Pericol iminent: Comerțul global la marginea prăpastiei. Ce se întâmplă acum în Marea Chinei de Sud?

Sursa imagine:
Situația se încordează din ce în ce mai mult.
VREMEA
CURS VALUTAR
Alte Stiri
Papic a subliniat pentru CNBC o realitate incontestabilă: Marea Chinei de Sud reprezintă o arteră vitală a comerțului mondial, un culoar maritim crucial pentru fluxul de bunuri și mărfuri cu o valoare astronomică. Importanța sa strategică, atât pentru China, cât și pentru restul lumii, este incontestabilă, întrucât ea facilitează tranzitul unei game largi de bunuri esențiale.
Marea Chinei de Sud este o poartă de intrare vitală pentru produsele de import destinate pieței chineze, în timp ce, în sens invers, ea asigură transportul produselor manufacturate chinezești către piața mondială. Conflictul care se desfășoară în regiune, cu implicații evidente pentru stabilitatea și securitatea transportului maritim, a atras atenția guvernelor din întreaga lume, inclusiv a Statelor Unite ale Americii.
Alianța strategică a SUA cu Filipine, printr-un tratat de apărare reciprocă, este un indiciu clar al îngrijorărilor legate de tensiunile din zonă. Deși datele exacte privind volumul comerțului care tranzitează Marea Chinei de Sud nu sunt disponibile, CSIS China Power Project estimează că valoarea comerțului din 2016 a fost de 3,4 trilioane de dolari, reprezentând o cotă impresionantă de 21% din comerțul global.
Aceste cifre subliniază gravitatea riscurilor asociate cu instabilitatea din regiune, având în vedere că o întrerupere a traficului maritim ar putea avea consecințe devastatoare asupra economiilor globale. .
Situată în vestul Oceanului Pacific, Marea Chinei de Sud este un teritoriu disputat între China, Taiwan, Filipine, Vietnam, Indonezia, Thailanda, Malaezia şi Cambodgia, fiecare dintre aceste ţări revendicând o parte din apele acesteia. Cu toate acestea, China, în special, pretinde o posesie aproape totală a Mării Chinei de Sud, ignorând o decizie din 2016 a unui tribunal internaţional de arbitraj de la Haga, Țările de Jos, care a stabilit că nu există un temei legal sau istoric pentru pretenţiile Beijingului.
Această dispută a dus la o creştere a tensiunilor cu mulţi dintre vecinii Chinei, care acuză paza de coastă chineză că a intrat în zonele lor economice exclusive. La începutul acestei luni, Filipine au raportat că vase chineze dotate cu rachete au urmărit nave filipineze şi au îndreptat lasere către avioane de patrulare în apropierea recifului contestat Half Moon Shoal. Au urmat alte incidente, inclusiv coliziuni cu bărci, folosirea de tunuri cu apă şi rănirea unor marinari filipinezi, potrivit oficialilor filipinezi.
Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a adus această problemă în discuţie la un summit regional recent, cerând accelerarea negocierilor pentru un cod de conduită în Marea Chinei de Sud şi acuzând Beijingul de hărţuire şi intimidare.
Între timp, Ministerul de Externe al Vietnamului a condamnat recent acţiunile Chinei în Marea Chinei de Sud, acuzând navele chineze de "atac violent" asupra unor bărci de pescuit vietnameze. "Am observat în ultimele săptămâni o creştere a tensiunilor nu doar între China şi Filipine, ci şi cu Vietnam", a declarat Richard Heydarian, consilier politic şi lector principal de afaceri internaţionale la Universitatea din Filipine. "Cred că este doar o chestiune de timp până când tot mai multe ţări din ASEAN vor protesta şi o chestiune de timp până când vom asista la incidente şi mai grave", a adăugat el. Deşi experţii avertizează asupra creşterii riscurilor geopolitice în Marea Chinei de Sud, ei subliniază că există motive suficiente pentru toate părţile implicate să evite un conflict mai mare.
În sprijinul afirmaţiilor sale, China ar fi folosit ceea ce analiştii numesc tactici de "zonă gri", cunoscute pentru acţiunile lor coercitive care nu corespund unui conflict armat, dar depăşesc activităţile diplomatice normale. "Tacticile zonei gri, oricât de îngrijorătoare ar fi, sunt un exemplu al dorinţei Chinei de a-şi extinde treptat controlul asupra Mării Chinei de Sud, nu de a o domina direct", a explicat Heydarian. De asemenea, transportul prin Marea Chinei de Sud este reciproc avantajos pentru economiile ţărilor implicate în dispute. Potrivit lui Abdul Yaacob, cercetător în Asia de Sud-Est la Institutul Lowy, dacă China ar începe să desfăşoare activităţi care afectează libertatea de navigaţie, cum ar fi declararea unor zone din Marea Chinei de Sud interzise transportului civil, SUA ar putea interveni mai direct. "Dar, în acest moment, toate părţile, inclusiv China, nu doresc să escaladeze situaţia într-un conflict militar general", a declarat el.
Ambasada Chinei din Singapore nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. .