România: Reacție oficială după ce BBC a dezvăluit planul Marii Britanii de a muta migranți pe teritoriul românesc

Sursa imagine:
Marea Britanie a declarat că ar putea muta migranți din tabăra militară din Rwanda în România, potrivit unui raport BBC. România a reacționat la această informație, precizând că nu a primit nicio solicitare oficială și că nu există un acord în acest sens. Guvernul român a reiterat angajamentul său față de respectarea legislației internaționale și a drepturilor omului.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) funcționează cu 6 centre regionale, dar adaugă și Centrul de Tranzit în Regim de Urgență (CTU) din Timișoara. Acest centru a devenit operațional odată cu intrarea în vigoare a Acordului tripartit dintre Guvernul României, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).
Acordul prevede evacuarea temporară în România a persoanelor aflate în nevoie urgentă de protecție internațională, urmată de relocarea lor ulterioară. CTU din Timișoara joacă un rol crucial în această operațiune, oferind un spațiu sigur și temporar pentru persoanele care fug de război sau persecuție. Acestea beneficiază de asistență medicală, cazare și hrană pe o perioadă de maximum 6 luni, timp în care sunt analizate opțiunile de relocare. Pentru a garanta securitatea națională, IGI solicită verificări din partea structurilor competente înainte de a aproba relocarea unei persoane.
După primirea răspunsului favorabil, UNHCR este informat despre acceptul acordat. De la implementarea Acordului tripartit, UNHCR a solicitat accesul pe teritoriul României pentru 5.436 de persoane. Dintre acestea, 5.029 au primit acordul de evacuare către CTU din Timișoara.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) subliniază că niciuna dintre persoanele evacuate la CTU nu a rămas pe teritoriul României, toate fiind relocate în alte state. "Împreună cu partenerii noștri internaționali, România contribuie la eforturile globale de a proteja persoanele care fug de război și persecuție, oferindu-le un refugiu temporar și sprijin în găsirea unui nou început în altă țară," a declarat un reprezentant al IGI. .