Renumărarea voturilor: Antonescu, fără griji după decizia CCR – „Nimeni nu ar trebui să fie deranjat”

Sursa imagine:
Crin Antonescu, fost președinte PNL, consideră renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale un exercițiu democratic, necesar pentru clarificarea eventualelor erori sau fraude. El susține că o renumărare nu ar trebui să deranjeze pe nimeni, iar rezultatul va confirma corectitudinea numărătorii inițiale sau va evidenția eventuale probleme, cum ar fi, spre exemplu, contabilizarea greșită a voturilor. Decizia Curții Constituționale, fără precedent, de a cere renumărarea a peste 9,4 milioane de voturi, a fost luată în urma unei sesizări care viza anularea scrutinului, deși CCR a respins o altă cerere similară. Antonescu admite că renumărarea completă până mâine este imposibilă, dar subliniază importanța unor alegeri corecte și de necontestat.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Joi, Curtea Constituțională a României a luat o decizie fără precedent în istoria alegerilor prezidențiale românești: renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi exprimate în primul tur. Această hotărâre, luată în urma unei sesizări care solicita anularea scrutinului, a generat ample dezbateri publice.
Curtea a respins una dintre cele două cereri de anulare depuse de candidații Cristian Terheș și Sebastian Popescu (clasați pe pozițiile 9 și 12), însă a admis o altă contestație, motivând necesitatea unei verificări exhaustive a procesului electoral. Faptul că renumărarea vizează întregul volum de voturi a ridicat semne de întrebare cu privire la fezabilitatea operațiunii într-un interval scurt de timp.
Un fost președinte PNL, într-o intervenție la Digi24, a exprimat îngrijorări legate de complexitatea și durata acestei proceduri, afirmând: „De exemplu, nu știu dacă voturi exprimate la Ludovic Orban au fost contabilizate la Elena Lasconi – acest lucru nu este corect din punct de vedere formal și lucrurile trebuie rectificate. Nu știu dacă ăsta-i cazul, repet, nu știu care sunt de fapt motivele pentru care s-a cerut (renumărarea voturilor, n.r.).
E limpede că până mâine nu cred că renumărarea tuturor voturilor, cum înțeleg că s-a solicitat, nu e posibilă. Dar ceea ce mi se pare important este ca până la urmă să avem o soluție și niște alegeri până la capăt pe baze absolut corecte și de necontestat”.
El a subliniat necesitatea unor alegeri transparente și corecte, ridicând totodată semne de întrebare cu privire la motivele reale care au stat la baza cererii de renumărare și la posibilitatea unor erori de contabilizare, menționând ca exemplu ipotetic o posibilă confuzie între voturile exprimate pentru Ludovic Orban și cele pentru Elena Lasconi. Curtea Constituțională s-a angajat să analizeze situația în continuare, urmând să se reunească vineri pentru a lua o decizie finală cu privire la etapele următoare ale procesului de renumărare și validare a rezultatelor.
Amploarea acestei decizii, fără precedent în istoria recentă a alegerilor prezidențiale din România, subliniază gravitatea suspiciunilor de nereguli și necesitatea asigurării unui rezultat electoral incontestabil. .