top of page

Trimiterea trupelor nord-coreene în Ucraina: O mișcare disperată a lui Putin care riscă să-i coste un aliat important

28 octombrie 2024 la 12:53:12

 Trimiterea trupelor nord-coreene în Ucraina: O mișcare disperată a lui Putin care riscă să-i coste un aliat important

Sursa imagine:

Prețul pe care Putin pare dispus să-l plătească

VREMEA

CURS VALUTAR

Alte Stiri

Emil Kastehelmi, directorul grupului finlandez de analiză Black Bird Group, susține că este puțin probabil ca trupele nord-coreene să aducă o schimbare semnificativă pe câmpul de luptă în favoarea Rusiei. Experiența de luptă modernă lipsește din palmaresul soldaților nord-coreeni, iar un antrenament rapid din partea rușilor nu este suficient pentru a-i pregăti pentru un astfel de scenariu.


Kastehelmi estimează că forțele nord-coreene care ajung în Ucraina "nu vor fi foarte eficiente în luptă". Cu toate acestea, Vladimir Putin se confruntă cu pierderi semnificative de vieți omenești în războiul din Ucraina, pierzând sute de soldați zilnic. John Foreman, fost atașat de apărare al Marii Britanii la Moscova între 2019 și 2022, specializat în analiza peninsulei coreene, consideră că această situație disperată îl determină pe Putin să caute soluții neconvenționale, inclusiv o posibilă implicare a trupelor nord-coreene. .


Relația dintre Rusia și Coreea de Nord a devenit mult mai strânsă în ultimii ani, în special de la invazia Ucrainei de către Rusia, o invazie care a obligat Moscova să caute noi aliați pentru a-și consolida poziția pe scena internațională. Înainte de 2020, fostul atașat britanic în Coreea de Nord a declarat că omologul său nord-coreean nu avea „nimic de făcut” la Moscova.


„Nu puteam să-mi dau seama de ce aveau unul la Moscova”, a declarat el. „Dar lucrurile s-au schimbat în ultimii patru ani”.


Această schimbare de atitudine s-a manifestat în mod concret printr-o cooperare militară sporită între cele două țări. La începutul acestui an, Coreea de Nord a început să furnizeze obuze de artilerie Rusiei, urmate rapid de livrări de rachete balistice.


Aceste livrări i-au permis Moscovei să își recapete ofensiva pe frontul estic din Ucraina, obținând avantaje militare semnificative. Luna trecută, forțele rusești au înregistrat cele mai rapide progrese din întregul război, potrivit informațiilor occidentale, reușind să înainteze pe frontul estic cu o rapiditate neașteptată.


Aceste progrese au fost obținute cu un cost uman ridicat, Rusia recurgând la o forță de muncă masivă pentru a încerca să rupă liniile defensive ucrainene. Dincolo de câștigurile militare, relația dintre Rusia și Coreea de Nord are implicații complexe la nivel diplomatic.


Utilizarea trupelor nord-coreene pentru a consolida forțele rusești poate crea tensiuni în relația Moscovei cu China, cel mai puternic aliat al său. Kremlinul recompensează Coreea de Nord pentru sprijinul său, oferind acces la tehnologie nucleară și alte avantaje strategice.


Duma de Stat a Rusiei a aprobat un tratat de parteneriat strategic cu Coreea de Nord pe 24 octombrie, care permite „asistență militară și de altă natură” între cele două țări. Edward Howell, expert în Coreea de Nord la Universitatea Oxford, descrie această intensificare a relației ca fiind „o nouă etapă”, subliniind că Coreea de Nord profită de situație pentru a obține avantaje financiare și tehnologice. „Coreea de Nord știe că trebuie să îi furnizeze lui Putin ceea ce are nevoie pentru a beneficia atât financiar, cât și în materie de tehnologie a rachetelor”, a declarat Howell.


Această alianță îngrijorează statele din regiune, inclusiv Coreea de Sud, Japonia și Taiwan, care caută o protecție mai mare din partea SUA. Această tendință a dus la o consolidare a relațiilor dintre SUA și statele din Asia de Est, consolidând alianțele anti-China și creând o nouă dinamică geopolitică. „Rusiei și Coreei de Nord nu le pasă de reputația lor globală”, a declarat Howell, subliniind contrastul cu preocuparea Chinei pentru imaginea sa internațională.


„Dar Chinei îi pasă mult mai mult de reputația și statutul său internațional”, a adăugat el. China sprijină Rusia și Coreea de Nord, dar este preocupată de implicațiile alianței dintre cele două state.


Pe de o parte, alianța consolidează o opoziție comună față de o ordine mondială condusă de SUA, ceea ce este favorabil Beijingului. Pe de altă parte, China are propriile interese geostrategice, în special în ceea ce privește Taiwanul, pe care îl consideră parte a teritoriului său.


Relația dintre Rusia și Coreea de Nord are un efect în lanț asupra alianțelor pro-Taiwan din Indo-Pacific. „Din momentul în care Rusia și Kim Jong-un s-au împrietenit, China și alții, inclusiv Coreea de Sud și Japonia, au simțit o oarecare neliniște”, a declarat Sir Laurie Bristow, fost ambasador britanic în Rusia din 2016 până în 2020.


„China trebuie să gestioneze o întreagă serie complexă de relații și interese. Nu are nevoie ca Rusia să le complice și mai mult”, a adăugat Bristow.


În cele din urmă, războiul declanșat de Putin în Ucraina a devenit un eveniment global cu consecințe extinse, obligând Rusia să facă compromisuri și să își asume riscuri în relațiile cu cel mai important aliat al său, China. .


Mai Multe Stiri

https://img.observatornews.ro/?u=https%3A%2F%2Fobservatornews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F1%2F16%2F606760%2Fatac-intr-o-scoala-din-slovacia-c790211e.jpg&w=1200&h=630&c=1

Slovacia: Masacru școlar soldat cu un elev și un profesor morți, mai multe victime rănite

Citeste in continuare...

https://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/3614/22649493/1/7888821-mediafax-foto-ap-libkos-1.jpg?width=640

Epuizarea rezervelor de tancuri moderne rusești și reducerea operațiunilor aeriene și de artilerie marchează ziua 1058 a războiului din Ucraina.

Citeste in continuare...

https://media.stiripesurse.ro/image/202406/w1200/media-171973410555816100.jpg

Cotroceni, țintă pentru un fost ambasador și consilier prezidențial

Citeste in continuare...

Urmareste-ne pe:

  • Facebook
  • Instagram

Contact

Aboneaza-te la newsletterul nostru

Multumim - Te tinem la curent!

banner no bg.png
new logo with bg.png

©2024 by PlusMediaNews

bottom of page