Românii, campioni europeni la proprietatea imobiliară: un studiu dezvăluie o rată record de proprietate

Sursa imagine:
Un studiu recent a dezvăluit că România deține recordul pentru cea mai mare rată de creștere a prețurilor la produsele alimentare din Uniunea Europeană, cu o creștere de 20% în 2022. Această creștere, semnificativ mai mare decât media europeană de 11%, este atribuită mai multor factori, inclusiv războiul din Ucraina și seceta din 2022. Studiul indică, de asemenea, o creștere semnificativă a prețurilor la energie, cu România pe locul 2 în UE în ceea ce privește creșterea prețului la energie electrică.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
România se remarcă printr-o rată de proprietate a locuințelor semnificativ mai mare decât media europeană de 69%, deși studii precum cel realizat de Statista sugerează că prețurile imobiliare sunt adesea mai mici în țările cu rate ridicate de proprietate. Paradoxal, în marile orașe românești, unde rata de proprietate se apropie de media europeană, prețurile chiriilor pot fi considerabil mai mari. Un studiu recent relevă o realitate inedită: deși majoritatea românilor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani sunt proprietari, piața chiriilor, în special în marile orașe, este mai dinamică decât sugerează statisticile oficiale.
Un număr semnificativ de proprietari aleg să-și închirieze locuințele, mai ales în zonele centrale, unde cererea de închiriere este mai mare, așa cum arată studiul Unlock Market Research pentru Colliers. Această tendință este mai accentuată în cazul blocurilor noi din zonele centrale, unde cererea de închiriere este mai mare, sugerând o discrepanță între datele oficiale și realitatea din teren.
Deși se observă o creștere a interesului pentru închiriere, dorința românilor de a deveni proprietari rămâne puternică. Un studiu Unlock Research efectuat în decembrie 2023 asupra populației urbane din România a scos la iveală o dorință acută a românilor de a-și achiziționa o locuință.
"Întrebați despre principalele obiective pentru anul 2024, un sfert dintre respondenți au menționat spontan achiziționarea unei locuințe ca fiind prioritatea numărul unu", declară Alexandra Cojocaru, partener al Unlock Research. România se află într-o poziție favorabilă pe piața imobiliară din Europa de Est, înregistrând o creștere mai graduală a prețurilor locuințelor, comparativ cu țări precum Polonia și Bulgaria, unde prețurile au înregistrat creșteri spectaculoase, atingând rate de peste 15%. Agenții imobiliari consideră că tendința de proprietate prevalentă în România își are rădăcinile în perioada comunistă, când s-a construit masiv și s-a încurajat proprietatea.
Dorința de a deține o locuință s-a întipărit în mentalitatea românilor, devenind o aspirație puternică pentru generațiile următoare. Acest sentiment de atașament față de proprietate, combinat cu creșterea nivelului de trai, a consolidat tendința de a achiziționa locuințe. În ultimii ani, piața imobiliară din București a devenit mai accesibilă, deși încă prezintă provocări.
În timp ce în 2008, o locuință de 60 de metri pătrați costa echivalentul a 25 de ani de salariu, astăzi sunt necesari doar 8 ani. Cu toate acestea, cererea mare, în special în marile orașe precum București (1.2 milioane de locuințe), Constanța (225.000), Cluj (218.000), Timiș (196.5000) și Iași (177.444), unde se concentrează aproape jumătate din locuințele țării, menține prețurile la un nivel relativ ridicat.
.