economiei, afirmând totodată disponibilitatea PNL de a participa la guvernare. În concluzie, criza politică din România se află într-un punct crucial, iar soluțiile apărute sunt extrem de complexe și necesită o abordare prudentă din partea tuturor actorilor implicați. .