SUA aprobă un acord militar de peste un miliard de dolari cu Taiwanul, provocând furia Chinei.

Sursa imagine:
Statele Unite au aprobat vânzarea unor sisteme de rachete sol-aer către Taiwan, pentru un total de peste un miliard de dolari, o tranzacţie care ar putea irita Beijingul. Vânzarea, care trebuie validată de Congres, include sisteme antiaeriene NASAMS şi 123 de rachete. O altă tranzacţie anunţată se referă la sisteme radar pentru 828 de milioane de dolari. Statele Unite oferă Taipeiului ajutor militar important, deşi nu recunosc Taiwanul ca stat. Beijingul se opune constant sprijinului american şi consideră Taiwanul o provincie a sa. La mijlocul lunii octombrie, Taiwanul a detectat 153 de avioane chineze într-o singură zi lângă insulă. Beijingul a sancţionat companii americane din domeniul apărării în septembrie, drept represalii pentru vânzarea de echipamente militare către Taiwan.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Relația dintre Statele Unite și China în privința Taiwanului este una complexă, marcată de un echilibru delicat între recunoașterea diplomatică a Beijingului ca singurul guvern legitim al Chinei și sprijinul militar acordat Taipeiului. În timp ce Washingtonul recunoaște Republica Populară Chineză ca reprezentantul legal al întregii Chine, inclusiv a Taiwanului, el a menținut o politică de "O Singură Chină" ambiguă, oferind totodată sprijin militar semnificativ Taipeiului.
Această politică vizează menținerea stabilității în regiune, dar și descurajarea oricărei acțiuni militare din partea Chinei continentale împotriva insulei. Beijingul, din partea sa, consideră Taiwanul o provincie separatistă care trebuie să fie reunificată cu restul teritoriului chinez. El se opune cu fermitate oricărei intervenții externe în această chestiune, acuzând Washingtonul de amestec în treburile interne ale Chinei.
China continentală susține că favorizează o „reunificare pașnică” cu insula, dar nu a renunțat niciodată la utilizarea forței militare în cazul în care Taiwanul ar declara independența. Această amenințare este concretizată prin exerciții militare regulate desfășurate în jurul Taiwanului, inclusiv trimiterea de nave de război și avioane de luptă în zona de excludere aeriană a insulei. În luna octombrie a anului 2021, Taiwanul a raportat un număr record de 153 de avioane chineze în apropierea insulei, evenimentul survenind la finalul unor manevre militare chineze.
Această escaladare a tensiunilor a provocat îngrijorare la nivel internațional, subliniind fragilitatea păcii în regiune. Beijingul a sancționat companii americane din domeniul apărării în luna septembrie a aceluiași an, ca răspuns la aprobarea de către Washington a vânzării de echipamente militare către Taiwan.
Această acțiune a accentuat natura conflictuală a relației dintre cele două superputeri, demonstrând că Beijingul este dispus să ia măsuri concrete pentru a apăra interesele sale naționale. .